Ελλαδα

Μείωση 10% στο τέλος κινητής τηλεφωνίας - Καταργείται στους νέους

Όλες οι αλλαγές που ξεκινούν να ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2022

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στην κινητή τηλεφωνία το τέλος μειώνεται στο 10% και καταργείται για νέους έως 29 ετών από την 1η Ιανουαρίου 2022
Στην κινητή τηλεφωνία το τέλος μειώνεται στο 10% και καταργείται για νέους έως 29 ετών από την 1η Ιανουαρίου 2022 © Pixabay

Άλλαγές στην κινητή τηλεφωνία με μείωση τέλους στο 10% και κατάργησή του για νέους έως 29 ετών από την 1η Ιανουαρίου 2022.

Τον Ιανουάριο του 2022 ξεκινά η μείωση στους λογαριασμούς κινητής τηλεφωνίας των νέων. Ειδικότερα, όπως έχει ανακοινωθεί, καταργούνται πλήρως τα τέλη κινητής τηλεφωνίας για τους νέους έως 29 ετών.

Οι αλλαγές αυτές εντάσσονται στα μέτρα με τα οποία στηρίζονται οι νέοι, που είχε ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την 85η ΔΕΘ.

Παράλληλα, μειώνεται στο 10% ο συντελεστής που αφορά στο τέλος κινητής τηλεφωνίας και το τέλος καρτοκινητής τηλεφωνίας για όλους τους υπόλοιπους συνδρομητές. Σημειώνεται ότι έρευνες του ΙΟΒΕ και του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών έχουν δείξει πως η Ελλάδα έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη έμμεση φορολογία στην κινητή τηλεφωνία στην Ευρώπη.

Η συνολική φορολογική επιβάρυνση για τους χρήστες κινητών τηλεφώνων κυμαίνεται μεταξύ 30% και 49% του τελικού ποσού που καλείται να πληρώσει ο συνδρομητής.

Μείωση τέλους στο 10% στην κινητή τηλεφωνία - Τι προβλέπουν οι νέες διατάξεις

Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις για την κινητή τηλεφωνία και τη σχεδιαζόμενη μείωση τέλους, προβλέπονται τα ακόλουθα:

  1. Μειώνεται το επιβαλλόμενο, υπέρ του Δημοσίου, τέλος συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας, το οποίο βαρύνει τους συνδρομητές των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, υπολογιζόμενο προ του ΦΠΑ, σε 10% επί κάθε μηνιαίου λογαριασμού κάθε σύνδεσης, αντί της ισχύουσας κλίμακας 12%-20%.
  2. Μειώνεται το επιβαλλόμενο, υπέρ του Δημοσίου, τέλος συνδρομητών καρτοκινητής τηλεφωνίας, σε 10% επί της αξίας του χρόνου ομιλίας των καρτοκινητών τηλεφώνων, αντί του ισχύοντος ποσοστού 12%. Το τέλος αυτό υπολογίζεται επί της αξίας του παρεχόμενου χρόνου ομιλίας ή επικοινωνίας, ανεξαρτήτως του τρόπου με τον οποίο αυτός χορηγείται, προ του φόρου προστιθέμενης αξίας.
  3. Καταργείται το τέλος κινητής τηλεφωνίας για φυσικά πρόσωπα ηλικίας 15 έως και 29 ετών. Καταλαμβάνει όσους κατά τη διάρκεια εκάστου έτους εφαρμογής έχουν συμπληρώσει το δέκατο τέταρτο (14ο) έτος της ηλικίας τους έως την 31η Δεκεμβρίου του προηγουμένου έτους και δεν έχουν συμπληρώσει το τριακοστό (30ό) έτος της ηλικίας τους έως την ημερομηνία αυτή. Δηλαδή για το έτος 2022, ο μηδενικός συντελεστής εφαρμόζεται σε συνδέσεις ή καρτοκινητά των προσώπων που μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2021 έχουν συμπληρώσει το 14 έτος ηλικίας και δεν έχουν έως το ίδιο χρονικό διάστημα συμπληρώσει το 30 έτος.

Τέλος κινητής τηλεφωνίας - Πότε μπήκε για πρώτη φορά - Πώς υπολογίζεται

Το τέλος κινητής τηλεφωνίας είχε επιβληθεί στην Ελλάδα για πρώτη φορά το 2009. Μέχρι σήμερα υπολογίζεται, πριν προστεθεί στο τελικό ποσό ο ΦΠΑ, και ανέρχεται σε:

  • 12% για χρεώσεις έως 50 ευρώ,
  • 15% για χρεώσεις από 50,01 μέχρι και 100 ευρώ,
  • 18% για χρεώσεις από 100,01 μέχρι και 150 ευρώ και
  • 20% για χρεώσεις από 150 ευρώ και άνω.

Μηδενικός συντελεστής στους νέους - Η ειδική εφαρμογή για την κινητή τηλεφωνία μέσω gov.gr

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις για τις αλλαγές στην κινητή τηλεφωνία, έχει δημιουργηθεί ειδική εφαρμογή προσβάσιμη μέσω της ενιαίας ψηφιακής πύλης της δημόσιας διοίκησης gov.gr-ΕΨΠ.

Ο μηδενικός συντελεστής εφαρμόζεται για μία σύνδεση ή ένα καρτοκινητό ανά δικαιούχο, μετά την ολοκλήρωση της εγγραφής στην εφαρμογή των δικαιούχων ή των εχόντων την επιμέλειά τους σε περίπτωση ανηλίκων, από την πρώτη τιμολόγηση σε περίπτωση σύνδεσης συμβολαίου ή από την επόμενη ανανέωση χρόνου ομιλίας σε περίπτωση σύνδεσης καρτοκινητής.

Οι εν λόγω διατάξεις για τη μείωση και την κατάργηση του τέλους κινητής τηλεφωνίας αφορούν λογαριασμούς που εκδίδονται και κάρτες χρόνου ομιλίας ή επικοινωνίας και ανανεώσεις που ενεργοποιούνται από τους καταναλωτές από την 1.1.2022 και μετά.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ