Ελλαδα

Επίθεση με βιτριόλι - Πλαστική χειρουργός: Από θαύμα ζει η Ιωάννα

«Μία κουταλιά του γλυκού από βιτριόλι αρκεί για να σκοτώσει άνθρωπο»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Ιωάννα Παλιοσπύρου
Η Ιωάννα Παλιοσπύρου στο δικαστήριο © Eurokinissi

Επίθεση με βιτριόλι - Δίκη: Κατέθεσε η πλαστική χειρουργός της Ιωάννας Παλιοσπύρου - «Έζησε από θαύμα, δόθηκε μάχη στα πρώτα χειρουργεία».

Κατέθεσε η πλαστική χειρουργός που ανέλαβε την Ιωάννα Παλιοσπύρου μετά την επίθεση με βιτριόλι. Η Μαρία Καλοφώνου επί 16 μήνες περιθάλπει την Ιωάννα και τόνισε πως «ζει από θαύμα».

Με την έναρξη της τρίτης δικάσιμου, όπου και πάλι η κατηγορούμενη και το θύμα βρίσκονται στη δικαστική αίθουσα, το δικαστήριο κάλεσε τη διευθύντρια της Πλαστικής Χειρουργικής Κλινικής του Θριασίου, Μαρία Καλοφώνου, που ανέλαβε τη βαριά εγκαυματια τη δεύτερη ημέρα μετά την επίθεση με βιτριόλι.

Η γιατρός, από την αρχή της κατάθεσής της, ήταν ξεκάθαρη στο δικαστήριο, καθώς τόνισε πως η ποσότητα του υγρού που δέχθηκε η Ιωάννα θα μπορούσε να έχει θανατηφόρο αποτέλεσμα.

Όπως είπε η κα Καλοφώνου:

«Παρέλαβα την Ιωάννα Παλιοσπύρου τη δεύτερη ημέρα μετά την επίθεση. Τα εγκαύματα χρειάζονται 2-3 24ωρα για να γίνει ανάνηψη για να μη συμβεί αυτό που λέμε ολιγαιμικό σοκ. Αυτό μπορεί να συμβεί σε τέτοιες περιπτώσεις και να επηρεάσει όλα τα όργανα. Αυτό προσπαθούσαμε να αποφύγουμε τις πρώτες ημέρες. Τα εγκαύματα ήταν βαθιά. Ήταν ολικού πάχους και αυτό σημαίνει ότι έχει καεί όλο το δέρμα και δεν υπάρχει δυνατότητα αναγέννησης. Αυτό σημαίνει ότι το δέρμα θα γίνει από γκρι, μαύρο και θα πρέπει να αφαιρεθεί».

Στη συνέχεια, η μάρτυρας σημείωσε ότι η Ιωάννα αντιμετώπισε σοβαρό κίνδυνο και με το μάτι της και πρόσθεσε: «Είχε δυο σηπτικά επεισόδια, δηλαδή μικρόβια στο αίμα. Το δεύτερο επεισόδιο στις αρχές Ιουλίου μάς τρόμαξε περισσότερο γιατί δεν υπήρχε αντιβιοτικό για να το αντιμετωπίσουμε».

Για τις πρώτες πολύωρες επεμβάσεις που έγιναν, η κα Καλοφώνου επεσήμανε: «Όταν βάλαμε την Ιωαννα στο χειρουργείο, δεν ξέραμε που έχει φτάσει. Το οξύ προχωράει βαθιά, θα μπορούσε να είχε κάψει μύες ή οστά. Στον τράχηλο θα μπορούσε να είχε πάει σε βαθύτερα στρώματα. Όταν την έβαλα χειρουργείο ζήτησα να υπάρχει αγγειοχειρουργός γιατί φοβήθηκα ότι μπορεί να έχει αγγίξει αγγεία και να μη μπορώ να σταματήσω την αιμορραγία».

Αναφερόμενη στον κίνδυνο ζωής της Ιωάννας, υπογράμμισε στο δικαστήριο πως «η θανατηφόρα δόση στο βιτριόλι είναι τα 10ml, δηλαδή μία κουταλιά του γλυκού αρκεί για να σκοτώσει αν το καταπιεί κάποιος. Θα μπορούσε να κατέβαινε στον οισοφάγο...».

Η μάρτυρας κατέθεσε πως ότι η βοήθεια της φαρμακοποιού ήταν σωτήρια. «Απορώ πώς βρήκε τη δύναμη από τον πόνο εκείνης της στιγμής να φτάσει μέχρι το φαρμακείο. Απορώ πώς δεν λιποθύμησε από τον πόνο. Αν είχε λιποθυμήσει από τον πόνο τη στιγμή της επίθεσης και είχε πέσει μέσα στο υγρό, ποιος ξέρει τι θα συνέβαινε», τόνισε. 

Διευκρίνισε, δε, πως «όταν το βιτριόλι πέφτει, εκλύει θερμότητα και ατμούς. Ξέρουμε ότι το βιτριόλι ήρθε σε επαφή με αεροφόρες οδούς, αφού έχει καεί στη μύτη. Αν είχε πάρει μία μεγάλη ανάσα, θα υπήρχε κίνδυνος για τη ζωή της. Επίσης, εάν το υγρό συνέχιζε να λειτουργεί και δεν είχε φτάσει στο φαρμακείο να πλυθεί, θα είχε προχωρήσει στον τράχηλο, από τον οποίο περνούν πολλά αγγεία, τα οποία αν διαβρωθούν μπορούν να οδηγήσουν στον θάνατο».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ