Ελλαδα

Κρούσματα κορωνοϊού - Τι αλλάζει στην έκθεση του ΕΟΔΥ

Η ανακοίνωση που έκανε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αλλαγές στην έκθεση του ΕΟΔΥ για τα κρούσματα κορωνοϊού, τους θανάτους και τους εμβολιασμένους από την ερχόμενη εβδομάδα (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)
Αλλαγές στην έκθεση του ΕΟΔΥ για τα κρούσματα κορωνοϊού, τους θανάτους και τους εμβολιασμένους από την ερχόμενη εβδομάδα (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) © EUROKINISSI

Στην έκθεση του ΕΟΔΥ για τα κρούσματα κορωνοϊού θα αναφέρεται πλέον πόσοι είναι οι νεκροί και οι διασωληνωμένοι που είχαν κάνει το εμβόλιο.

Με στόχο τη σαφή αποτύπωση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας, ο ΕΟΔΥ θα προχωρήσει σε αλλαγές στην έκθεση για τα κρούσματα κορωνοϊού. Έτσι, θα καταγράφεται το ποσοστό των κρουσμάτων, των διασωληνωμένων και των νεκρών στο σύνολο των εμβολιασμένων και στο σύνολο των ανεμβολίαστων.

Όπως είπαν ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης και ο καθηγητής επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Δημήτρης Παρασκευής, δεν θα πρέπει να δίνεται βάση μόνο στον αριθμό κρουσμάτων, αλλά και στον δείκτη θετικότητας.

Και πρόσθεσαν ότι παρά το γεγονός πως έχουμε πολύ υψηλό αριθμό τεστ ο δείκτης θετικότητας αρχίζει και κατεβαίνει. Επίσης, παρατηρείται σταθεροποίηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες με ελαφρά μείωση. Επίσης, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα αναμένεται να θέσει το θέμα του πρωτοκόλλου καταγραφής θανάτων από covid-19, το οποίο παρουσιάζει διαφορές από χώρα σε χώρα στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), και θα ζητήσει έναν ενιαίο τρόπο καταγραφής, ώστε να είναι δυνατή η σύγκριση μεταξύ των χωρών.

Θάνατοι από κορωνοϊό στην Ελλάδα - Οι διαφορές με την Ευρώπη

Στην Ελλάδα ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΠΟΥ, και καταγράφεται το σύνολο των θανάτων, ακόμη και εάν έχουν περάσει τέσσερις μήνες από τη διάγνωση, το οποίο όμως δεν τηρείται από άλλες χώρες.

Στη Βρετανία υπολογίζουν τους θανάτους από covid-19, μέχρι και 28 μέρες από την διάγνωση. Όπως είπε, ο κ. Ζαούτης αν στην Ελλάδα ακολουθούσαμε το σύστημα καταγραφής της Βρετανίας θα καταγράφαμε 20% λιγότερους θανάτους από covid.

Η ηγεσία του ΕΟΔΥ αναφέρθηκε επίσης στη σημασία της αναμνηστικής δόσης για την άμεση ενίσχυση της ανοσοποίησης, σημειώνοντας ότι η πλειοψηφία των κρουσμάτων σε εμβολιασμένους, σε ποσοστό περίπου 70%, αφορά τις ηλικιακές ομάδες 18-59 ετών, και αυτό αποδίδεται στη μετάλλαξη Δέλτα.

Οι δύο επιστήμονες είπαν ακόμη πως το μοντέλο των σχολείων αποδεικνύεται αποτελεσματικό, καθώς όπως προκύπτει, η πιο έγκαιρη διάγνωση γίνεται στα σχολεία και στη συνέχεια μέσα στην οικογένεια. Ο αριθμός των κρουσμάτων στα παιδιά από την έναρξη των σχολείων είναι σταθερός με πτωτικές τάσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ