Ελλαδα

Γώγος: Γιατί μας προβληματίζει η ινδική μετάλλαξη

«Η συγκεκριμένη μετάλλαξη αντιμετωπίζεται από τα εμβόλια σε κάποιο βαθμό και ειδικότερα σε ένα ποσοστό 50%-60%»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ινδική μετάλλαξη
Ινδική μετάλλαξη © Unsplash

Στην ινδική μετάλλαξη του κορωνοϊού που έχει κάνει την εμφάνισή της και στην Ελλάδα αναφέρθηκε ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής Παθολογίας.

Για την ινδική μετάλλαξη που έχει παρουσιαστεί και στην Ελλάδα, τον εμβολιασμό των 30-39 ετών αλλά και τα κορωνοπάρτι μίλησε ο καθηγητής Παθολογίας, Χαράλαμπος Γώγος.

Συγκεκριμένα, ο κ. Γώγος επεσήμανε ότι οι μεταλλάξεις είναι κάτι ανησυχητικό, ενώ προβληματίζει και η ινδική μετάλλαξη συγκεκριμένα, καθώς όπως εξήγησε, πρόκειται για ένα στέλεχος που «έχει κρατήσει δύο μεταλλάξεις που έχουν χαρακτηριστικά - θεωρητικά - λίγο ανησυχητικά».

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η ινδική μετάλλαξη ενδέχεται να καθιστά τον ιό πιο μεταδοτικό και πιο ανθεκτικό. Εντούτοις, είπε ότα όλα αυτά σε κλινικό επίπεδο δεν έχουν ελεγχθεί. Όπως είπε, η συγκεκριμένη μετάλλαξη αντιμετωπίζεται από τα εμβόλια σε κάποιο βαθμό και ειδικότερα σε ένα ποσοστό 50%-60%.

Ως προς την ανοσία που αποκτάται με τον εμβολιασμό, ο ίδιος ανέφερε ότι «θα χρειαστεί να εμβολιαστούμε εκ νέου», αν και το πότε θα γίνει αυτό και με τι συχνότητα, δεν είναι ακόμη σαφές.

Μιλώντας για τον εμβολιασμό των ηλικιών 30 - 39 ετών, για τις οποίες ανοίγει η πλατφόρμα τη Μεγάλη Τρίτη και απαντώντας στο ερώτημα εάν αργότερα, θα υπάρξει η δυνατότητα για κάποιο άλλο εμβόλιο ή θα χορηγηθεί το εμβόλιο της AstraZeneca αποκλειστικά, ο κ. Γώγος απάντησε ότι «πιθανότατα θα υπάρχει δυνατότητα και για άλλα εμβόλια», τονίζοντας ωστόσο ότι όλα τα εμβόλια είναι ασφαλή.

Υπογράμμισε, δε, ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να εμβολιαστούν αυτές οι ηλικίες, προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του ιού. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στα κορωνοπάρτι, απευθύνοντας έκκληση προς τους πολίτες να αποφεύγονται τέτοιου είδους υπερσυγκεντρώσεις.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ