Ελλαδα

Θεσσαλονίκη - Κρούσματα: Αύξηση 20% - Πάνω από 2.000 τα ενεργά

Επιβαρύνεται το επιδημιολογικό φορτίο στη Βόρεια Ελλάδα

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Υγειονομικός σε ΜΕΘ νοσοκομείου με προστατευτική στολή για τον κορωνοϊό
Υγειονομικός σε ΜΕΘ νοσοκομείου με προστατευτική στολή για τον κορωνοϊό © EUROKINISSI

Αυξάνονται τα κρούσματα κορωνοϊού στη Βόρεια Ελλάδα, με τη Θεσσαλονίκη να έχει 2.000 ενεργά κρούσματα και τον δείκτη θετικότητας στη χώρα στο 6,8%.

Τον προβληματισμό των επιδημιολόγων για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα εξέφρασε η Βάνα Παπαευαγγέλλου στη live ενημέρωση για τον κορωνοϊό, κατά τη διάρκεια της οποίας έγιναν ανακοινώσεις για το πότε ξεκινά η διάθεση των self test από τα φαρμακεία.

Νωρίτερα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.080 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 1.383 στην Αττική. Στη Θεσσαλονίκη το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 350 νέα κρούσματα κορωνοϊού.

Μιλώντας για τη Θεσσαλονίκη η κα Παπαευαγγέλου τόνισε ότι παρατηρείται αύξηση 20% στις νέες μολύνσεις Covid-19, με περισσότερα από 2.000 ενεργά κρούσματα. Όπως είπε, ενώ φαίνεται να υπάρχει σταθεροποίηση στη νότια Ελλάδα, στη Βόρεια Ελλάδα παρατηρείται σημαντική αύξηση κρουσμάτων.

Την ίδια στιγμή μεγαλώνει η πίεση στα νοσοκομεία στην Κεντρική Μακεδονία, με περισσότερους από 1.000 ασθενείς και σχεδόν 200 διασωληνωμένους με κορωνοϊό. Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής της στη live ενημέρωση για τον κορωνοϊό από το Υπουργείο Υγείας σημείωσε ότι η σταθεροποίηση στις νέες εισαγωγές θα προηγηθεί της αποκλιμάκωσης στις ΜΕΘ, η οποία εκτιμάται ότι θα ακολουθήσει τουλάχιστον δύο εβδομάδες μετά.

Ελλάδα - Κορωνοϊός: 6,8% ο δείκτης θετικότητας - 27.000 ενεργά κρούσματα

«Το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι επιβαρυμένο, ενώ ο κορωνοϊός δείχνει να δοκιμάζει όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά όλο τον πλανήτη. Βλέπουμε μια σχετική σταθεροποίηση, αλλά σε υψηλό επίπεδο» ανέφερε η κα Παπαευαγγέλου. Και γνωστοποίησε ότι ο δείκτης θετικότητας παραμένει υψηλός, στο 6,8%, ενώ τα ενεργά κρούσματα στη χώρα είναι 27.000, με τα μισά να αφορούν στην Αττική.

Σημαντική διασπορά κορωνοϊού παρατηρείται επίσης και στα νησιά, όπως στη Ρόδο, την Ανδρο και στις Σποράδες.

Σύμφωνα με την κα Παπαευαγγέλου οι νέες εισαγωγές σε απλές κλίνες Covid δείχνουν να σταθεροποιούνται με 450 εισαγωγές/ημέρα, παρόλο που την Πέμπτη 1 Απριλίου οι εισαγωγές ξεπέρασαν τις 600. Συνολικά, στη χώρα νοσηλεύονται 5.200 ασθενείς με κορωνοϊό.

Κορωνοϊός - Εμβολιασμοί: Πώς τα εμβόλια βοηθούν στην καταπολέμηση του ιού - Τα στοιχεία από τα νοσοκομεία

Η λοιμωξιολόγος επανέλαβε πως ο εμβολιασμός είναι το βασικό όπλο κατά της Covid-19. Στις ηλικίες άνω των 75 ετών παρατηρείται σημαντική μείωση νέων κρουσμάτων αλλά και ασθενών.

Επιπλέον, ξεκάθαρη είναι η μείωση και των ασθενών ηλικίας 60-64 ετών σε ΜΕΘ, έναν μόλις μήνα μετά την έναρξη της εμβολιαστικής κάλυψης στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.

«Ο εμβολιασμός δεν μπορεί ακόμη σήμερα να μειώσει τον αριθμό των νέων κρουσμάτων» ξεκαθάρισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας. Και εξήγησε ότι αυτό συμβαίνει καθώς ο μέσος ηλικιακός όρος των νέων κρουσμάτων αφορά στις νεότερες παραγωγικές ηλικίες, που δεν έχουν ακόμη πρόσβαση στα εμβόλια.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι οι πολίτες πρέπει να εφαρμόζουν τα μέτρα ατομικής προστασίας (πλύσιμο χεριών, αντισηπτικό, μάσκα), να αποφεύγουν τον συγχρωτισμό σε κλειστούς χώρους και να τηρούν αποστάσεις. «Αυτό θα πρέπει να είναι το στοίχημα για τον καθένα μας» τόνισε.

Και πρόσθεσε: «Είμαστε όλοι ενήμεροι για τους κινδύνους και έχουμε εκπαιδευτεί ως προς τα μέτρα προστασίας».

Αφού έκανε αναφορά στη χαλάρωση ορισμένων μέτρων, όπως οι διαδημοτικές μετακινήσεις και το λιανεμπόριο, είπε: «Η προσαρμογή έγινε με στόχο τη μετακίνηση των δραστηριοτήτων σε εξωτερικούς χώρους. Θα πρέπει να επιλέξουμε ένα μέρος όπου δεν θα υπάρξει συνωστισμός για να πάμε με την οικογένειά μας. Δεν έχει έρθει ακόμη η ώρα για να συναντηθούμε με φίλους που έχουμε να δούμε εδώ και μήνες».

Eνημέρωση για τον κορωνοϊό από το Υπουργείο Υγείας

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ