Ελλαδα

Καιρός: Η «ψυχρή λίμνη» φέρνει βροχές και καταιγίδες

Αλλάζει το σκηνικό - Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βροχή - Αλλάζει το σκηνικό του καιρού
Βροχή - Αλλάζει το σκηνικό του καιρού © EUROKINISSI

Ο καιρός την Κυριακή 18 Ιουλίου 2021 - Πού θα έχουμε βροχές, καταιγίδες και έντονα φαινόμενα - Η «ψυχρή λίμνη» φτάνει στην Ελλάδα.

Μεταβολή στο σκηνικό του καιρού θα έχουμε την Κυριακή, 18 Ιουλίου στη χώρα, με βροχές και καταιγίδες να αναμένεται να πλήξουν κυρίως στα κεντρικά βόρεια. Τα φαινόμενα θα είναι τοπικά έντονα φαινόμενα, ενώ αναμένονται και χαλαζοπτώσεις.

Σύμφωνα με το Meteo, βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν από το μεσημέρι της Κυριακής (18/7) και μετά στην Κεντρική Στερεά, στη Θεσσαλία, στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία καθώς και σε περιοχές της Ηπείρου και της Πελοποννήσου. Τα φαινόμενα στα κεντρικά και βόρεια θα είναι τοπικά ισχυρά και σε ορισμένες περιπτώσεις θα συνοδευτούν από χαλαζοπτώσεις και πολύ ενισχυμένους ανέμους.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί, στη Βόρεια Ελλάδα από 14 έως 34 βαθμούς, με εξαίρεση τη Θράκη όπου οι μέγιστες θα φτάσουν στους 37 βαθμούς, στην Κεντρική Ελλάδα από 16 έως 36 βαθμούς, στη Δυτική Ελλάδα από 17 έως 32, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 17 έως 35-36 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 18 έως 31 και στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 18 έως 32 βαθμούς, ενώ στο Ανατολικό Αιγαίο οι μέγιστες θα φτάσουν τοπικά στους 35 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός την Κυριακή (18/7) σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ 

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Αρχικά αίθριος, γρήγορα όμως θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και σποραδικές καταιγίδες. Τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες νεφώσεις και τοπικούς όμβρους τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες κυρίως στα ορεινά. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα, που πιθανώς να είναι κατά τόπους ισχυρά, τις βραδινές ώρες θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και τις πρωινές ώρες στα ανατολικά ανατολικοί βορειοανατολικοί έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 36 βαθμούς Κελσίου, στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές κυρίως στην Ήπειρο και τη δυτική Στερεά τις απογευματινές ώρες, όπου θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες, πιθανώς πρόσκαιρα ισχυρές.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Βαθμιαία θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στη Θεσσαλία και την κεντρική Στερεά, όπου πιθανώς να είναι κατά τόπους ισχυρές. Τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ, στη νότια Πελοπόννησο και τον Κορινθιακό δυτικοί έως 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 και στην Κρήτη έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 32 και στην Κρήτη έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 4 και στα βόρεια τις πρωινές ώρες βορειοανατολικοί έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

«Ψυχρή λίμνη»: Τι είναι και πώς δημιουργείται

Για την «ψυχρή λίμνη» και το πόσο πιθανό είναι να προκαλέσει έντονα καιρικά φαινόμενα στην Ελλάδα, αναφέρθηκε ο μετεωρολόγος και διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος.

«Η "ψυχρή λίμνη" δίνει το καλοκαίρι έντονα φαινόμενα σε όλη την Ευρώπη. Είναι ένα φαινόμενο που έχουμε δει και στη χώρα μας, τον Ιούλιο του 2019 στη Χαλκιδική» σχολίασε αρχικά, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα. Και πρόσθεσε: «Κατεβαίνει νοτιότερα αυτή η "ψυχρή λίμνη" και θα επηρεάσει τις περιοχές της νοτιοανατολικής Ευρώπης, μέσα στο Σαββατοκύριακο, κυρίως Κροατία, Σλοβενία και κομμάτια της Ιταλίας».

«Ένα τμήμα, απ' ό,τι φαίνεται, θα επηρεάσει και τη χώρα μας, με αστάθεια από την Κυριακή και μετά, και κυρίως τη Δευτέρα, την Τρίτη και την Τετάρτη. Θα περάσουμε σε ένα μοτίβο καιρού όπου δεν θα έχουμε υψηλές θερμοκρασίες, αλλά αστάθεια. Δηλαδή, βροχές και καταιγίδες σε αρκετές περιοχές την επόμενη εβδομάδα, κυρίως μεσημεριανές και απογευματινές ώρες, που εν μέρει θα οφείλονται σε αυτή τη γενικευμένη αστάθεια».

limni.png

Ποιες περιοχές στην Ελλάδα θα επηρεάσει η «ψυχρή λίμνη»

Ερωτηθείς για τις περιοχές που θα εκδηλωθούν τα φαινόμενα, ο Κ. Λαγουβάρδος ανέφερε ότι θα πλήξουν κυρίως τα βόρεια και κεντρικά ηπειρωτικά, ενώ τα νησιά, κατά πάσα πιθανότητα, δεν θα έχουν προβλήματα.

«Διακρίνουμε ήδη κάποιες περιοχές, αλλά επειδή αυτά τα φαινόμενα είναι και τοπικά, είναι νωρίς για να τα χαρακτηρίσουμε. Θα έχουμε καλύτερη εικόνα μέσα στο Σαββατοκύριακο για το τι θα γίνει την επόμενη εβδομάδα» σημείωσε. Και συμπλήρωσε: «Τα φαινόμενα θα επεκταθούν από τη Δευτέρα και μετά».

limni2.png

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ