Ελλαδα

Η Ματίνα Παγώνη εξηγεί γιατί δεν φθάνει η πενθήμερη καραντίνα

«Πώς θα επιστρέψει τόσο σύντομα ένας υγειονομικός σε νοσοκομείο για να κάνει βάρδια;»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ματίνα Παγώνη
Ματίνα Παγώνη © EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Η Ματίνα Παγώνη διαφωνεί με την 5νθήμερη καραντίνα για επιστροφή στην εργασία. «Δεν μπορούν να πάρουν τα πόδια τους, πώς θα δουλέψουν;» είπε για υγειονομικούς.

Τη διαφωνία της για την πενθήμερη καραντίνα προκειμένου να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στην εργασία τους, εξέφρασε η Ματίνα Παγώνη. Όπως τόνισε σε δηλώσεις της η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων της Αθήνας και του Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), οι πέντε ημέρες καραντίνα δεν αρκούν για να επιστρέψει με ασφάλεια στην εργασία του ένας πολίτης που νόσησε από κορωνοϊό.

«Δε μου αρέσει καθόλου αυτό το πενθήμερο. Θεωρώ ότι δεν είναι δυνατόν, άνθρωποι που νοσούν με covid, είτε με απλά συμπτώματα είτε με πιο σοβαρά, να γυρίσουν στη δουλειά τους την 6η μέρα. Διότι και συμπτώματα να μην έχουν, με την καταβολή που αισθάνονται δεν μπορούν να γυρίσουν και να δουλέψουν» ξεκαθάρισε, μιλώντας στο Mega.

Και πρόσθεσε: «Σαν νοσοκομειακοί γιατροί εκτιμούμε πως είναι αδύνατον να επιστρέψουν στις δουλειές τους. Δεν μπορούν να πάρουν τα πόδια τους, πως θα πάνε να δουλέψουν; Δεν μπορεί ένας καταπονημένος άνθρωπος να γυρίζει την έκτη μέρα στη δουλειά του».

«Για να γίνει κάποιος καλά από την Όμικρον και για να δουλέψει, πρέπει να περάσουν 10 μέρες. Μετά τις 10 μέρες αν έχει γίνει καλά, μπορεί αν επιστρέψει στη δουλειά και θα μπορεί να προσφέρει όσα πρέπει» ξεκαθάρισε.

Ματίνα Παγώνη για υγειονομικούς: Πώς θα κάνουν βάρδιες και εφημερίες μετά την πενθήμερη καραντίνα;

Κατά τη διάρκεια των δηλώσεών της η Ματίνα Παγώνη έκανε ειδική αναφορά στους υγειονομικούς: «Σκεφτείτε να έρθουν σε μία κλινική, να κάνουν βάρδιες, να εφημερεύουν. Είναι ενεργοί γιατροί, νοσηλευτές και θα πρέπει να κρατήσουν τους 50 ασθενείς υπό την ευθύνη τους».

Όπως γνωστοποίησε, η ΕΙΝΑΠ έχει ήδη αποστείλει σχετική αναφορά στο Υπουργείο Υγείας, προκειμένου να μην ισχύει η 5νθήμερη καραντίνα για την επιστροφή των υγειονομικών στα νοσοκομεία. Σύμφωνα με την κα Παγώνη, κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός και το πενθήμερο.

Νέα «έκρηξη» στα κρούσματα κορωνοϊού περιμένει η Ματίνα Παγώνη

Αφού ξεκαθάρισε ότι αναμένεται νέα άνοδος στα κρούσματα κορωνοϊού μέσα στον Ιανουάριο, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ σημείωσε ότι είναι καλό νέο πως οι διασωληνωμένοι παραμένουν κοντά στους 600, καθώς σε αντίθετη περίπτωση δεν θα μπορούσε το Σύστημα Υγείας να ανταποκριθεί.

«Από εδώ και πέρα μέχρι τις 20 Ιανουαρίου, θα υπάρχει σταδιακή άνοδος. Ελπίζουμε να πάνε σε 50.000 και 60.000 κρούσματα και όχι παραπάνω. Καταλαβαίνετε τι πίεση θα έχει το Σύστημα Υγείας έτσι και τα κρούσματα φτάσουν σε μεγάλους αριθμούς» τόνισε.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Πνευμονολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 υποστήριξε πως του προκάλεσε έκπληξη η οδηγία που έδωσε το CDC. «Είναι παρακινδυνευμένο διάστημα. Θα πρέπει οι γιατροί κατά περίπτωση να αποφασίζουν για την διάρκεια της καραντίνας», είπε χαρακτηριστικά.

Εργαζόμενος που έρχεται σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα - Τι πρέπει να κάνει

Σύμφωνα με διευκρινίσεις του ΕΟΔΥ, όσοι εργαζόμενοι έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα και είναι τριπλά εμβολιασμένοι θα πρέπει να φορούν για 10 ημέρες υποχρεωτικά διπλή μάσκα ή μάσκα αυξημένης προστασίας και την πέμπτη μέρα της νόσησης υπάρχει η σύσταση για διενέργεια PCR ή rapid test.

Για τους ανεμβολίαστους ή όσους έχουν κάνει μόνο τις δύο δόσεις θα μείνουν σε καραντίνα για πέντε ημέρες κι αν το επιτρέπει η φύση της εργασίας, θα δουλεύουν εξ αποστάσεως με τηλεργασία.

Ο ΕΟΔΥ διευκρινίζει επίσης ότι εφόσον το επιτρέπει η φύση της εργασίας τους, τότε όταν βρεθούν αρνητικοί στον κορωνοϊό και επιστρέψουν στη δουλειά τους θα πρέπει να αναπληρώσουν τις μισές ώρες από εκείνες που αντιστοιχούν στις εργάσιμες ημέρες που βρίσκονταν στο σπίτι. Δηλαδή, εάν κάποιος έμεινε σε καραντίνα για πέντε εργάσιμες ημέρες (40 ώρες εργασίας) τότε θα πρέπει να αναπληρώσει τις 20 ώρες, δουλεύοντας εξτρά μία ώρα καθημερινά.

Υπενθυμίζεται ότι στη δημοσιότητα έχουν δοθεί αναλυτικές διευκρινίσεις για το πόσες ημέρες διαρκεί η καραντίνα για κορωνοϊό στο σπίτι, καθώς και το πότε θεωρείται κάποιος στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ