Ελλαδα

Επίσημο: Εμβόλιο AstraZeneca μόνο στους άνω των 60 ετών

Τι θα κάνουν όσοι έχουν λάβει την πρώτη δόση

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εμβολιασμός με εμβόλιο AstraZeneca
Εμβολιασμός με εμβόλιο AstraZeneca © EPA

Ποιοι μπορούν να κάνουν το εμβόλιο AstraZeneca στην Ελλάδα, τι ισχύει με τη σύσταση και τις ηλικίες, στη live ενημέρωση για τον εμβολιασμό.

Για το εμβόλιο της AstraZeneca και την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος κατά του κορωνοϊού στην Ελλάδα έκαναν νέες ανακοινώσεις η Μαρία Θεοδωρίδου και ο Μάριος Θεμιστοκλέους.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους μίλησαν στη live ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας σήμερα Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021.

Η κα Θεοδωρίδου εξήγησε ότι η απόφαση της Επιτροπής Εμβολιασμών να συστήσει το εμβόλιο AstraZeneca να χρησιμοποιείται σε πολίτες, ηλικίας 60 ετών και άνω, συνδέεται με το ολοένα και χαμηλότερο ιικό φορτίο στην Ελλάδα που οδηγεί σε αλλαγή των ορίων ηλικίας για τον εμβολιασμό. «Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγείται τον εμβολιασμό με πρώτη δόση Astrazeneca των ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών στα οποία το όφελος υπερτερεί σαφώς του κινδύνου θρόμβωσης με θρομβοπενία» ξεκαθάρισε.

Από τη μεριά του ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε ότι η απόφαση για τον εμβολιασμό με εμβόλιο AstraZeneca μόνο στους άνω των 60 ετών δεν αποτελεί απαγόρευση αλλά σύσταση. Πρακτικά, αν κάποιος -ηλικίας άνω των 30 ετών- επιθυμεί να εμβολιαστεί με AstraZeneca, μπορεί να το κάνει.

Πηγές από το Υπουργείο Υγείας που μίλησαν νωρίτερα στην Athens Voice είχαν επισημάνει ότι δεν υπάρχει κανένας περιορισμός για τους κάτω των 60 ετών, εφόσον θέλουν να εμβολιαστούν με AstraZeneca, καθώς το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι ασφαλές και οι περιπτώσεις εμφάνισης θρόμβωσης εξαιρετικά σπάνιες.

Σημειώνεται ότι στη live ενημέρωση, εκτός από το εμβόλιο της AstraZeneca και τη νέα σύσταση με τα ηλικιακά όρια, ανακοινώθηκε επίσης ότι την Τετάρτη (16/6) ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού με όλα τα εμβόλια για τους 18-24 ετών. Την ίδια ημέρα ξεκινά και ο κατ' οίκον εμβολιασμός των κατάκοιτων πολιτών.

Κανονικά η δεύτερη δόση με εμβόλιο AstraZeneca για όσους είναι κάτω των 60 ετών - Ποιοι εξαιρούνται

Αναφορικά με τους πολίτες που έχουν ήδη λάβει την πρώτη δόση από εμβόλιο AstraZeneca, η κα Θεοδωρίδου σημείωσε ότι συστήνεται η δεύτερη δόση να ληφθεί από το ίδιο σκεύασμα και να μη γίνει καμία αλλαγή, δεδομένου ότι ο κίνδυνος είναι εξαιρετικά σπάνιος στη δεύτερη δόση.

Εξαιρούνται μόνο τα άτομα που έχουν εκδηλώσει σοβαρές παρενέργειες, κυρίως θρομβώσεις, στην πρώτη δόση. «Θα πρέπει να γίνει υπενθύμιση ότι παραμένει η σύσταση για τη δεύτερη δόση σε όσους έκαναν την πρώτη δόση με το εμβόλιο της Astrazeneca, δεδομένου ότι ο κίνδυνος της σπάνιας ανεπιθύμητης ενέργειας είναι εξαιρετικά σπάνιος στην δεύτερη δόση, είναι μόλις 1,3 περιστατικά ανά 1.000.000 δόσεις εμβολίων.

» Εξαιρούνται μόνο τα άτομα που έχουν εκδηλώσει σοβαρές παρενέργειες, κυρίως θρομβώσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επιτροπή Εμβολιασμών για εμβόλιο AstraZeneca - Η νέα σύσταση

Σημειώνεται ότι νωρίτερα η Επιτροπή Εμβολιασμών είχε συστήσει το εμβόλιο AstraZeneca να χρησιμοποιείται σε πολίτες, ηλικίας 60 ετών και άνω.

Παράλληλα, όσοι έχουν ήδη κάνει την πρώτη δόση με εμβόλιο AstraZeneca, δεν χρειάζεται να αλλάξουν εμβόλιο -εκτός και αν είχε παρουσιαστεί κάποιο σπάνιο περισταστικό θρόμβωσης.

Όσοι έχουν κάνει πρώτη δόση με εμβόλιο AstraZeneca και δεν εμφάνισαν κάποια σπάνια θρόμβωση, η σύσταση της Επιτροπής Εμβολιασμών είναι να κάνουν και τη δεύτερη με το ίδιο σκεύασμα
Όσοι έχουν κάνει πρώτη δόση με εμβόλιο AstraZeneca και δεν εμφάνισαν κάποια σπάνια θρόμβωση, η σύσταση της Επιτροπής Εμβολιασμών είναι να κάνουν και τη δεύτερη με το ίδιο σκεύασμα © EPA

Επίσης, η Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει οι πολίτες ηλικίας άνω των 30 ετών να προτιμούν ένα από τα διαθέσιμα εμβόλια, τεχνολογίας m-RNA (Pfizer ή Moderna). Και σε αυτήν την περίπτωση, όμως, αν ο πολίτης άνω των 30 ετών επιθυμεί να εμβολιαστεί με εμβόλιο AstraZeneca, μπορεί να το κάνει καθώς δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος.

Γιατί ελήφθη η συγκεκριμένη απόφαση για τον εμβολιασμό στην Ελλάδα με εμβόλιο AstraZeneca

Η απόφαση να σταματήσει το εμβόλιο AstraZeneca στους κάτω των 60 ετών ελήφθη, σύμφωνα με την κα Θεοδωρίδου, καθώς υπάρχει επάρκεια εμβολίων στην Ελλάδα και η επιδημιολογική εικόνα της χώρας βελτιώνεται ολοένα και περισσότερο, με τη μείωση των κρουσμάτων να συνεχίζεται.

Όπως είπε, η Επιτροπή Εμβολιασμών είχε αξιολογήσει πριν από δύο μήνες την πανδημία κορωνοϊού και την πολύ σπάνια παρενέργεια θρομβώσεων με θρομβοπενία από το AstraZeneca. «Ο κίνδυνος μόλυνσης και θανάτου από Covid ήταν τότε συντριπτικά μεγαλύτερος από τον κίνδυνο εμφάνισης των παρενεργειών από το εμβόλιο» εξήγησε.

Και διευκρίνισε: «Στην παρούσα φάση και καθώς η διασπορά του ιού έχει μειωθεί σημαντικά, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγείται τον εμβολιασμό με πρώτη δόση AstraZeneca των ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών, στα οποία το όφελος υπερτερεί του κινδύνου από τις παρενέργειες».

Eνημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για την COVID-19

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ