Ελλαδα

Άνοιγμα λιανεμπορίου: Ποιες αλλαγές φέρνει στα σούπερ μάρκετ

Τι δήλωσε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου, Παναγιώτης Σταμπουλίδης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σούπερ Μάρκετ
Σούπερ Μάρκετ © Νathalia Rosa / Unsplash

Τι αλλάζει στα σούπερ μάρκετ από σήμερα, Δευτέρα 5 Απριλίου - Αναλυτικά το πώς θα λειτουργήσει το λιανεμπόριο

Από σήμερα, Δευτέρα, 5 Απριλίου, που ανοίγει το λιανεμπόριο, θα βγουν οι απαγορευτικές κορδέλες από τα ράφια των σούπερ μάρκετ και θα μπορούν οι καταναλωτές να αγοράζουν όλα τα προϊόντα, όπως έκανε γνωστό, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου, Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

Εξήγησε, επίσης, ότι δεν είναι υποχρεωτική η διενέργεια rapid ή self test για την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου και το άνοιγμα των καταστημάτων. Σχετικά με την απόφαση να μην ανοίξει το λιανεμπόριο σε όλες τις περιοχές, δήλωσε: «Προσπαθούμε να βρούμε τρόπο να επανεκκινήσουμε κλάδους που έχουν δείξει ότι δεν επιβαρύνουν, χωρίς να στέλνουμε όμως το μήνυμα ότι έχουν ανοίξει τα πάντα και μπορούμε να είμαστε όλοι έξω».

Τι ισχύει για τα καταστήματα τροφίμων σχετικά με τη μετακίνηση

Όσον αφορά τις αγορές σε σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα τροφίμων παραμένει ο περιορισμός των μετακινήσεων έως 2 χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι ή εντός του Δήμου, με αποστολή SMS και κωδικό 2 στο 13033.

Πώς θα ανοίξει το λιανεμπόριο από σήμερα

Μετά την απελευθέρωση των διαδημοτικών μετακινήσεων τα Σαββατοκύριακα, στο πλαίσιο της χαλάρωσης του lockdown, aπό τη σήμερα, 5 Απριλίου, ανοίγει το λιανεμπόριο, με εξαίρεση τα πολυκαταστήματα και τα εμπορικά κέντρα. Οι πολίτες για να ψωνίσουν θα πρέπει να στείλουν SMS με το ονοματεπώνυμό τους στο 13032 προκειμένου να μπορέσουν να μεταβούν οπουδήποτε απαιτείται εντός νομού.

Το SMS θα έχει διάρκεια τριών ωρών και μπορεί να αποσταλεί μόνο μία φορά ημερησίως. Παράλληλα με το 13032 ισχύουν και το click away και το click in shop, κάτι που σημαίνει πως οι πολίτες θα πρέπει να φέρουν μαζί τους αποδεικτικό του ραντεβού τους, όπως για παράδειγμα SMS ή e-mail online παραγγελίας ή πληρωμής.

Αντίστοιχα οι καταστηματάρχες θα πρέπει να υποδέχονται εντός, μόνο έναν πελάτη ανά 25 τ.μ. του καταστήματός τους με μέγιστο όριο 20 πελάτες κατά περίπτωση, ενώ οι αγορές, εάν δεν έχουν εξοφληθεί ηλεκτρονικά θα πρέπει να γίνονται μόνο με κάρτα. Η παραλαβή του προϊόντος μπορεί να γίνει και εκτός του καταστήματος.

Επιπλέον, οι καταναλωτές μπορούν να μετακινούνται από δήμο σε δήμο για να κάνουν τα ψώνια τους, καθώς δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στις διαδημοτικές μετακινήσεις όταν αφορούν το λιανεμπόριο. Παραμένει σε ισχύ, πάντως, η απαγόρευση μετακίνησης από τη μία Περιφερειακή Ενότητα στην άλλη. 

Σημειώνεται ότι για το «click away» η πληρωμή γίνεται υποχρεωτικά με κάρτα και όχι με μετρητά. Επιπλέον, παραμένει υποχρεωτική η μάσκα. Από το άνοιγμα των καταστημάτων εξαιρείται η Θεσσαλονίκη, η Αχαϊα και η Κοζάνη, σύμφωνα με απόφαση της Πολιτικής Προστασίας. Η απόφαση έχει προκαλέσει αντιδράσεις, ενώ στις περιφερειακές ενότητες μεταβαίνουν αύριο Κυριακή 4 Απριλίου υπουργικά κλιμάκια

Λιανεμπόριο - Ποια καταστήματα ανοίγουν τη Δευτέρα 5 Απριλίου 

Από τη Δευτέρα 5 Απριλίου 2021 οι πολίτες μπορούν να πηγαίνουν σε καταστήματα για τα ψώνια τους, στέλνοντας SMS στο 13032.

Οι επιχειρήσεις που ανοίγουν είναι οι ακόλουθες:

  • Συνοικιακά καταστήματα.
  • Μεγάλα καταστήματα-αλυσίδες -αρκεί να μη βρίσκονται μέσα σε εμπορικό κέντρο
  • Μεγάλες αλυσίδες με παιχνίδια, ηλεκτρικά είδη, είδη σπιτιού κ.α
  • Πολυκαταστήματα που στο εσωτερικό τους δεν έχουν άλλα μαγαζιά (σ.σ. δεν λειτουργούν ως εμπορικά κέντρα).

Κλειστά θα παραμείνουν τα καταστήματα:

  • Shops in shops (κατάστημα εντός καταστήματος)Outlets
  • Eμπορικά κέντρα
  • Eκπτωτικά χωριά.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ