Ελλαδα

Άρση περιοριστικών μέτρων: Όλες οι αλλαγές από αύριο 24 Ιουνίου

Μάσκες, απαγόρευση κυκλοφορίας, εστίαση, self test, δεξιώσεις

Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ενημέρωση για την πορεία του κορωνοϊού και την περεταίρω άρση των περιοριστικών μέτρων από Χαρδαλιά, Παπαευαγγέλου - Μαγιορκίνη - Κοντοζαμάνη

Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών στο Υπουργείο Υγείας σήμερα, από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και τον Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη.

Στην ενημέρωση συμμετείχε και ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, προκειμένου να απαντά σε ερωτήματα που αφορούν στο σύστημα Υγείας.

Στην σημερινή ενημέρωση για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα, ανακοινώθηκαν οι αποφάσεις της κυβέρνησης για την περεταίρω άρση των περιοριστικών μέτρων, μετά τη θετική εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. 

Άρση μέτρων: Oι ανακοινώσεις Χαρδαλιά

Ο Νίκος Χαρδαλιάς ξεκινώντας την τοποθέτησή του είπε ότι αίρονται από αύριο τα εξής μέτρα:

  • Αναστέλλεται η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους από αύριο Πέμπτη εφόσον δεν υπάρχει συγχρωτισμός από τις πέντε το πρωί. 
  • Από 28 Ιουνίου αίρεται η απαγόρευση κυκλοφορίας
  • Δεν θα κάνουν self test οι εργαζόμενοι και διπλά εμβολιασμένοι αν έχουν περάσει 15 ημέρες από την 2η δόση
  • Μέχρι 10 άτομα ανά τραπέζι στην εστίαση
  • Δεξιώσεις με 300 άτομα σε γάμους και βαπτίσεις
  • Για τις οργανωμένες παραλίες 120 άτομα ανά 1.000 τ.μ επιφάνειας παραλίας. 

Αναλυτικά τα όσα ανακοίνωσε για την άρση των περιοριστικών μέτρων ο Νίκος Χαρδαλιάς

Την άρση του περιορισμού της νυχτερινής κυκλοφορίας (curfew) από τη Δευτέρα 28 Ιουνίου, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Ν. Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της πορείας της πανδημίας του κορονοϊού. Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε όπως εισηγήθηκε ομόφωνα η Επιτροπή από αύριο οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να μη χρησιμοποιούν μάσκα σε εξωτερικούς χώρους που δεν παρατηρείται συνωστισμός/συγχρωτισμός.

Ακόμη ανακοίνωσε ότι από 28/6 ισχύουν τα παρακάτω:

  • Η εξαίρεση των πλήρως εμβολιασμένων εργαζομένων από την υποχρέωση διενέργειας self- test σε χώρους εργασίας και των αθλουμένων σε γυμναστήρια, 15 ημέρες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού (και της δεύτερης δόσης εφόσον πρόκειται για εμβόλιο δύο δόσεων).
  • Επίσης, αλλάζει και το πρωτόκολλο στην εστίαση με αύξηση του ανώτατου ορίου παρουσίας μέχρι δέκα άτομα ανά τραπέζι, από έξι άτομα που ισχύει σήμερα.
  • Σχετικά με τη λειτουργία των εξωτερικών χώρων δεξιώσεων, επιβεβαιώνεται ότι το ανώτατο όριο ατόμων θα είναι 300 άτομα, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί και με τα υφιστάμενα υγειονομικά πρωτόκολλα.
  • Σχετικά με τη λειτουργία των οργανωμένων παραλιών/πλαζ ορίζεται μέγιστος αριθμός εκατόν είκοσι ατόμων ανά 1.000τ.μ. επιφανείας παραλίας με ελεγχόμενη είσοδο.

Αναφορικά με αιτήματα αρμοδιότητας του υπουργείου Εσωτερικών, τα μέλη της Επιτροπής μετά από διαλογική συζήτηση εισηγήθηκαν ομόφωνα τα ακόλουθα:

  • Οι εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου (Β κατηγορία), δύνανται να επανέλθουν στην εργασία τους με αυτοπρόσωπη παρουσία.
  • Οι εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου (Α κατηγορία) δύναται επίσης να επανέλθουν στην εργασίας τους με αυτοπρόσωπη παρουσία, αλλά σε θέσεις που δεν έχουν επαφή με κοινό.
  • Ειδικά για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, θα κρίνεται από τη Διοίκηση κάθε υγειονομικού σχηματισμού η αξιοποίησή τους στις κατάλληλες θέσεις αναλόγως της κατηγορίας κινδύνου που ανήκουν.
  • Επαναπροσδιορίζεται ο τρόπος εξυπηρέτησης του κοινού στις δημόσιες υπηρεσίες. Η εξυπηρέτηση του κοινού να γίνεται κατά προτίμηση, αλλά όχι αποκλειστικά, κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού, τηρουμένων πάντα των μέτρων προστασίας και των κανόνων που ισχύουν για το λιανεμπόριο (1 άτομο ανά 16 τ.μ.), για τον αριθμό των εξυπηρετούμενων πολιτών και την υποχρεωτική χρήση μάσκας ακόμα και σε εξωτερικό χώρο εφόσον παρατηρούνται

Άρση μέτρων - Παπαευαγγέλου: Ο δείκτης θετικότητας μειώθηκε στο 1,3%

Το σκεπτικό της εισήγησης της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας που συνεδρίασε σήμερα, για την μη χρήση μάσκας  αποκλειστικά και μόνο σε εξωτερικούς χώρους χωρίς συγχρωτισμό εξήγησε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου. Όπως είπε, η βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας συνεχίζεται και είναι "σαφής και ιδιαίτερα ευχάριστη", ενώ αυξάνεται και η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, με αποτέλεσμα "η ζωή μας να επιστρέφει στην κανονικότητα και να απελευθερώνονται δραστηριότητες που δεν αφήνουν επιδημιολογικό αποτύπωμα". 

Είπε επίσης ότι έχουν ξεκινήσει και οι συζητήσεις αναφορικά με τη διαφοροποίηση των πλήρως εμβολιασμένων πολιτών και όπως ανακοίνωσε η επιτροπή σήμερα αποδέχθηκε την εξαίρεση των πλήρως εμβολιασμένων εργαζομένων από την υποχρέωση του εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου. Σχετικά με την χρήση της μάσκας η κ. Παπαευαγγέλου, εξήγησε ότι η επιτροπή εισηγήθηκε τη διατήρηση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε όλους τους δημόσιους εσωτερικούς χώρους, αλλά και στους εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συγχρωτισμός. "Η χρήση της μάσκας αποτελεί το σημαντικότερο μέτρο ατομικής προστασίας έναντι του κορονοϊού", τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι σε "καμία περίπτωση δεν θέλουμε να περάσει το μήνυμα ότι πετάμε τις μάσκες", καθώς  "όσο ο ιός κυκλοφορεί ανάμεσά μας και η επιδημία δεν έχει τελειώσει δεν μπορούμε να ξενοιάσουμε".

Ικανοποιητική η βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας

Ο μέσος κυλιόμενος των τελευταίων 7 ημερών μειώθηκε κατά 35% και έτσι καταγράφονται κατά μέσο όρο, λιγότερα από 400 νέα κρούσματα καθημερινά.  Ο δείκτης θετικότητας μειώθηκε στο 1,3%. Τα ενεργά κρούσματα μειώθηκαν σε 4.100  ασθενείς  και  οι περισσότερες περιφέρειες είναι είτε πράσινες, είτε κίτρινες.  Ο αριθμός των νοσηλευομένων ασθενών ανέρχεται σε 1.000, ενώ ο μέσος όρος εισαγωγών του 7ημέρου μειώθηκε σε 58 ασθενείς ανά ημέρα.  Μείωση παρατηρείται και στους θανάτους άνω των 75 ετών, ενώ ακόμη δεν έχει μειωθεί ικανοποιητικά η απώλεια πολιτών ηλικίας 65-74 ετών.

Οι προβλέψεις που βασίζονται στο Rt που είναι σήμερα στο 0,81 στην επικράτεια είναι ευοίωνες, με περίπου 40 νέες διασωληνώσεις συνολικά  και λιγότερους από 10 θανάτους την ημέρα  κατά τη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας.

Στα 32 έτη η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων

Είναι σημαντικό είπε η καθηγήτρια, ότι η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων μειώθηκε στα  32 έτη  και αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο  στην αυξημένη κινητικότητα των νέων, που πρόσφατα άρχισαν να εμβολιάζονται. Ετσι σε κάποιες περιοχές εμφανίζεται μια διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων μόλις στα 21, 22 ή και 24 έτη.

Όπως είπε απασχολούν όμως κάποιες περιοχές με ιδιαίτερα χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, στις οποίες υπάρχει κίνδυνος σημαντικής αύξησης των κρουσμάτων, ενόψει της αυξημένης κινητικότητας λόγω των καλοκαιρινών διακοπών, καθώς επίσης και διασπορά μεταλλαγμένων στελεχών  του ιού με αυξημένη μεταδοτικότητα που θα οδηγήσει σε ιδιαίτερα αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο.

Τόνισε ότι ο εμβολιασμός ανθρώπων μεγάλης ηλικίας έχει ως αποτέλεσμα σήμερα, ένας στους τρεις νοσηλευόμενους να αφορά σε νεότερους πολίτες  ηλικίας 25 έως 55 ετών. "Η πανδημία αλλάζει σιγά-σιγά πρόσωπο και σήμερα η νόσος  αφορά κυρίως σε άτομα νεότερης ηλικίας", ανέφερε η κ. Παπαευαγγέλου. Όπως είπε δίνεται έμφαση στον εμβολιασμό όλων άνω των 50 ετών, καθώς γνωρίζουμε ότι  ο βασικότερος παράγοντας κινδύνου να νοσήσει κάποιος βαριά είναι η μεγάλη ηλικίας."Στόχος όλων μας είναι να αποφύγουμε να νοσήσουμε προσερχόμενοι για εμβολιασμό και τηρώντας τα μέτρα ατομικής προστασίας κατέληξε η κ. Παπαευαγγέλου.

Γκ. Μαγιορκίνης: Η καλύτερη αντιμετώπιση του στελέχους Δέλτα θα επιτευχθεί μέσω αύξησης της πλήρους εμβολιαστικής κάλυψης

Συνεχίζει να συρρικνώνεται ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια, το ίδιο και η πίεση στο σύστημα Υγείας, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης. Κατά 17% μειώθηκαν οι νοσηλείες σε ΜΕΘ, υποχωρούν και οι νέες εισαγωγές σε λιγότερες από 70 ανά ημέρα. Ο αριθμός των διαγνώσεων την τελευταία εβδομάδας συρρικνώθηκε περαιτέρω, καθότι καταγράφηκαν 40%, λιγότερες διαγνώσεις, υποχωρώντας σε λιγότερες από 400 με 500 διαγνώσεις ανά ημέρα μεσοσταθμικά. Κατά 9% μειώθηκε και ο αριθμός των ατόμων που καταλήγουν από τη νόσο, σε περίπου 18 ανά ημέρα.

Ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρθηκε και στην μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα, που αρχικά συνδέθηκε με την εκρηκτική αύξηση της επιδημίας στην Ινδίας και στη συνέχεια με την επιδημική αύξηση  στο Ηνωμένο Βασίλειο, εντός των τελευταίων τριών εβδομάδων, την αύξηση των κρουσμάτων στην Πορτογαλία τις τελευταίες 10 ημέρες αλλά και με τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί στο Ισραήλ από τον Απρίλιο. Εξήγησε ότι οι λοιμώξεις αυτές αφορούν κατά κύριο λόγο μη εμβολιασμένους και κυρίως  νέους που έχουν έντονες κοινωνικές δραστηριότητες. Τόνισε ότι σύμφωνα με τις μελέτες η καλύτερη αντιμετώπιση του στελέχους Δέλτα θα επιτευχθεί μέσω αύξησης της πλήρους εμβολιαστικής κάλυψης. Θα πρέπει, τόνισε να επισπεύσουμε το ραντεβού μας με το εμβόλιο και να συνεχίσουμε να είμαστε προσεκτικοί στην τήρηση των ατομικών μέτρων προστασίας.  

Self-tests

Σχετικά με την παρέμβαση Δημόσιας Υγείας για προσυμπτωματικό έλεγχο με τα αντιγονικά self-tests, έχουν διατεθεί περίπου 31 εκατ. συσκευές, σε περίπου 4,5 εκατ. πολίτες. Εχουν περάσει σχεδόν 23 εκατ. δηλώσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και το σύνολο των θετικών που έχουν επιβεβαιωθεί ήταν σχεδόν 35.000

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ