- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ο πληθυσμός των προσφύγων και μεταναστών στη Λέσβο έχει μειωθεί κάτω από τους 5.000 για πρώτη φορά μετά το 2016.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, ο πληθυσμός των προσφύγων και μεταναστών στη Λέσβο έπεσε κάτω από 5.000, για πρώτη φορά μετά το 2016.
Σύμφωνα με αυτά, ο πληθυσμός αυτός είναι 4.994 άτομα από τα οποία 4.441 διαμένουν στον καταυλισμό της προσωρινής διαμονής στον Καρά Τεπέ, 134 είναι οι ασυνόδευτοι ανήλικοι, 412 μένουν σε διαμερίσματα του προγράμματος ΕΣΤΙΑ και, τέλος, 7 είναι κρατούμενοι.
Εντυπωσιακός είναι ο χαμηλός αριθμός αιτούντων άσυλο στα υπόλοιπα νησιά που δέχονται προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές. Στη Χίο διαμένουν 642, στη Σάμο 1.013, 78 διαμένουν στη Λέρο και 201 στην Κω.
Μηταράκης: «Η απάντηση πρέπει να είναι η νόμιμη μετανάστευση»
Tην ανάγκη ύπαρξης περισσότερης νόμιμης μετανάστευσης στην Ευρώπη είχε υπογραμμίσει πριν ένα μήνα (13/6/2021) ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης σε ντιμπέιτ που διοργάνωσε η φοιτητική λέσχη «Oxford Union», μια από τις παλαιότερες και σημαντικότερες πανεπιστημιακές φοιτητικές λέσχες της Βρετανίας.
Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι «έχει αλλάξει η πληθυσμιακή σύσταση όσων καταφθάνουν στην Ευρώπη, οι οποίοι, ως επί το πλείστον, δεν διαθέτουν προσφυγικό προφίλ, καθώς πρόκειται, κατά κύριο λόγο, για οικονομικούς μετανάστες», συμπληρώνοντας πως «η Ευρώπη πρέπει να αποκτήσει μια ολιστική προσέγγιση στο ζήτημα».
Η προσέγγιση αυτή συνίσταται, σύμφωνα με τον υπουργό, στο να θεσπίσει κοινούς κανόνες για τη μετανάστευση, να ανακατανείμει τα μεταναστευτικά βάρη στα κράτη-μέλη, έτσι ώστε να μην αποβαίνουν δυσβάσταχτα για τα κράτη πρώτης γραμμής και να διαχωρίσει τους πρόσφυγες από τους οικονομικούς μετανάστες, που δεν δικαιούνται διεθνή προστασία. «Η απάντηση της Ευρώπης πρέπει να είναι η περισσότερη νόμιμη μετανάστευση», ανέφερε.
Στη συνέχεια, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου εξήγησε ότι στη μετανάστευση θα πρέπει να ισχύει ο κανόνας «της γείτονος χώρας», η οποία είναι και η πρώτη πόρτα που «χτυπούν όσοι βρίσκονται σε ανάγκη. Όποιος διέρχεται πολλές χώρες και προσπαθεί να διαλέξει τον τελικό του προορισμό, συνεπάγεται ότι δεν βρίσκεται σε κατάσταση ανάγκης, αλλά αποσκοπεί σε οικονομικούς λόγους. Αυτό το θέμα πρέπει να συζητηθεί εν όψει του επικείμενου Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου».
Και κατέληξε: «Η Ευρώπη πρέπει να αναπτύξει έναν υποχρεωτικό μηχανισμό διαμοιρασμού των βαρών, αλλά και την ικανότητα να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά σε καταστάσεις με χαρακτηριστικά κρίσης ή και ανωτέρας βίας. Επίσης, πρέπει να δημιουργηθεί κοινή διαδικασία επιστροφών, ώστε να στέλνουμε με ασφάλεια και αξιοπρέπεια στο σπίτι τους αυτούς που δε δικαιούνται άσυλο».
Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι προβλέπει αναλυτικά για όλα τα επιστημονικά πεδία
Ποιοι σταθμοί θα κλείνουν στις 21:40 για τις ημέρες Κυριακή ως Πέμπτη
Με λεωφορεία η μεταφορά των επιβατών
Στο σημείο επιχειρεί ισχυρή δύναμη της Πυροσβεστικής
Επίγειες και εναέριες δυνάμεις την έθεσαν χωρίς ενεργό μέτωπο μέσα σε 30 λεπτά
Σταδιακή μεταβολή από την Τρίτη - Η ανάρτηση του μετεωρολόγου
Με μεγάλες πληρότητες αναχωρούν τα πλοία
Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής στο σημείο
Τι να κάνετε σε περίπτωση που σας καλέσουν
Ισχυρή σύσταση προς τους πολίτες για τήρηση των μέτρων πυροπροστασίας
Με δυσκολία η κίνηση των οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας
Η πρόγνωση του Κλέαρχου Μαρουσάκη
Πού και πώς κάνετε την αίτηση
Τα πρώτα αρθρωτά οχήματα 18 μέτρων στην Ελλάδα ενισχύουν τον στόλο του ΟΑΣΘ - Πότε κυκλοφορούν στους δρόμους
Οι Αρχές εφιστούν την προσοχή - Καμία ενέργεια στην ύπαιθρο που μπορεί να προκαλέσει φωτιά
Ξέφυγε ο καβγάς για τα βοσκοτόπια στα Χανιά
Είχε σκηνοθετήσει ληστεία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.