Ελλαδα

Τρίτη δόση εμβολίου: Στις 6 το απόγευμα οι ανακοινώσεις

Ποια ενδεχόμενα εξετάζονται

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τρίτη δόση εμβολίου: Στις 6 το απόγευμα οι ανακοινώσεις
Εμβολιαστικό κέντρο © EUROKINNISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Τρίτη δόση εμβολίου κατά του κορωνοϊού: Σήμερα στις 6 το απόγευμα οι ανακοινώσεις από το Υπουργείο Υγείας.

Τις αποφάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών σε σχέση με τον χρόνο χορήγησης της τρίτης δόσης του εμβολίου έναντι της νόσου Covid-19, θα ανακοινώσει σήμερα στις 6 το απόγευμα, το Υπουργείου Υγείας. 

Οι ανακοινώσεις θα γίνουν από τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, και θα αφορούν την επίσπευση της τρίτης δόσης, να γίνεται, δηλαδή, στο τετράμηνο και όχι στο εξάμηνο.

Οι ανακοινώσεις θα μεταδοθούν απευθείας από το ertnews.gr και την ΕΡΤ1.

Τρίτη δόση εμβολίου: Τα πιθανά σενάρια

Σε σχέση με τον χρόνο που πρέπει να γίνει η τρίτη δόση, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο να μειωθεί σε λιγότερο από 6 μήνες, ενδεχομένως στους 5 ή στους 4, για όλους όσοι είναι άνω των 30 ετών.

Για τους 18 με 30 ετών δεν υπάρχουν ακόμα επαρκή επιστημονικά δεδομένα, γι’ αυτό και η χορήγηση της τρίτης δόσης παραμένει στους 6 μήνες.

Η χορήγηση τρίτης ενισχυτικής δόσης δεν έχει πάρει ακόμα έγκριση στους κάτω των 18 ετών.

«Όσοι έχουν εμβολιαστεί μέχρι τέλος Αυγούστου μέχρι τα μέσα Ιανουάριου θα έχουν εμβολιαστεί, έχουμε το μηχανισμό, θα το στηρίξουμε» προανήγγειλε ο κ. Θεμιστοκλέους μιλώντας νωρίτερα στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ανακοινώντας το άνοιγμα της πλατφόρμας για την τρίτη δόση στους τέσσερις μήνες αντί των έξι.

Παράλληλα, σημείωσε ότι χθες, Πέμπτη, κλείστηκαν 30.000 ραντεβού πρώτης δόσης, τα 17 χιλιάδες νέα ραντεβού για πρώτη δόση στους 60 ετών και άνω, και συνολικά από την ανακοίνωση της υποχρεωτικότητας έχουν κλειστεί 45 χιλιάδες ραντεβού.

Κορωνοϊός: «Πιθανός ο ετήσιος εμβολιασμός» λέει ο επικεφαλής της BioNTech

Την ίδια ώρα, όμως, ο διευθύνων σύμβουλος της BioNTech Ουγκούρ Σαχίν δήλωσε στο συνέδριο του Reuters Next ότι η πιθανότητα ότι οι άνθρωποι θα χρειάζονται ετήσιο εμβόλιο κατά της Covid-19, αντίστοιχο με το εμβόλιο της γρίπης, αυξάνεται.

Ο Σαχίν δήλωσε επίσης ότι η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας θα είναι σε θέση να προσαρμόσει το εμβόλιο της κατά της Covid-19 σχετικά γρήγορα για να ανταποκριθεί στην εμφάνιση της παραλλαγής Ομικρον.

Πιστοποιητικά για εμβολιασμένους στο εξωτερικό

Σημειώνεται ότι ο Μάριος Θεμιστοκλέους διευκρίνισε επίσης ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί στο εξωτερικό με δύο δόσεις και θέλουν να κάνουν την τρίτη δόση αν πάνε σήμερα το απόγευμα στα ΚΕΠ και έχουν εμβολιαστεί σε τρίτη χώρα με ένα από τα τέσσερα εμβόλια που χρησιμοποιούμε στη χώρα μας (ΑstraΖeneca, Pfizer, Moderna, Johnson & Johnson) θα τούς περαστούν οι δύο δόσεις στο δικό μας σύστημα και θα προγραμματιστεί το ραντεβού για την αναμνηστική εδώ και μονό στην περίπτωση που την κάνουν εδώ θα πάρουν ελληνικό και κατ’ επέκταση και ευρωπαϊκό πιστοποιητικό.

Πρόσθεσε ότι «για τα υπόλοιπα πέντε εμβόλια που δε χρησιμοποιούμε εδώ (Sinopharm, Sputnik κ.λπ.) από τρίτες χώρες θα ξεκινήσουμε στα μέσα της επόμενης εβδομάδας. Για τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί στο εξωτερικό για να μην υποπέσουν στην υποχρεωτικότητα θα υπάρχει τεχνική λυση που θα αναπτυχθεί τις επόμενες 10 με 15 μέρες».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ