Ελλαδα

Προσφυγικό: Ξεκίνησε η εκκένωση της δημοτικής δομής του Καρά Τεπέ

Αντιδράσεις από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εκκένωση δομής Καρά Τεπέ
Εκκένωση δομής Καρά Τεπέ © Γιατροί Χωρίς Σύνορα

Προσφυγικό: Ξεκίνησε η εκκένωση της δημοτικής δομής του Καρά Τεπέ στη Λέσβο όπως είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση

Ξεκίνησε όπως φαίνεται η εκκένωση της δημοτικής δομής προσφύγων του Καρά Τεπέ, την οποία είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση.

Οι πρώτοι 54 από τους 600 περίπου φιλοξενουμένους στη δημοτική δομή αιτούντων άσυλο του Καρά Τεπέ, μεταφέρθηκαν νωρίς σήμερα Σάββατο 24 Απριλίου το πρωί στον γειτονικό καταυλισμό του ΚΥΤ τον επονομαζόμενο επίσημα και σαν «Μαυροβούνι».

Όπως έγινε γνωστό τοποθετήθηκαν σε διαμερισματοποιημένες κλιματιζόμενες μεγάλες σκηνές (τύπου ραπχολς), σύμφωνα με την ιστοσελίδα stonisi.gr.

Ανάλογα θα διαμένουν και άλλοι 350 αιτούντες άσυλο που θα μεταφερθούν κατά ομάδες των 50 – 100 ατόμων τις επόμενες μέρες. Άλλα 200 άτομα θα μεταφερθούν κατά ομάδες στην ενδοχώρα σε δομές και διαμερίσματα.

«Είμαστε έτοιμοι να υλοποιήσουμε την υπόσχεση που έδωσε ο Υπουργός κ. Μηταράκης και μέχρι τα τέλη Απριλίου, να παραδώσουμε τα κλειδιά του Καρά Τεπέ στον Δήμο της Μυτιλήνης για να αξιοποιήσει την περιοχή, όπως επιθυμεί» είχε δηλώσει ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής Πάτροκλος Γεωργιάδης.

«Αυτό είναι σκληρό και παράλογο! Αντί να μετακινεί τους ανθρώπους στην ασφάλεια, η ΕΕ και η Ελλάδα κάνουν ακριβώς το αντίθετο!» αναφέρουν σε ανάρτησή τους οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

«Λουκέτο» σε μια ακόμη δομή αξιοπρεπούς φιλοξενίας

«Οι φιλοξενούμενοι στο Κέντρο Φιλοξενίας στο Καρά Τεπέ διαβιούν μέσα σε κοντέινερ. Επίσης υπάρχουν κρεβάτια, θέρμανση, ηλεκτροδότηση, υδροδότηση, συνθήκες δηλαδή που διασφαλίζουν μία στοιχειώδη αξιοπρεπή διαβίωση. Παρά τα κατά καιρούς σημαντικά προβλήματα που αντιμετώπιζαν όσοι διέμεναν εκεί τα χρόνια της λειτουργίας της δομής, υπήρξαν μία σειρά από δραστηριότητες δημιουργικής απασχόλησης τόσο για ανήλικους, όσο και για τους ενήλικες, όπως επίσης εκπαιδευτικές και διαπολιτισμικές πρωτοβουλίες. Επίσης παιδιά προσφύγων είχαν εγγραφεί στο δημόσιο σχολείο και παρακολουθούσαν τα μαθήματα είτε δια ζώσης είτε μέσω τηλεκπαίδευσης, λόγω των μέτρων για τον περιορισμό εξάπλωσης του COVID-19, ενώ στο χώρο υπάρχει παιδική χαρά» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η οργάνωση Refugee Support Aegean (RSA).

«Είναι ακόμα άγνωστο πόσοι από τους αιτούντες άσυλο που θα υποχρεωθούν να εγκαταλείψουν τη δομή θα μεταφερθούν σε δομές στην ενδοχώρα και πόσοι στο προσωρινό ΚΥΤ στο Μαυροβούνι, όπου οι άνθρωποι ζουν σε σκηνές, χωρίς κρεβάτια, σε ανύπαρκτες συνθήκες υγιεινής, χωρίς καμία ασφάλεια, ενώ τα παιδιά αποκλείονται από την πρόσβαση σε δημόσιο σχολείο» τονίζει η ανακοίνωση.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ