Ελλαδα

Θεοδωρίδου: «Ο κορωνοϊός θα μείνει - Τρίτη δόση σε όσους νόσησαν»

Πόσες δόσεις θα έχει το τελικό σχήμα εμβολιασμού που θα γίνεται κάθε χρόνο

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γυναίκα με μάσκα για τον κορωνοϊό στο Σύνταγμα (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) - Κάθε χρόνο θα εμβολιάζονται οι πολίτες, είπε η Μαρία Θεοδωρίδου
Γυναίκα με μάσκα για τον κορωνοϊό στο Σύνταγμα (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) - Κάθε χρόνο θα εμβολιάζονται οι πολίτες, είπε η Μαρία Θεοδωρίδου © EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Ο εμβολιασμός για κορωνοϊό, η τρίτη δόση και το αν πρέπει να εμβολιαστούν με αναμνηστική όσοι νόσησαν, στη live ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας.

Για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού και την τρίτη δόση (αναμνηστική) στην Ελλάδα έγιναν ανακοινώσεις από το Υπουργείο Υγείας. Στη live ενημέρωση μίλησαν σήμερα Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2021 η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Νωρίτερα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 6.950 κρούσματα σήμερα και την κατανομή τους. Από τις νέες μολύνσεις Covid-19 στην Αττική εντοπίζονται 1.522 κρούσματα σήμερα (εκ των οποίων τα 440 στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών), 1.226 στη Θεσσαλονίκη, 289 στη Λάρισα, 220 στην Αχαΐα και 207 στην Κοζάνη.

Η Μαρία Θεοδωρίδου ξεκαθάρισε ότι ο κορωνοϊός ήρθε για να μείνει, επισημαίνοντας ότι έχει γίνει ενδημικός και οι πολίτες θα καλούνται να εμβολιαστούν κάθε χρόνο. «11 μήνες μετά την έναρξη του εμβολιασμού, έχουμε αρκετή γνώση και εμπειρία. Ο ιός θα παραμείνει μαζί μας όπως εκείνος της γρίπης, και θα γίνει ενδημικός» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους γνωστοποίησε ότι την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2021 ανοίγει η πλατφόρμα για να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου όσοι έκλεισαν 5,5 μήνες από τη δεύτερη.

Τρίτη δόση από εμβόλιο για κορωνοϊό σε όσους νόσησαν - Τα νέα δεδομένα

Η Μαρία Θεοδωρίδου σημείωσε ότι θα πρέπει να εμβολιαστούν με αναμνηστική δόση και όσοι νόσησαν είτε πριν ή μετά τον εμβολιασμό τους. Τα στοιχεία δείχνουν ότι εκατοντάδες συμπολίτες μας νοσούν από covid παρότι έχουν εμβολιαστεί, ωστόσο τα συμπτώματα είναι ελαφρά.

Οι ηλικιωμένοι, όπως σημείωσε, σε ένα ποσοστό 10-15% εάν έχουν υποκείμενα νοσήματα, μπορεί να νοσήσουν και βαριά. Σύμφωνα με την κα Θεοδωρίδου, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα δοθούν οδηγίες για όσους νόσησαν μετά τον εμβολιασμό τους.

Τελικό σχήμα εμβολιασμού - Πόσες δόσεις θα έχει - Τι ισχύει με την αναμνηστική

Σχετικά με το τελικό σχήμα εμβολιασμού για τον κορωνοϊό, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών σημείωσε ότι αυτό θα οριστεί σύντομα και θα αποτελείται από τρεις δόσεις και μια αναμνηστική.

Μιλώντας για την τρίτη δόση τόνισε ότι υπάρχουν πολίτες που ανησυχούν για τις πιθανές παρενέργειες. Όπως είπε, οι συχνότερες είναι ίδιες με αυτές από την πρώτη και τη δεύτερη δόση: Πόνος στο σημείο της ένεσης, πυρετός και πονοκέφαλος που συνήθως διαρκούν μία ή δύο μέρες. Επιπλέον, γνωστοποίησε ότι από 0,3% έως 1% μπορεί να εμφανιστεί μια διόγκωση των μασχαλιαίων λεμφαδένων, η οποία μπορεί να διαρκέσει έως και έναν μήνα και επανέρχεται χωρίς ιδιαίτερη θεραπεία.

Για τις έγκυες και τον εμβολιασμό τους κατά του κορωνοϊού, η κα Θεοδωρίδου παρουσίασε μια μελέτη, σύμφωνα με την οποία βρέθηκαν αντισώματα στον ορό του αίματος και της μητέρας και του εμβρύου αλλά και στο μητρικό γάλα και το σάλιο του βρέφους, επαναλαμβάνοντας ότι «ο μητρικός θηλασμός προστατεύει».

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής της σημείωσε ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και κατά της παραλλαγής Δέλτα. Και υπογράμμισε ότι η αναμνηστική δόση στοχεύει στην ενίσχυση της ανοσίας ώστε να έχει μεγαλύτερη διάρκεια. Ξεκαθάρισε, όμως, ότι «βασικός πυλώνας της διαδικασίας (εμβολιασμού) είναι η πρώτη δόση».

Eνημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για την COVID-19

Θεμιστοκλέους: Η θέση της Ελλάδας στην ΕΕ σε εμβολιασμούς για τον κορωνοϊό

Από τη μεριά του, ο Μάριος Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε στα ποσοστά εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού στην Ελλάδα και έκανε την εβδομαδιαία σύγκριση με τους αντίστοιχους αριθμούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, επανέλαβε πόσο σημαντικό είναι όλα τα άτομα, ηλικίας 65 ετών και άνω να έχουν εμβολιαστεί.

Στην Ελλάδα έχουν εμβολιαστεί «περισσότεροι από 6.800.000 πολίτες (64,8% στον γενικό πληθυσμό και 74,3% στον ενήλικο)». Την ίδια στιγμή ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι «69,6% επί του γενικού πληθυσμού και 81,1% επί του ενήλικου».

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σημείωσε επίσης πως στην Ελλάδα «πάνω από 6.500.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, που αντιστοιχεί στο 61,8% του γενικού πληθυσμού και 71,2% επί του ενήλικου». Αντίστοιχα, στην ΕΕ τα ποσοστά είναι κατά μέσο όρο 66,2% επί του γενικού πληθυσμού και 76% επί του ενήλικου.

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, η Ελλάδα βρίσκεται:

  • Στην πέμπτη θέση στον κυλιόμενο μέσο όρο των 7 ημερών και
  • στη 18η θέση για τους ολοκληρωμένους εμβολιασμούς, όπως και στους εμβολιασμούς με μια δόση.

«Σε σχέση με τα ραντεβού τις τελευταίες επτά ημέρες, έχουμε μια καλή συμμετοχή, με τη σημαντική αύξηση των πάνω από 200.000 ραντεβού πρώτης δόσης» υπογράμμισε, ενώ για την τρίτη δόση είπε: «Είναι δικαιούχοι 2.100.000 και έχουν ήδη εμβολιαστεί 660.000. Επίσης, έχουν κλείσει ραντεβού πάνω από 400.000».

Επίσης, ο κ. Θεμιστοκλέους ρωτήθηκε για την κατανομή των ραντεβού της πρώτης δόσης ανά περιφέρεια, επισημαίνοντας ότι παρατηρείται μια ομοιομορφία. Αναφορικά με την ηλικία των ατόμων που αποφασίζουν να κάνουν την πρώτη δόση, σημείωσε ότι οι νεότερες ηλικίες παρουσιάζουν μεγαλύτερη συμμετοχή, κάτι που -όπως είπε- εξηγείται από τη στιγμή που τα ποσοστά εμβολιασμού στις μεγάλες ηλικίες έχουν ξεπεράσει το 80%.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ