Ελλαδα

Εμβόλιο AstraZeneca: ο τύπος που ψεκάζει

Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την ποιότητα ή την αποτελεσματικότητα του εμβολίου

41586-784579.jpg
Μάνος Βουλαρίνος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
emvolio-astrazeneca-psekasmenoi.jpg

H Νέα Τάξη Πραμάτων, το εμβόλιο AstraZeneca που «δεν θέλει» η Ευρώπη και οι τίτλοι που δεν λένε ψέματα αλλά ούτε την αλήθεια.

Τα παραμύθια του «αντισυστημικού» ή «εξωσυστημικού» (ή όπως αλλιώς θέλετε να ονομάσετε τα ακραία και τα ψεκασμένα έντυπα και μέσα ενημέρωσης) τύπου τα ξέρουμε. Κάνουν μπαμ από χιλιόμετρα μακριά και απευθύνονται μάλλον σε ανθρώπους με σοβαρά προβλήματα τα οποία ο «εξωσυστημικός» τύπος προσπαθεί να εκμεταλλευτεί. Τα παραμύθια αυτά είναι ακραία και ως εκ τούτου ο αντίκτυπος τους (σχετικά) περιορισμένος. Μπορούν να πείσουν μόνο τελειώμενους ψεκασμένους που πιστεύουν ότι το 5G είναι μια επινόηση του αντιχρίστου για να τους πάρει την ψυχή, ότι τα εμβόλια έχουν τσιπ, ότι τα σχολεία έχουν υπόγεια στα οποία βασανίζονται παιδιά για να τους πάρουν το αδρενόχρωμα (ή κάτι τέτοιο... μην τα ρωτάτε) και οι οποίοι πιθανόν κυκλοφορούν με αλουμινόχαρτο στο κεφάλι για να προστατευτούν από την πλύση εγκεφάλου της Νέας Τάξης Πραμάτων.

Με λίγα λόγια ο ψεκασμός του «εξωσυστημικού τύπου» παρότι εντελώς αντικοινωνικός και σίγουρα επικίνδυνος, έχει περιορισμένη εμβέλεια.

Σε αντίθεση με τον ψεκασμό του «συστημικού τύπου» που, επειδή δεν είναι φανερός κι επειδή γίνεται από ανθρώπους που δεν θέλουν να ψεκάσουν αλλά να τραβήξουν την προσοχή και να κερδίσουν αναγνώστες ή θεατές, κάνει ζημιά ανυπολόγιστη.

Ας πάρουμε για παράδειγμα την τελευταία είδηση για το εμβόλιο της AstraZeneca. Από τις ταρατατζούμ εισαγωγές των δελτίων ειδήσεων και τους τίτλους των σάιτ μάθαμε ότι «ΤΕΡΜΑ Η AstraZeneca ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ» ή ότι «Η ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΑΜΑΤΑ ΤΟ AstraZeneca» ή ότι «ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΦΡΕΝΟ ΣΤΟ AstraZeneca». Τυπικά οι τίτλοι δεν λένε κανένα ψέμα, αλλά με δεδομένη την παραφιλολογία των τελευταίων ημερών (για την οποία πάλι τα συστημικά μέσα είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνα) η εντύπωση που δίνεται είναι ότι κάτι δεν πάει καλά με το εμβόλιο AstraZeneca και η Ευρώπη παίρνει δραστικά μέτρα.

Η επικράτηση αυτής της εντύπωσης είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να συμβεί την ώρα που η ανάγκη είναι να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα όσο το δυνατό περισσότεροι συμπολίτες. Φυσικά αν όντως υπήρχε κάποιο πρόβλημα με το εμβόλιο η ανάγκη αυτή δεν θα ήταν προτεραιότητα και οι τίτλοι θα ήταν απολύτως δικαιολογημένοι, μόνο που η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα με την ποιότητα ή την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Η πραγματική είδηση είναι πως ο Ευρωπαίος Επίτροπος εσωτερικής αγοράς, ο Τιερί ο Μπρετόν, δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ανανέωσε ακόμη την παραγγελία για τα εμβόλια της Άστρα της Ζένεκα για μετά τον Ιούνιο παρότι, όπως ο ίδιος είπε, «είναι ένα πολύ καλό εμβόλιο».

Δηλαδή δεν διακόπηκε καμία χορήγηση (όπως μπορεί κάποιος ανήσυχος συμπολίτης να σκεφτεί) τα συγκεκριμένα εμβόλια γίνονται κανονικά, αλλά απλώς η Ευρώπη δεν έχει παραγγείλει άλλα. Και δεν έχει παραγγείλει άλλα για λόγους που δεν έχουν καμία σχέση με την ασφάλεια ή την αποτελεσματικότητα του εμβολίου αλλά με την ασυνέπεια της AstraZeneca στις παραδόσεις και την κυρίαρχη (αυτή τη στιγμή) άποψη στην ΕΕ σύμφωνα με την οποία είναι καλύτερο να επενδύσουμε σε μια εταιρεία που ήταν συνεπής, έχει ρίζες στην ΕΕ και δουλεύει με μια τεχνολογία που όλα δείχνουν ότι θα φανεί πολύτιμη στο μέλλον.  

Δυστυχώς στα περισσότερα (φυσικά πάντα υπάρχουν οι πιο σοβαρά) «συστημικά» μέσα οι τίτλοι δημιουργούσαν μια τελείως διαφορετική εντύπωση. Δημιοργούσαν φόβο και ανησυχία. Και η δημιουργία φόβου και ανησυχίας δεν δικαιολογείται σε ανθρώπους που ξέρουν πιο είναι το κλίμα και οι ανάγκες της χώρας και ξέρουν και τι πραγματικά συμβαίνει. Καταλαβαίνω πως το «Πιθανή διακοπή συνεργασίας Ευρώπης και AstraZeneca για εμπορικούς και πολιτικούς λόγους» δεν είναι ιδιαίτερα πιασάρικος τίτλος, αλλά πρέπει οι άνθρωποι του τύπου να καταλάβουν πως σε ζητήματα ζωής ή θανάτου, σε ζητήματα τόσο μεγάλα όσο μια πανδημία, η ευθύνη τους είναι να υπερασπιστούν τη ζωή και όχι την θεαματικότητα ή την αναγνωσιμότητα τους. Και μπράβο τους. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ