Ελλαδα

Υποχρεωτικός εμβολιασμός για άνω των 60: Λήγει σήμερα η προθεσμία

Τα πρόστιμα για όσους παραμείνουν ανεμβολίαστοι - Ποιοι εξαιρούνται

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το mega εμβολιαστικό κέντρο για κορωνοϊό στη Γλυφάδα
Το mega εμβολιαστικό κέντρο για κορωνοϊό στη Γλυφάδα © EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για άνω των 60, η προθεσμία που λήγει σήμερα Κυριακή (16/1) και τα πρόστιμα σε όσους δεν κάνουν το εμβόλιο για κορωνοϊό.

Λήγει η προθεσμία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στους άνω των 60 σήμερα Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2022, το βράδυ. Όσοι παραμείνουν ανεμβολίαστοι, θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα από τη Δευτέρα.

Το Υπουργείο Υγείας έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να δοθεί καμία παράταση. Παράλληλα, έχει διευκρινίζει ότι όσοι έχουν κλείσει ραντεβού για την πρώτη δόση μετά τις 16 Ιανουαρίου 2022, θα πληρώσουν κανονικά το πρόστιμο των 50 ευρώ.

Τη Δευτέρα (17/1) ενεργοποιείται η διαδικασία για τις τελικές διασταυρώσεις μεταξύ ΓΓΠΣ, ΗΔΙΚΑ και ΑΑΔΕ των ΑΜΚΑ και των ΑΦΜ των ανεμβολιάστων πολιτών άνω των 60 ετών.

Οι διασταυρώσεις γίνονται προκειμένου να συνταχθεί ο οριστικός κατάλογος, και ως το τέλος του μήνα να γίνουν οι βεβαιώσεις προστίμων (50 ευρώ για τον Ιανουάριο και 100 ευρώ από τον Φεβρουάριο). Το πρόστιμο δεν επιβάλλεται σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών που έχουν ήδη προγραμματίσει το ραντεβού τους μετά τις 16 Ιανουαρίου 2022.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Πόσοι άνω των 60 ετών δεν έχουν κάνει το εμβόλιο

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι το 90% των πολιτών άνω των 60 ετών έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού, σύμφωνα με πληροφορίες.

Όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, χάρη στην υποχρεωτικότητα, αυξήθηκε κατά σχεδόν 10 μονάδες το ποσοστό των εμβολιασμένων αυτής της ηλικιακής κατηγορίας, που είναι και η πιο ευπαθής. Συγκεκριμένα 2.761.838 πολίτες άνω των 60 έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού, και από τις 30 Νοεμβρίου, 217.000 άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού.

Ανεμβολίαστοι 60άρηδες - εκπνέει απόψε η προθεσμία - έρχονται πρόστιμα | 16/1/22 | ΕΡΤ

Οι άνω των 60 ετών που εξαιρούνται από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, οι όποιες εξαιρέσεις αφορούν:

  • κατοίκους εξωτερικού,
  • αυτούς που έχουν απόφαση απαλλαγής από την υποχρεωτικότητα του εµβολιασµού από τις τριµελείς Υγειονομικές Επιτροπές κάθε Περιφέρειας για λόγους υγείας (πχ σοβαρή αλλεργική αντίδραση, διαγνωσµένη αλλεργία, ιστορικό θροµβοπενίας κ.λπ),
  • όσους έχουν κάνει το εμβόλιο στο εξωτερικό και
  • όσους έχουν κάνει αίτηση εμβολιασμού κατ' οίκον και δεν έχει γίνει ακόμη εμβολιασμός.

Την απόφαση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στους άνω των 60 ετών είχε ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ