Ελλαδα

Έως 72 δόσεις η τελική ρύθμιση οφειλών για τα κορωνοχρέη

Για οφειλές που δημιουργήθηκαν από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι και τον Ιούλιο του 2021

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας © Eurokinissi
Νέες ρυθμίσεις οφειλών για τις πληττόμενες από τον κορωνοϊό επιχειρήσεις και νοικοκυριά ανακοίνωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας © EUROKINISSI

Νέες ρυθμίσεις οφειλών για τις πληττόμενες από τον κορωνοϊό επιχειρήσεις και νοικοκυριά ανακοίνωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Τις τελικές ρυθμίσεις οφειλών για τις πληττόμενες από τον κορωνοϊό επιχειρήσεις και νοικοκυριά ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στην ολομέλεια της Βουλής.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να βοηθήσει τους πολίτες να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις, οι οποίες δημιουργήθηκαν το διάστημα μεταξύ Μαρτίου του 2020 μέχρι και τον Ιούλιο του 2021, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Η τελική ρύθμιση φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών θα μπορεί να εξοφλείται σε έως και 72 δόσεις και αφορά: 

  • Διεύρυνση αριθμού δόσεων από 24 άτοκες σε 36 (με πρώτη δόση τον Γενάρη του 22) και από 48 με χαμηλό επιτόκιο 2,5% σε 72
  • Διευρύνεται η περίμετρος των δικαιούχων για : ΦΠΑ, φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και ασφαλιστικές εισφορές, που δημιουργήθηκαν.
  • Για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα που έχουν πληγεί και οφειλές που έχουν βεβαιωθεί στη πανδημία. Οι κατηγορίες οφειλετών είναι: επιχειρήσεις και ΕΛ. Επαγγελματίες που έχουν χαρακτηριστεί πληττόμενοι βάσει ΚΑΔ από το ΥΠΟΙΚ, (θα χρησιμοποιηθεί η λίστα του Απρίλη 20). Περιλαμβάνεται το 78% 1:23 των επιχειρήσεων και ελ. Επαγγελματιών της χώρας.
  • Εργαζόμενοι που η σύμβασή τους έχει τεθεί σε προσωρινή αναστολή ή έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα Συνεργασία.
  • Ιδιοκτήτες ακινήτων και άνεργοι το εν λόγω διάστημα είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ.
  • Οι οφειλέτες που απώλεσαν ρύθμιση τμηματικής καταβολής δύνανται να αναβιώσουν τη ρύθμιση με όλα τα ευεργετήματα με τη καταβολή της δόσης του Αυγούστου και οι δόσεις που δεν δόθηκαν μεταφέρονται στο τέλος ρύθμισης! Αφορά 134.455 νομικά πρόσωπα, 392.785 φυσικά πρόσωπα με επιχειρηματική δραστηριότητα και 299.195 φυσικά πρόσωπα που έχουν δημιουργήσει όλοι μαζί μη ρυθμιζόμενα ληξιπρόθεσμα χρέη 22,4 δις ευρώ στη φορολογική διοίκηση.

«Η κυβέρνηση αποδεικνύει πω βρίσκεται σε εγρήγορση αφουγκράζεται τις ανάγκες κοινωνίας και λαμβάνει πρωτοβουλίες. Όλες οι προηγούμενες παρεμβάσεις καταδεικνύουν υπεύθυνη και κοινωνικά δίκαιη πολιτική μας», κατέληξε ο υπουργός.

Για οφειλές που δημιουργήθηκαν από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι και τον Ιούλιο του 2021 © Pixabay
Για οφειλές που δημιουργήθηκαν από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι και τον Ιούλιο του 2021 © Pixabay

Προηγούμενες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών

Σε προηγούμενη συνέντευξή του, ο Χρήστος Σταϊκούρας εκτίμησε ότι η ελληνική οικονομία το 2021 θα καλύψει σημαντικό μέρος των απωλειών του 2020. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, στο διάστημα Απρίλιος 2021-2019 παρατηρείται αύξηση των e-συναλλαγών κατά 14,5%, την περίοδο Μάιος 2021-2019 αύξηση 13,5% και την περίοδο Ιούνιος 2021-2019 αύξηση κατά 14,9%.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ακόμη ότι το 2022 η Ελλάδα θα έχει από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη με παράλληλη αύξηση των εξαγωγών κατά 8% και ότι το έτος αυτό η ελληνική οικονομία θα καλύψει πλήρως τις απώλειες του 2020.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ