Ελλαδα

Lockdown: Ερωτηματικά για το «Πάσχα στο χωριό»

«Επιφυλακτικός» ο Άκης Σκέρτσος για τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Διόδια
Διόδια © EUROKINNISSI

«Πάσχα στο χωριό»: «Νωρίς για τέτοια συζήτηση» ξεκαθαρίζει ο Άκης Σκέρτσος - «Ανοιχτός» ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

Για το Πάσχα και τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις, μίλησε στο MEGA ο ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, ενώ εξήγησε και το γιατί δεν άνοιξαν τα μαγαζιά σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Κοζάνη.

Ο Άκης Σκέρτσος επιχείρησε να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους δεν επιτράπηκε το άνοιγμα των καταστημάτων σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Κοζάνη. «Στις τρεις αυτές περιοχές υπάρχει μία αλματώδης αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Αυτό είναι το βασικό κριτήριο που οδήγησε σε αυτή την απόφαση την Παρασκευή», είπε σημειώνοντας παράλληλα πως το lockdown, όντως έχει διαρκέσει πολύ ενώ είναι δυσάρεστο για όλους μας να ρυθμίζεται η καθημερινότητά μας ανά εβδομάδα.

Self test για να ανοίξουν τα Λύκεια

«Για τα self test έχουμε κάνει αγώνα ταχύτητας, έχουμε προμηθευτεί τα αναγκαία τεστ και ξεκινάμε σήμερα τον εφοδιασμό των φαρμακείων. Τα τεστ θα είναι διαθέσιμα στα φαρμακεία από την Πέμπτη στα μεγάλα αστικά κέντρα, και την Παρασκευή και στις υπόλοιπες περιοχές. Θα πρέπει να τα προμηθευτούν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί άμεσα, καθώς η συζήτηση είναι από την επόμενη Δευτέρα να λειτουργήσουν τα Λύκεια», είπε ο κ. Σκέρτσος.

Διαπεριφερειακές μετακινήσεις: «Στόχος είναι να ανοίξουν μετά τις γιορτές».

Για το ενδεχόμενο να μπορούν οι πολίτες να μετακινηθούν εκτός νομού για τις διακοπές του Πάσχα. Η συζήτηση ακόμη δεν έχει ξεπεραστεί, αποτελεί ωστόσο κοινή παραδοχή πως θα πρέπει να αλλάξει κάτι θεαματικά προκειμένου να οδηγηθούν οι επιστήμονες να εγκρίνουν αυτές τις μετακινήσεις. «Είναι νωρίς ακόμα να μιλήσουμε για το Πάσχα στο χωριό», ξεκαθάρισε ο κ. Σκέρτσος, ωστόσο απαντώντας στην ερώτηση αν θα επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις από αρχές Μαΐου, είπε «Ναι. Στόχος είναι να ανοίξουν μετά τις γιορτές».

 

Πώς θα γίνει το άνοιγμα του τουρισμού

«Υπάρχει μια βαθμιαία αύξηση των εμβολιασμών στην Ελλάδα, και στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο. Τον Απρίλιο θα έχουμε τους διπλάσιους εμβολιασμούς στην Ελλάδα. Στο τέλος Μαΐου θα ανοίξει η πλατφόρμα για εμβολιασμούς στο γενικό πληθυσμό κάτω των 60 ετών. Σύμφωνα με το σχέδιο "Ελευθερία", τα πολύ μικρά νησιά έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι covid free νησιά. Από τη στιγμή που θα ολοκληρώσουμε τον εμβολιασμό στις ομάδες υψηλού κινδύνου, θα ανοίξει ο εμβολιασμός για τον γενικό πληθυσμό και θα δοθεί μια προτεραιότητα σε όσους ασχολούνται με τον τουρισμό», εξήγησε ο κ. Σκέρτσος αναφορικά με το άνοιγμα του τουρισμού.

Παπαθανάσης: Άνοιγμα της εστίασης μετά το Πάσχα

Το «σύνθημα» για την επαναλειτουργία της εστίασης στο επόμενο διάστημα έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης. Ο Νίκος Παπαθανάσης, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», υποστήριξε πως «όταν θα είμαστε στην κατάλληλη στιγμή, θα επιτραπεί να λειτουργήσει η εστίαση. Προφανώς το βλέπουμε κάποια στιγμή μετά το Πάσχα». Ερωτηθείς για το αν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία, όπως η 10η Μαΐου, ο κ. Παπαθανάσης είπε ότι δεν μπορεί κανείς να μιλήσει με ακρίβεια αυτή τη στιγμή και εξήγησε:

«Έχουμε μια χώρα που μπορεί να λειτουργήσει η εστίαση και σε εξωτερικούς χώρους. Να θυμίσω ότι πέρυσι ξεκινήσαμε την λειτουργία της εστίασης σε εξωτερικούς και ημιυπαίθριους χώρους. Υπάρχει λοιπόν η δυνατότητα να ξεκινήσει έτσι. Φαίνεται όμως ότι αυτό θα συμβεί μετά το Πάσχα».

Σε εκείνο το σημείο ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι εντός Μαΐου θα εκταμιευθούν οι πόροι του πακέτου στήριξης της εστίασης.

Γεραπετρίτης: Μετακινήσεις εκτός νομού για το Πάσχα αν δεν υπάρχει επιδημιολογική επιβάρυνση

Για το ενδεχόμενο να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες να μεταβούν εκτός νομού για τις διακοπές του Πάσχα μίλησε και ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Τρίτης είπε χαρακτηριστικά πως «η λογική είναι ότι καλώς εχόντων των πραγμάτων εάν δεν έχουμε κάποια μεγάλη επιδημιολογική επιβάρυνση είναι λογικό να επιτραπεί η υπερτοπική μετακίνηση κατά τη διάρκεια του Πάσχα». Επισήμανε ωστόσο ότι «είναι αμφίβολο αν θα μπορέσουμε να έχουμε ψυχαγωγικές δραστηριότητες συμπεριλαμβανομένης και της εστίασης».

«Εκείνο που η επιτροπή έχει ήδη συζητήσει είναι ότι θα πάμε σε ένα άνοιγμα σχολείων εφόσον υπάρχει η δυνατότητα να έχουμε υποχρεωτικά self test. Τα αυτοδιαγνωστικά τεστ έχουν ήδη φτάσει στη χώρα μας, εκτιμούμε ότι έως αύριο ή το αργότερο μεθαύριο θα έχουν εφοδιαστεί όλα τα φαρμακεία των μεγάλων αστικών κέντρων, μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχουν εφοδιαστεί όλα τα φαρμακεία της χώρας, νομίζω ότι υπάρχει η δυνατότητα να ανοίξουμε τη Δευτέρα τα σχολεία», είπε.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ