Ελλαδα

Μάριος Θεμιστοκλέους: Εμβολιασμοί από τα 16 έτη - Πότε ξεκινούν

40.000 ραντεβού σε λίγες ώρες από τους 40αρηδες

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εμβολιασμός: Υγειονομικός με μάσκα ετοιμάζει εμβόλιο για τον κορωνοϊό
Εμβολιασμός: Υγειονομικός με μάσκα ετοιμάζει εμβόλιο για τον κορωνοϊό © EUROKINISSI

Εμβολιασμό για τον κορωνοϊό από τα 16 έτη προανήγγειλε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, επισημαίνοντας ότι μέσα στον Ιούνιο ανοίγει η πλατφόρμα για τους 18-29.

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, προανήγγειλε τον εμβολιασμό ανηλίκων ηλικίας 16 και 17 ετών.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, την Παρασκευή 21 Μαΐου 2021, το πρωί, σημείωσε ότι οι νέοι κάτω των 30 ετών δεν θα λάβουν το εμβόλιο της AstraZeneca.

Σημειώνεται ότι η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό πολιτών 40-44 ετών άνοιξε σήμερα και για τα τέσσερα εμβόλια: Pfizer, Moderna, AstraZeneca και Johnson & Johnson (μονοδοσικό). Ερωτηθείς για το πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους νέους ηλικίας κάτω των 30 ετών, ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι με βάση τον σχεδιασμό αυτό θα γίνει εντός του Ιουνίου. Και επανέλαβε ότι σε κάθε περίπτωση τα ραντεβού θα ανοίγουν ανά 5ετία, ξεκινώντας από τους 25-29 ετών.

«Για τους 18-29 ετών υπάρχουν δύο παράγοντες που θα πρέπει να προσμετρήσουμε. Ο ένας είναι οι παραδόσεις των εταιρειών γιατί υπάρχουν κάποιες αναταράξεις το τελευταίο διάστημα και ο δεύτερος είναι η συμμετοχή της προηγούμενης ομάδας. Με βάση αυτό τον σχεδιασμό εντός του Ιουνίου θα προχωρήσουμε και στην επόμενη 5ετία» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε δε ότι ο στόχος εμβολιασμών για το τέλος Μαΐου αγγίζει τα 5,6 εκατ., ενώ για το τείχος ανοσίας εξέφρασε την εκτίμηση πως θα έχει χτιστεί στα μέσα καλοκαιριού. 

Εμβολιασμός - Κορωνοϊός: Πότε έρχεται η σειρά για τους 16άρηδες

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του ο Μάριος Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι ο εμβολιασμός αυτής της ομάδας δε θα σταματήσει στους 18αρηδες, αλλά θα επεκταθεί και σε ανήλικους από 16 ετών και πάνω.

Όπως είπε, το εμβόλιο της Pfizer έχει λάβει τη σχετική έγκριση και υπογράμμισε ότι σε περίπτωση που ο EMA εγκρίνει το συγκεκριμένο εμβόλιο και για μικρότερες ηλικίες «θα πάμε και πιο κάτω». 

Σε ό,τι αφορά στους εμβολιασμούς κατ’ οίκον, δεδομένου ότι απαιτείται η συνεργασία και άλλων φορέων, οι ανακοινώσεις για την έναρξή τους θα γίνουν μέχρι το τέλος Μαΐου. 

40-44 ετών: Άνοιξε η πλατφόρμα με τα ραντεβού για όλα τα εμβόλια

Αναφερόμενος στην πλατφόρμα που άνοιξε τα ξημερώματα για την ηλικιακή ομάδα 40-44 ετών για όλα τα εμβόλια, ο κ. Θεμιστοκλέους επεσήμανε ότι ήδη έχουν προγραμματιστεί 40.000 ραντεβού

Επίσης, τόνισε ότι την ερχόμενη Δευτέρα 24 Μαΐου θα γίνουν οι ανακοινώσεις και για τους 35-39 ετών, για τους οποίους εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα ραντεβού θα ανοίξουν «οριακά εντός του Μαΐου».

Για την επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία», που στόχο έχει να δημιουργηθούν «covid-free» νησιά το καλοκαίρι 2021, o γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Υπουργείου Υγείας  τόνισε ότι «όσο και να μας δυσκολεύουν οι καθυστερήσεις της Johnson&Johnson, ο επιχειρησιακός σχεδιασμός είναι τέτοιος που  δεν ανοίγουν ραντεβού αν δεν είμαστε σίγουροι ότι θα έχουμε τις παραδόσεις».

Και εξήγησε: «Για όλα τα σενάρια υπάρχει Plan B, αν δεν έρθουν. Πάντα προσαρμοζόμαστε στις παραδόσεις. Αρχές Ιουνίου θα έχουμε 69 νησιά με πολύ καλό ποσοστό συμμετοχής εμβολιασμού, μεγαλύτερο από την υπόλοιπη χώρα. Είμαστε σε ένα πολύ καλό σημείο. Πιστεύουμε ότι δε θα έχουμε πρόβλημα».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ