Ελλαδα

Θεοδωρίδου: Μελετάται επέκταση τρίτης δόσης σε μικρότερες ηλικίες

Όσα δήλωσαν Θεοδωρίδου και Θεμιστοκλέους

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εμβόλιο
Εμβόλιο (Φώτο Αρχείου) © EPA Pool

Ενημέρωση για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος - Θεοδωρίδου: Μελετάται η επέκταση της τρίτης δόσης σε μικρότερες ηλικίες.

Η επέκταση της τρίτης δόσης του εμβολίου για τον κορωνοϊό και σε μικρότερες ηλικίες, εξετάζεται σύμφωνα με τη Μαρία Θεοδωρίδου.

Κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος στην Ελλάδα, η Μαρία Θεοδωρίδου ανέφερε: «Από την έναρξη του εμβολιστικού προγράμαμτος, είχαμε προβληματισμούς για την προσφερόμενη διάρκεια ανοσίας. Σήμερα γνωρίζυμε πως διαρκεί έξι ή περισσότερους μήνες. Για άτομα που είχαν νοσήσει με Covid, υπάρχει σύσταση για μια δόση εμβολίου έξι μήνες μετά τη νόσηση. Η φυσική ανοσία συμπληρώνεται απο αυτ΄του εμβολίου και λέγεται υβριδική, προστατεύοντας και από τη μετάλλαξη Δέλτα.

»Η ανοσία επηρεάζεται από ηλικία, υποκείμενα νοσήματα και μεταλλάξεις. Δεν έχουμε στοιχεία για ανοσία στην ασυμπτωματική λοίμωξη. Δεδομένα μελέτης του CDC έχουν δείξει πως η ανοσία από τον εμβολιασμό υπερτερεί της φυσικής ανοσίας από την Covid. Η νόσος Covid όπως δείχνουν οι θάνατοι και οι διασωληνωμένοι, είναι απειλητική.

»Όσο για την τρίτη δόση, δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Lancet μελέτη του Χάρβαρντ σύμφωνα με την οποία το mRNA εμβόλιο της Pfizer σε πάνω από 728.000 άτομα άνω των 12 ετών, στα οποία χορηγήθηκε τρίτη δόση από Ιούλιο ως Σεπτέμβριο του 2021 συγκρίθηκαν με την κατάστασή τους όταν είχαν κάνει δυο δόσεις.

»Οι παράγοντες που αναζητήθηκαν ήταν οι ειαγωγές και η σοβαρή νόσηση. Η αποτελεσματικότητα ελέγχθηκε επτά ημέρες μετά την τρίτη δόση. Τα ευρήματα ήταν: 93% τα ατομα που έλαβαν τρίτη δόση είχαν μικρότερη πιθανότητα εισαγωγής στο νοσοκομείο και 92% σοβαρής νόσησης.

»Σχετικά με τους απρόθυμους να εμβολιαστούν, μελέτη έδειξε πως σε σημαντικό βαθμό ο κύριος λόγος μη εμβολιασμού ήταν η πεποίθηση πως είναι άτρωτοι στη λοίμωξη. Η μελέτη αφορούσε σε διάφορα κράτη και το φαινόμενο ήταν πιο έντονο σε κράτη που επικρατεί ο εγωκεντρισμός».  

Ενημέρωση για τον εμβολιασμό - Θεμιστοκλέους: Το 63,4% έχει λάβει τουλάχιστον μια δόση

Από την πλευρά του, ο Μάριος Θεμιστοκλέους είπε: «Ξεπεράσαμε τους 12,9 εκατομμύρια εμβολαισμούς. Το 63,4% έχει λάβει τουλάχιστον μια δόση. Στον Ευρώπη, ο μέσος όρος είναι στο 68,8%. Το 60,8% του γενικού πληθυσμού έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του στη χώρα. Η Ελλάδα βρίσκεται στη 16η θέση στους ολοκληρωμένους εμβολιασμούς.

»Την Πρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα αναμνηστικής δόσης για Johnson & Johnson, που θα είναι  με το ίδιο εμβόλιο, Pfizer και λίγο αργότερα, με Moderna. Για την αναμνηστική δόση ατόμων κάτων των 50 ετών, αύριο θα αποφασίσει η Επιτροπή Εμβολιασμών και πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα»

Eνημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για την COVID-19

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ