Ελλαδα

Διαδήλωση ενάντια στις φυλακές τύπου Γ'

Ρεπορτάζ της A.V.

114984-626784.jpg
Ελεονώρα Βερυκοκίδη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
71554-144134.JPG

Περισσότεροι από 3000 άνθρωποι διαδήλωσαν το Σάββατο στο κέντρο της Αθήνας, σε μια ειρηνική πορεία, ενάντια στη δημιουργία φυλακών τύπου 'Γ. Με κεντρικό σύνθημα «Όλες οι αξίες αυτής της κοινωνίας είναι οι φυλακές υψίστης ασφαλείας», η πορεία ξεκίνησε από το Μοναστηράκι, όπου πραγματοποιήθηκε γύρω στις 12:00 συγκέντρωση με μικροφωνική και ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 15:00 στα Προπύλαια. Το κάλεσμα έγινε από την αναρχική συλλογικότητα «Vogliamo tutto e per tutti» της Νέας Σμύρνης και των γύρω περιοχών ενώ η παρουσία των ΜΑΤ ήταν διακριτική.

Σημειώνεται ότι περισσότεροι από 4500 κρατούμενοι σε όλη την Ελλάδα βρίσκονται ήδη στην 6η ημέρα απεργίας πείνας διαμαρτυρόμενοι για το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη δημιουργία φυλακών υψίστης ασφαλείας, ενώ 6 από αυτούς (ένας από τις φυλακές ανηλίκων του Αυλώνα) έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο Κορυδαλλού μετά από προβλήματα υγείας που τους παρουσιάστηκαν. Σύμφωνα με δελτίο τύπου της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των κρατουμένων, σε πολλές φυλακές οι κρατούμενοι καταγγέλουν πως δεν υπάρχουν γιατροί ώστε να εξετάζονται οι απεργοί κρατούμενοι, με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την υγεία τους.

Την ίδια στιγμή οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι πραγματοποιούν στάσεις εργασίας, διαμαρτυρόμενοι για την προχειρότητα στην απορρόφηση των πρώην δημοτικών αστυνομικών στα καταστήματα κράτησης, τη μη καταβολή δεδουλευμένων, νυχτερινών, εξαιρεσίμων και επιφυλακών από το 2013 αλλά και τη συνολική εγκατάλειψη των φυλακών από την Πολιτεία. Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ο.Σ.Υ.Ε εδώ

Σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαμε με τον κ. Καρακίτσο, Πρόεδρο της Ο.Σ.Υ.Ε. ενημερωθήκαμε πως αν και τα αιτήματα των σωφρονιστικών υπαλλήλων είναι διαφορετικά από εκείνα των κρατουμένων, συναντώνται στο σημείο που αφορά τη δημιουργία φυλακών τύπου Γ'. «Δεν είναι δυνατόν να χωρίζονται οι κρατούμενοι σε "καλούς" και "κακούς» εκ προοιμίου", μας εξήγησε. «Για εμάς η τιμωρία ενός κρατούμενου σταματά με την είσοδό του στη φυλακή. Το έγκλημα που έχει διαπράξει δεν καθορίζει διαφορετική συμπεριφορά από τη δική μας πλευρά. Ας υποθέσουμε ότι πρόκειται για ένα σχολείο. Ο δάσκαλος δε χωρίζει τους μαθητές σε καλούς και κακούς, βάζοντας τους κακούς σε ξεχωριστό τμήμα σύμφωνα με τη συμπεριφορά που είχαν πριν την είσοδό τους στο σχολείο. Μόνο από τη συμπεριφορά των κρατουμένων κατά την έκτιση της ποινής τους μπορούμε να κρίνουμε αν η ποινή τους μπορεί να ελαττωθεί και σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να χωρίσουμε τους ανθρώπους σε καλούς και κακούς. Μέχρι σήμερα, το σύστημα των αδειών αποδείχτηκε η καλύτερη πρακτική καθώς οι κρατούμενοι είχαν και έχουν σε κάτι να ελπίζουν. Έχουμε επισημάνει πολλές φορές ότι το σύστημα κράτησης βρίσκεται υπό κατάρρευση και πρέπει να χαραχθεί από την αρχή ένα νέο που θα προωθεί κυρίως τις εναλλακτικές μορφές κράτησης και όχι ψηλότερα τείχη χωρίς να μας απασχολεί τι γίνεται μέσα σε αυτά. Αυτή τη στιγμή είναι σχεδόν αδύνατο να σιτιστούν σωστά οι κρατούμενοι καθώς η εκάστοτε διοίκηση προσπαθεί να ταΐσει κόσμο με 2 ευρώ ανά κεφάλι. Μπορείτε εσείς να φάτε πρωϊνό, μεσημεριανό και βραδινό με 2 ευρώ; Αν ρίξετε μια ματιά στα καταστήματα κράτησης του Ναυπλίου και μετά στις αγροτικές της Τίρυνθας θα διαπιστώσετε για τι διαφορές μιλάμε. Την ίδια στιγμή που στο ένα κατάστημα οι κρατούμενοι είναι κυριολεκτικά ο ένας πάνω στον άλλον σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης, στο άλλο μπορεί να μην καταλάβετε καν ότι πρόκειται για φυλακή καθώς είναι μέσα στους πορτοκαλεώνες. Και όμως ενώ υπάρχουν χώροι δεν υπάρχει προσωπικό. Από τους 1000 δημοτικούς αστυνομικούς που θα μεταφέρονταν στις φυλακές με το καθεστώς της κινητικότητας τελικά ήρθαν μόνο 350 και πάλι σε πόστα που δε διευκολύνουν την κατάσταση. Αυτό που σας λέω συμβαίνει τώρα που μιλάμε. Την ίδια στιγμή που αυστηροποιείται το σύστημα κρατήσης και οι κρατούμενοι είναι στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλον χωρίς καν να υπάρχει το απαιτούμενο προσωπικό για να τους φροντίσει, οι εναλλακτικές δομές κράτησης υπολειτουργούν και σε κάποιες περιπτώσεις ξεπωλούνται. Πρόσφατα, η Υπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων αποφάσισε τη μεταβίβαση 1000 στρεμμάτων των φυλακών Κασσάνδρας στο ΤΑΙΠΕΔ με σκοπό την πώλησή τους. Στην Ελλάδα έχουμε 1000 ισοβίτες, όταν όλες μαζί οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν λιγότερους. Η δημιουργία φυλακών τύπου Γ' όχι μόνο δε θα δώσει λύση σε κανένα από τα σοβαρά προβλήματα που ήδη έχουμε αλλά κατά πάσα πιθανότητα θα δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερα», καταλήγει.

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό από την πορεία του Σαββάτου

image

image

image

image

image

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ