Ελλαδα

9 πρέσβεις διαβάζουν φιλελληνικά ποιήματα: Το βίντεο της ΠτΔ

Το μήνυμα της Κατερίνας Σακελλαροπούλου για την πρωτοβουλία με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου
Κατερίνα Σακελλαροπούλου, Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας

«Φιλελληνική Ποίηση και Ελληνική Επανάσταση»: Εννέα πρέσβεις διαβάζουν φιλελληνικά ποιήματα - Η πρωτοβουλία της ΠτΔ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου οι πρέσβεις εννέα κρατών, διάβασαν φιλελληνικά ποιήματα σε μια πρωτοβουλία που συμπίπτει με την παγκόσμια ημέρα της ποίησης και τιμά παράλληλα την επέτειο των 200 ετών της ελληνικής παλιγγενεσίας.

Στο φιλμ «Φιλελληνική Ποίηση και Ελληνική Επανάσταση», διάρκειας 24 λεπτών που αναρτήθηκε σήμερα, Κυριακή 21 Μαρτίου, στα social media, oι πρέσβεις της Γαλλίας, των ΗΠΑ, της Ρωσίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πολωνίας και της Ρουμανίας «επιβεβαιώνουν τον δεσμό που σφυρηλάτησε η εξεγερμένη Ελλάδα με τους λαούς της Δύσης και με τους ποιητές τους», όπως σημειώνει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Στον χώρο της Προεδρίας της Δημοκρατίας, οι εννέα πρέσβεις διάβασαν ποίηση της πατρίδας τους που επηρεάστηκε από τον αγώνα του 1821 και τον πόθο των Ελλήνων για εθνική ανεξαρτησία.

Φιλελληνική Ποίηση και Ελληνική Επανάσταση

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Η ανάρτηση της ΠτΔ για την πρωτοβουλία «Φιλελληνική Ποίηση και Ελληνική Επανάσταση»

«Η ποίηση είναι μια συνεχής προσπάθεια να αγγίξεις αυτό που σε υπερβαίνει, έγραψε ο Οδυσσέας Ελύτης. Οι ποιητές αναζητούν πάντα τη μεταμορφωτική επέμβαση στην πραγματικότητα. Αναζητούν πάντα ό,τι παραπέμπει σε έναν ανώτερο σκοπό, σε μιαν ανώτερη μορφή του βίου. Γι’ αυτό και η ελληνική Επανάσταση κατά του τούρκου δυνάστη ενέπνευσε στους ποιητές της Δύσης στίχους τόσο εκστατικούς, τόσο συγκινημένους. Στην εξέγερση των Ελλήνων ενάντια στην ισχύ μιας κραταιάς αυτοκρατορίας είδαν την υπέρβαση: υπέρβαση του φόβου, της υποτέλειας, της δουλοφροσύνης, ακόμα και των ορίων της ύπαρξης καθεαυτήν, αφού από τη μια στιγμή στην άλλη απλοί, καθημερινοί άνθρωποι μεταμορφώνονται σε ήρωες που δίνουν τα πάντα για την αγωνιστική πραγμάτωση του ιδεώδους της ελευθερίας.

Οι πρέσβεις της Γαλλίας, των ΗΠΑ, της Ρωσίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πολωνίας και της Ρουμανίας που διαβάζουν σήμερα, παγκόσμια ημέρα της ποίησης, φιλελληνικά ποιήματα τιμώντας την επέτειο των 200 χρόνων της ελληνικής παλιγγενεσίας, επιβεβαιώνουν τον δεσμό που σφυρηλάτησε η εξεγερμένη Ελλάδα με τους λαούς της Δύσης και με τους ποιητές τους. Έναν δεσμό που τον κατέστησε άρρηκτο από τη μια ο θαυμασμός της Δύσης για την αρχαία Ελλάδα, για τα πολιτικά και πολιτειακά της ιδεώδη, για τον πολιτισμό και την κληρονομιά της, και από την άλλη ο σεβασμός για τους σύγχρονους Έλληνες που τολμούσαν να τα αναδιεκδικήσουν και να τα αποκαταστήσουν στον τόπο που τα γέννησε. Η Προεδρία της Δημοκρατίας ευχαριστεί θερμά τους πρέσβεις που ανταποκρίθηκαν με τόση θέρμη στην πρόσκλησή της, τη γενική διεύθυνση ενημέρωσης της ΕΡΤ που ανέλαβε να μαγνητοσκοπήσει τις θαυμάσιες αναγνώσεις τους, τη Μαρία Ανδρεαδέλλη που σκηνοθέτησε και την Αθηνά Βάρσου που διηύθυνε την παραγωγή».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ