Ελλαδα

Εμβολιασμοί και ραντεβού για εμβόλιο - Οι νέες ανακοινώσεις

Πότε έρχονται τα πρώτα εμβόλια της Johnson & Johnson στην Ελλάδα - Ποιες ηλικιακές ομάδες εμβολιάζονται

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών
Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών © EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Όλα τα νεότερα από τη live ενημέρωση για τους εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού στην Ελλάδα, τα ραντεβού και τις ηλικιακές ομάδες που μπορούν να κάνουν εμβόλιο.

Ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα 12 Απριλίου 2021 στο Υπουργείο Υγείας η νέα live ενημέρωση για τον κορωνοϊό και το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για την Covid-19.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.606 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο, εκ των οποίων τα 716 στην Αττική.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους έκαναν τις νέες ανακοινώσεις για τα εμβόλια, τους εμβολιασμούς και τα ραντεβού για τις ηλικιακές ομάδες. Μεταξύ άλλων έγινε γνωστό ότι την Τετάρτη 14 Απριλίου 2021 φθάνουν στην Ελλάδα οι πρώτες παρτίδες από το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson. Παράλληλα, ανακοινώθηκε πότε ανοίγει η πλατφόρμα για ευπαθείς ομάδες Β & 50-59 ετών.

Για μια ακόμη φορά η κα Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στο εμβόλιο της AstraZeneca και την έρευνα που συνεχίζεται για τις σπάνιες -όπως είπε- παρενέργειες μετά τον εμβολιασμό. Ειδικότερα, η συχνότητα εκδήλωσης θρόμβωσης είναι 1 προς 100.000 δόσεις, με βάση τα διεθνή στοιχεία. Στην Ελλάδα έχει καταγραφεί μόνο μια περίπτωση εμφάνισης θρόμβωσης μετά τον εμβολιασμό.

Όπως είπε, υπάρχουν οδηγίες στο emvolio.gov.gr για την έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων και την αντιμετώπισή τους. Και επανέλαβε ότι δεν συνιστάται προληπτικά ούτε εργαστηριακός έλεγχος, ούτε η χορήγηση αντιπηκτικών φαρμάκων.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στις ανακοινώσεις του ΕΜΑ που κάνουν λόγο για «πολύ σπάνιες περιπτώσεις» τέτοιων επεισοδίων μετά από εμβολιασμό με Astrazeneca, επισημαίνοντας πως η πιθανότητα θανάτου αντιστοιχεί σε 2/εκατομμύριο. Ακολούθως, επανέλαβε την σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί με τα εμβόλια όλων των εταιρειών που χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής της στη live ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας, σημείωσε ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών παρακολουθεί προσεκτικά τα δεδομένα με τα θρομβοεμβολικά επεισόδια. Και ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει τεκμηριωμένη συσχέτιση των εκδηλώσεων αυτών με προηγούμενο ιστορικό θρόμβωσης. Ωστόσο, σημείωσε ότι διαφαίνεται μια τάση για μικρή αύξηση της συχνότητας στις μικρότερες ηλικίες.

Επιπλέον, τόνισε ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν αναφορές για την πολύ σπάνια εκδήλωση θρόμβωσης μετά τον εμβολιασμό με τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Και πρόσθεσε ότι η πιθανότητα θανάτου από την Covid-19 είναι συντριπτικά μεγαλύτερη.

Μάριος Θεμιστοκλέους: Στην Ελλάδα την Τετάρτη 14 Απριλίου το εμβόλιο της Johnson & Johnson

Από τη μεριά του ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, αναφερόμενος στην επιχείρηση «Ελευθερία», τόνισε ότι η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού με μία δόση έχει φθάσει στο 14%.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε, στην Ελλάδα έχουν γίνει πάνω από 2.210.000 εμβολιασμοί. 1.468.000 συμπολίτες μας έχουν κάνει την πρώτη δόση και 743.000 έχουν κάνει και τις δύο δόσεις, ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 7%.

Παράλληλα, ο κ. Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα αναμένεται να παραλάβει περισσότερα από 33.000 εμβόλια της Johnson & Johnson την Τετάρτη 14 Απριλίου 2021. Οι εμβολιασμοί με το συγκεκριμένο εμβόλιο, το οποίο είναι μονοδοσικό, αναμένεται να ξεκινήσουν τη Δευτέρα 19 Απριλίου 2021.

Εμβολιασμοί: Πότε και για ποιες ηλικιακές ομάδες και κατηγορίες ανοίγουν τα επόμενα ραντεβού

Όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, στις 16 Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα για διαβητικούς καρδιοπαθείς και ασθενείς με υψηλού κινδύνου νοσήματα, ηλικίας 18-59 ετών, ενώ στις 21 Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για τα άτομα ηλικίας 50-54 ετών και για τους εκπαιδευτικούς.

Ακολούθως, στις 24 Απριλίου 2021, τα άτομα που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 50 - 54 ετών, μπορούν να κλείνουν το ραντεβού τους για το εμβόλιο κατά της Covid-19.

Eνημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για την COVID-19

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.