Ελλαδα

Τζανάκης: Τα τέσσερα σενάρια για τη μετάλλαξη Όμικρον

Τι είπε για τα Χριστούγεννα και το γιορτινό τραπέζι

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Απόσπασμα από το κέντρο της Αθήνας
Στιγμιότυπο από το κέντρο της Αθήνας © EUROKINISSI

Ο Νίκος Τζανάκης μίλησε για τα τέσσερα σενάρια που μελετούν οι ειδικοί σχετικά με την μετάλλαξη Όμικρον, εξηγώντας παράλληλα ποιο είναι το επικρατέστερο.

Για τα τέσσερα σενάρια σχετικά με τη μετάλλαξη Όμικρον και το επικρατέστερο εξ αυτών μίλησε ο καθηγητής πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης.

Αρχικά, ο καθηγητής πνευμονολογίας μίλησε για την περίοδο των γιορτών και του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού, όπου όπως είπε «καλό είναι να κάνουμε όλοι ένα rapid test».

«Οι γιορτές είναι ένα πρόβλημα», είπε ο καθηγητής και πρόσθεσε: «αν θέλουμε να πάμε στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι, σε ένα ρεβεγιόν με ανθρώπους ευάλωτους, καλό είναι να κάνουμε ένα rapid test για λόγους αυτοελέγχου. Αυτό πρέπει να γίνεται αυτοβούλως».

Ακολούθως, ο κ. Τζανάκης μίλησε για την μετάλλαξη Όμικρον, λέγοντας ότι «υπάρχουν τέσσερα δυνητικά ενδεχόμενα»:

  1. Να μην επικρατήσει: «Πρόκειται για ένα αδιάφορο ενδεχόμενο γιατί θα συνεχίσουμε να έχουμε να κάνουμε με την Δέλτα».
  2. Να επικρατήσει «αλλά να έχει ήπια διαδρομή σε όσους μολύνει. Πρόκειται για ένα ευμενές σενάριο».
  3. Να ξεπεράσει και τα εμβόλια και τα αντισώματα και να έχουμε να κάνουμε με μία καινούρια πανδημία. «Αυτό είναι το πιο ακραίο γιατί θα έχουμε τεράστια επιδημικά κύματα. Δεν το θεωρούμε πιθανό».
  4. Να επικρατήσει, να προκαλεί ήπια και σοβαρή νόσο στους ανεμβολίαστους ενώ δεν θα υπερφαλαγγίζει τα εμβόλια. Πρόκειται για το επικρατέστερο σενάριο, σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη. «Και σε αυτήν την περίπτωση, λόγω της μεγάλης μεταδοτικότητας, θα έχουμε πίεση στο ΕΣΥ και θανάτους εφόσον η ομάδα των άνω των 60 δεν εμβολιάζεται», πρόσθεσε.

Τέλος, καταληκτικά, ο κ. Τζανάκης ανέφερε ότι όσο μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού εμβολιάζεται και μολύνεται, κάποια στιγμή η πανδημία θα σβήσει από μόνη της. «Αλλά αυτό δεν φαίνεται ότι θα γίνει σύντομα».

«Πρέπει να σκεφτούμε "πλανητικά" σε σχέση με τους εμβολιασμούς για να φύγει αυτή η πανδημία», υπογράμμισε.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ