Ελλαδα

Άνοιγμα Λυκείων τη Δευτέρα 12 Απριλίου - Οι ανακοινώσεις Κεραμέως

Με υποχρεωτικά δύο self test την εβδομάδα για μαθητές και εκπαιδευτικούς

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Νίκη Κεραμέως ανακοίνωσε επίσημα ότι ανοίγουν τα Λύκεια τη Δευτέρα 12 Απριλίου 2021
Η Νίκη Κεραμέως ανακοίνωσε επίσημα ότι ανοίγουν τα Λύκεια τη Δευτέρα 12 Απριλίου 2021 © EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Το άνοιγμα Λυκείων τη Δευτέρα 12 Απριλίου 2021 ανακοίνωσε η Νίκη Κεραμέως στη live ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας.

Τις ανακοινώσεις για το πώς θα ανοίξουν τα Λύκεια από τη Δευτέρα 12 Απριλίου 2021 έκανε η Νίκη Κεραμέως στη live ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας την Τετάρτη 7 Απριλίου 2021.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων έκανε θετική εισήγηση να ανοίξουν τα Λύκεια. Τa self test είναι υποχρεωτικά τόσο για μαθητές όσο και εκπαιδευτικούς, οι οποίοι θα τα προμηθεύονται δωρεάν από τα φαρμακεία.

Όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, τα self test βρίσκονται ήδη στα φαρμακεία και από αύριο, Πέμπτη 8 Απριλίου 2021, θα μπορούν να τα παραλαμβάνουν μαθητές και εκπαιδευτικοί. Στην αρχή της live ενημέρωσης o υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας παρουσίασε τα νεότερα για την πανδημία κορωνοϊού στην Ελλάδα, δίνοντας στοιχεία για την κατάσταση στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ. Παράλληλα, μίλησε για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος στην Ελλάδα.

Παίρνοντας τον λόγο η Νίκη Κεραμέως ανακοίνωσε επίσημα ότι τα Λύκεια ανοίγουν τη Δευτέρα 12 Απριλίου 2021.

Όπως είπε, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα κάνουν υποχρεωτικά δύο self test την εβδομάδα, τα οποία και θα τα προμηθεύονται δωρεάν από το φαρμακείο.

«Τα τεστ θα είναι απαραίτητα για την προσέλευση στο σχολείο τη Δευτέρα και την Πέμπτη. Βάσει του ΑΜΚΑ τους, μαθητές και εκπαιδευτικοί των Λυκείων θα προμηθεύονται δύο δωρεάν τεστ για κάθε εβδομάδα από το φαρμακείο» τόνισε η Νίκη Κεραμέως.

Μαθητές στα Λύκεια καλούνται να κάνουν υποχρεωτικά δύο self test την εβδομάδα από τη Δευτέρα 12 Απριλίου 2021 που ανοίγουν οι σχολικές μονάδες
Μαθητές στα Λύκεια καλούνται να κάνουν υποχρεωτικά δύο self test την εβδομάδα από τη Δευτέρα 12 Απριλίου 2021 που ανοίγουν οι σχολικές μονάδες © EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Και πρόσθεσε: «Η διενέργεια αυτοδιαγωνιστικού τεστ κορωνοϊού προβλέπεται τόσο για τους μαθητές όσο και τους εκπαιδευτικούς. Ως προς τις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, η διενέργεια self-test είναι υποχρεωτική για τους εκπαιδευτικούς ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για τη διενέργεια του τεστ στους μαθητές».

Πριν από τη live ενημέρωση o ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.445 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 1.670 στην Αττική. Το τελευταίο 24ωρο οι νεκροί από κορωνοϊό έφθασαν τους 75, την ώρα που οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ ανέρχονται σε 749.

Πώς ανοίγουν τα Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια τη Δευτέρα 12 Απριλίου 2021 - Όλα τα μέτρα που ανακοίνωσε η Νίκη Κεραμέως

 • Υποχρεωτικό self testing δύο φορές την εβδομάδα για μαθητές και εκπαιδευτικούς
 • Υποχρεωτική η χρήση μάσκαςσε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους
 • Διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών
 • Σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες
 • Χρήση αντισηπτικών
 • Σχολαστικοί καθαρισμοί
 • Τακτικοί αερισμοί των χώρων, ειδικότερα τώρα που και ο καλός καιρός βοηθά
 • Ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά.

Άνοιγμα Λυκείων: Υποχρεωτικό self test για μαθητές και εκπαιδευτικούς - Βήμα βήμα η διαδικασία

Σύμφωνα με τη Νίκη Κεραμέως, το self-testing είναι μία διαδικασία εύκολη και απλή, μία διαδικασία που χρησιμοποιείται και σε άλλες χώρες για τη λειτουργία των σχολείων, όπως είπε η υπουργός Παιδείας. Τα βήματα είναι τα ακόλουθα:

 1. Γονείς, κηδεμόνες, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα παραλαμβάνουν δωρεάν το self-test, μαζί με ενημερωτικό υλικό από το φαρμακείο, χρησιμοποιώντας τον ΑΜΚΑ τους. Το πρώτο τεστ μπορούν να το παραλάβουν μαθητές και εκπαιδευτικοί Λυκείου από αύριο σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη και από την Παρασκευή στην υπόλοιπη χώρα. Από την ερχόμενη Δευτέρα θα μπορούν να παραλάβουν και το 2ο τεστ. 
 2. Οι μαθητές/οι εκπαιδευτικοί θα κάνουν τα self-tests στο σπίτι τους. Συστήνεται το τεστ να γίνεται το ίδιο πρωί ή το προηγούμενο βράδυ. Άρα το πρώτο τεστ θα μπορεί να γίνει την Κυριακή το βράδυ ή την Δευτέρα το πρωί.
 3. Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα δηλώνουν το αποτέλεσμα του self-test μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr, στην οποία θα εισέρχονται με τους κωδικούς taxisnet, καταχωρώντας συγκεκριμένα στοιχεία, όπως πατρώνυμο, μητρώνυμο, ΑΜΚΑ και το αποτέλεσμα του self-test.

Αν το self-test είναι αρνητικό:

 • Για τους μαθητές, θα εκδίδεται σχολική κάρτα μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr. Οι μαθητές θα φέρουν τη σχολική κάρτα μαζί τους όλη την εβδομάδα και θα την επιδεικνύουν στους εκπαιδευτικούς την πρώτη ώρα της Δευτέρας και της Πέμπτης.
 • Για τους εκπαιδευτικούς, θα εκδίδεται η δήλωση αρνητικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr.

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει πρόσβαση σε εκτυπωτή, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να γράφουν μια χειρόγραφη δήλωση που θα περιέχει τα ίδια στοιχεία με τη σχολική κάρτα/ τη δήλωση αρνητικού αποτελέσματος.

Αν το self-test είναι θετικό:

 • Θα εκδίδεται δήλωση θετικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid test σε δημόσια δομή.
 • Η λίστα με τις δημόσιες δομές περιλαμβάνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr
 • Αν το επαναληπτικό τεστ είναι θετικό, θα ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Αν το επαναληπτικό τεστ είναι αρνητικό, οι μαθητές/εκπαιδευτικοί θα λαμβάνουν σχετική βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και επιστρέφουν στο σχολείο.

Ήδη έχει αποσταλεί στα φαρμακεία και δοθεί στη δημοσιότητα επεξηγηματικό υλικό καθώς και σχετικό βίντεο για κατατοπιστική ενημέρωση όλων.
 

Γιατί ανοίγουν τα Λύκεια - Οι δύο βασικοί λόγοι - Τι είπε η Νίκη Κεραμέως

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής της η Νίκη Κεραμέως αναφέρθηκε στους δύο βασικούς λόγους που ελήφθη η απόφαση να ανοίξουν τα Λύκεια τη Δευτέρα 12 Απριλίου 2021.

Όπως είπε, τα Λύκεια παραμένουν κλειστά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε σχέση με τις υπόλοιπες εκπαιδευτικές βαθμίδες.

Και δεύτερον, πλησιάζουν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις. «Καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) εκδίδει κατευθυντήριες γραμμές και οδηγίες προς τους εκπαιδευτικούς μας σχετικά με την κάλυψη της ύλης δεδομένης της αναστολής της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων μας. Τον περασμένο μήνα εκδόθηκαν οδηγίες για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και εντός της εβδομάδας εκδίδονται και νέες οδηγίες για την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση» ανέφερε επίσης.

Και πρόσθεσε: «Το ΙΕΠ παρακολουθεί και ζητήματα ψυχοσυναισθηματικής φύσεως που συνδέονται με την πανδημία και την αναστολή της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων μας».  

Ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ