Ελλαδα

Ποιοι εξαιρούνται από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό άνω των 60

Πόσο είναι το πρόστιμο - Τι ισχύει για όσους έκλεισαν ραντεβού μετά τις 16/1

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εμβολιαστικό κέντρο στην Αθήνα
Εμβολιαστικό κέντρο στην Αθήνα © EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός άνω των 60 ετών και οι εξαιρέσεις. Τι ισχύει με το πρόστιμο για όσους έκλεισαν ραντεβού για πρώτη δόση μετά τις 16/1.

Η προθεσμία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στους άνω των 60 λήγει σε λίγες ώρες. Όσοι πολίτες, ηλικίας 60 ετών, παραμείνουν ανεμβολίαστοι, θα πληρώσουν πρόστιμο.

Το Υπουργείο Υγείας έχει διευκρινίσει ότι όσοι έχουν κλείσει ραντεβού για την πρώτη δόση μετά τις 16 Ιανουαρίου 2022, θα πληρώσουν κανονικά το πρόστιμο των 50 ευρώ.

Ειδικότερα, όλα τα φυσικά πρόσωπα που έχουν την κατοικία ή τη συνήθη διαμονή τους εντός της ελληνικής επικράτειας και έχουν γεννηθεί έως και την 31.12.1961 πρέπει να έχουν λάβει την πρώτη ή τη μοναδική δόση εμβολίου (για το μονοδοσικό Johnson & Johnson) κατά της covid-19 έως και την 16η Ιανουαρίου 2022.

Σε αντίθετη περίπτωση επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ. Η δε ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο.

Με απόφαση του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, δύναται να τροποποιείται η ημερομηνία προκειμένου το μέτρο να εφαρμόζεται σε φυσικά πρόσωπα που συμπληρώνουν το 60ό έτος της ηλικίας τους μετά την 31.12.2021.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, από την ημέρα ανακοίνωσης της υποχρεωτικότητας περισσότεροι από 200.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί και συνολικά το 90% των πολιτών άνω των 60 ετών έχει κάνει το εμβόλιο ή έχει κλείσει ραντεβού.

Ανεμβολίαστοι 60άρηδες - εκπνέει απόψε η προθεσμία - έρχονται πρόστιμα | 16/1/22 | ΕΡΤ

Το διοικητικό πρόστιμο των 100 ευρώ

Στην περίπτωση μη τήρησης της υποχρέωσης εμβολιασμού επιβάλλεται από τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2022 διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ μηνιαίως. Για τον μήνα Ιανουάριο το πρόστιμο είναι 50 ευρώ.

Στην περίπτωση διενέργειας της πρώτης δόσης έως και την 15η ημέρα του μήνα και ολοκλήρωσης του εμβολιαστικού κύκλου, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο, ειδικώς για τον μήνα αυτόν, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 50 ευρώ. Σε περίπτωση διενέργειας της πρώτης δόσης από τη 16η ημέρα του μήνα και εντεύθεν, επιβάλλεται το σύνολο του προστίμου.

Οι κυρώσεις αίρονται από την πρώτη μέρα του επόμενου μήνα από την πραγματοποίηση της πρώτης δόσης. Σε περίπτωση μη ολοκλήρωσης του εμβολιαστικού κύκλου, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο, οι κυρώσεις επιβάλλονται από το χρονικό σημείο θεμελίωσης της σχετικής υποχρέωσης.

Το σχετικό πρόστιμο βεβαιώνεται και εισπράττεται αμελλητί από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων. Οι πόροι που συγκεντρώνονται από την επιβολή των κυρώσεων αξιοποιούνται αποκλειστικά για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του κορωνοϊού COVID-19.

Λόγοι απαλλαγής από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των άνω των 60

Σύμφωνα με τα όσα έχει ανακοινώσει το Υπουργείο Υγείας, από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των 60 ετών και άνω εξαιρούνται:

  • Όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα 180 ημερών από τη νόσηση.
  • Όσοι έχουν κάνει αίτηση εμβολιασμού κατ' οίκον και δεν έχει γίνει ακόμη εμβολιασμός.
  • Όσοι έχουν εμβολιαστεί στο εξωτερικό. Η καταχώρηση του εμβολιασμού τους γίνεται μέσω της ιστοσελίδας anagnorisi.emvolio.gov.gr.
  • Όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου. Αρμόδιες για τη λήψη της απόφασης απαλλαγής από την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού είναι οι τριμελείς επιτροπές σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια. Η υποβολή των αιτήσεων απαλλαγής από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για ιατρικούς λόγους έγινε έως τις 14 Ιανουαρίου 2022.

Οι αιτήσεις απαντώνται εντός αποκλειστικής προθεσμίας επτά ημερολογιακών ημερών. Η απόφαση κοινοποιείται µε ηλεκτρονικό τρόπο στον αιτούντα και στον θεράποντα ιατρό. Κατά το χρονικό διάστημα από την κατάθεση της αίτησης µέχρι την έκδοση της απόφασης από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή, δεν επιβάλλονται κυρώσεις λόγω µη διενέργειας του εμβολιασμού.

Στις 28 Ιανουαρίου θα πρέπει όσοι πολίτες λάβουν απορριπτική απόφαση να έχουν κάνει την πρώτη δόση ώστε να µην καταλογιστεί το πρόστιμο.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ