Ελλαδα

Δημοτικές επιχειρήσεις και στημένες μελέτες για το ΕΣΠΑ

Πάνω από 100 εταιρείες «φαντάσματα»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
73592-148389.JPG

Οι Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης ανακάλυψαν απάτες με στημένες μελέτες και κοινοτικά προγράμματα εκατομμυρίων ευρώ από το ΕΣΠΑ.

Περισσότερες από 100 εταιρείες- φαντάσματα των Δήμων αρνούνται να απογραφούν, ενώ οι επιθεωρητές εντόπισαν περιπτώσεις δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης που εμπλέκονται σε σκάνδαλο με τις μελέτες και τα έργα που αφορούσαν τον τηλεχειρισμό συστημάτων ύδρευσης.

Οι εισαγγελικές αρχές ήδη ερευνούν την υπόθεση, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις έχει ξεκινήσει η δικαστική διαδικασία. Στο σκάνδαλο εμπλέκονται ένας υπάλληλος του υπουργείου Ανάπτυξης και 15 ΔΕΥΑ εκ των οποίων 4 δεν έχουν απογραφεί στη βάση δεδομένων του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Ο συγκεκριμένος υπάλληλος, προϊστάμενος στην Ειδική Υπηρεσία Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος, του υπουργείου Ανάπτυξης, προμήθευε μελέτες για έργα τηλεχειρισμού των συστημάτων σε 15 δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης και σε τέσσερις δήμους ανά την επικράτεια, χωρίς να είναι πιστοποιημένος ως «μελετητής» αντίστοιχων έργων.

Ως αποτέλεσμα είχε να μην πρωτοκολλούνται οι εισηγήσεις του και ύστερα από λίγες ημέρες να αποτελούν μελέτες που είχαν την υπογραφή των τεχνικών υπηρεσιών των επιχειρήσεων, βάσει των οποίων γίνονταν οι αναθέσεις, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις αξιοποιούσε τη σύζυγό του, η οποία δήλωνε σύμβουλος μάρκετινγκ και διατηρούσε ηλεκτρονικό κατάστημα παιδικών ρούχων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ