Ελλαδα

Εθνική Πινακοθήκη: Βρέθηκαν οι πίνακες των Πικάσο και Μοντριάν

Είχαν κλαπεί το 2012

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Γυναικείο Κεφάλι», ο πίνακας του Πάμπλο Πικάσο που κλάπηκε από την Εθνική Πινακοθήκη το 2012
«Γυναικείο Κεφάλι», ο πίνακας του Πάμπλο Πικάσο που κλάπηκε από την Εθνική Πινακοθήκη το 2012

Πίνακες του Πικάσο και του Μοντριάν που είχαν κλαπεί το 2012 από την Εθνική Πινακοθήκη εντοπίστηκαν από την Αστυνομία.

Εντοπίστηκαν από τις αρχές οι πίνακες του Πικάσο και του Μοντριάν που είχαν κλαπεί από την Εθνική Πινακοθήκη τα ξημερώματα της 9ης Ιανουαρίου 2012.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.: «Δύο πίνακες που είχαν αφαιρεθεί από την Εθνική Πινακοθήκη το 2012 (ένας του Πικάσο και ένας του Μοντριάν) βρίσκονται στα χέρια της Ελληνικής Αστυνομίας, μετά τον εντοπισμό τους από το 2ο τμήμα του ΥΔΕΖΙ».

Συγκεκριμένα, πρόκειται για το έργο «Γυναικείο κεφάλι» του 1939, αξίας 20 εκατ. ευρώ, στο πίσω μέρος του οποίου ο Πικάσο είχε κάνει το 1949 χειρόγραφη αφιέρωση στον ελληνικό λαό για την προσφορά του στον πόλεμο κατά του ναζισμού. Στο πίσω μέρος του πίνακα υπάρχει και χειρόγραφη αφιέρωση του Ισπανού ζωγράφου, που αναφέρει: «Pour le Peuple Grec, Hommage de Picasso» (σ.σ. Για τον ελληνικό λαό, Φόρος τιμής από τον Πικάσο).

Ακόμη, είχε κλαπεί και το «Ανεμόμυλο Στάμμερ» του Πιετ Μοντριάν, που δημιουργήθηκε το 1905 και απεικονίζει έναν ανεμόμυλο κατά μήκος ποταμού. Το 1963 έγινε δωρεά στην Εθνική Πινακοθήκη από τον Αλέξανδρο Παππά, που τον είχε αγοράσει.

Το γεγονός είχε χαρακτηριστεί ως «κλοπή του αιώνα». Ιστορικοί της Τέχνης είχαν επισημάνει όλα αυτά τα χρόνια, ότι λόγω της μεγάλης δημοσιότητας που πήρε η συγκεκριμένη υπόθεση, ο κάτοχος του πίνακα το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να τον διατηρεί στο σαλόνι του σπιτιού του χωρίς να έχει τη δυνατότητα να τον επιδεικνύει ή να τον πουλήσει.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο πίνακες που είχαν κλαπεί εντοπίστηκαν σε μία κρύπτη στην Κερατέα. Η Αστυνομία έχει συλλάβει ένα άτομο το οποίο ανακρίνεται στη ΓΑΔΑ.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ