Ελλαδα

Lockdown: Η ραγδαία αύξηση κρουσμάτων και οι σκέψεις για παράταση

Τι θορυβεί τους ειδικούς

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πολίτες στην Αθήνα κατά την διάρκεια του lockdown
Πολίτες στην Αθήνα κατά την διάρκεια του lockdown © EUROKINISSI

Τα κρούσματα κορωνοϊού αυξάνονται στη χώρα με τους ειδικούς να είναι αρκετά θορυβημένοι και να μην αποκλείουν ενδεχόμενο παράτασης του lockdown.

Συνεχίζεται η δραματική αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού στη χώρα μας, με τον ΕΟΔΥ να καταγράφει την Τρίτη 9 Μαρτίου 3.215 νέα περιστατικά. Πρόκειται για τον τρίτο υψηλότερο ημερήσιο απολογισμό, που προκαλεί έντονη ανησυχία στους ειδικούς για την πορεία της πανδημίας και κυρίως για την αποτελεσματικότητα των μέτρων.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα 3.215 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.215, εκ των οποίων 21 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 209.462 (ημερήσια μεταβολή +1.6%), εκ των οποίων 51.7% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 74 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.769 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 46, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.843 θάνατοι. Το 95.8% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Μεγάλη πίεση στο ΕΣΥ

Μεγάλη είναι και η πίεση που υφίσταται το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Εκτός των κρουσμάτων, που ολοένα και αυξάνονται, ίδια είναι η εικόνα και στους διασωληνωμένους ασθενείς. 

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 484 (66.3% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 84.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.427 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 390 (ημερήσια μεταβολή +15.73%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 382 ασθενείς.

Η συνεχής αύξηση των διασωληνωμένων ασθενών γεμίζει ασφυκτικά τις κλίνες ΜΕΘ και ασκεί ολοένα και μεγαλύτερη πίεση στο ΕΣΥ, την ώρα που οι μονάδες COVID-19 γεμίζουν με ρυθμούς Νοεμβρίου. Προβληματισμό προκαλεί στους ειδικούς, το κατά πόσο τα νοσοκομεία αναφοράς θα αντέξουν ένα τέτοιο σκηνικό, ειδικά αν αυτό διατηρηθεί για τις επόμενες επτά με δέκα ημέρες. Φυσικά, μεγάλο «στοίχημα» αποτελεί και ο αριθμός των θανάτων που θα προκύψουν από τους υπάρχοντες διασωληνωμένους, που επίσης ακολουθεί ταχύ ρυθμό ανάπτυξης.

Στο «κόκκινο» όλη η Ελλάδα

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα είναι η συνολική γεωγραφική διασπορά του ιού. Όπως φαίνεται στα στοιχεία, που δίνει στη δημοσιότητα ο ΕΟΔΥ, το μεγαλύτερο τμήμα της Ελλάδας βρίσκεται στο «κόκκινο». Δεν έχει περιοριστεί σε συγκεκριμένες αστικές περιοχές, αλλά έχει εξαπλωθεί σε όλη την χώρα, καθιστώντας την αντιμετώπισή της πανδημίας ακόμα δυσκολότερη.

xartis93.jpg

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.

Στο 5,35% ο δείκτης θετικότητας

Τα νέα ημερήσια κρούσματα του νέου κορωνοϊού για όλη τη χώρα, όπως προαναφέρθηκε, έφτασαν τα 3.215, έναντι των 2.353 της περασμένης Τρίτης 2 Μαρτίου, με τη διενέργεια 60.038 διαγνωστικών μοριακών και rapid tests και με τον δείκτη θετικότητας να εκτοξεύεται την Τρίτη στο πολύ υψηλό 5,35%, έναντι του 3,84% για την περασμένη Τρίτη 2 Μαρτίου.

Σκέψεις για παράταση του lockdown

Όπως είναι αναμενόμενο και με τους αριθμούς να δείχνουν τεράστια διασπορά και καθόλου «φρένο» λόγω των μέτρων, έχει πέσει ήδη στο τραπέζι των συζητήσεων το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown. Οι ειδικοί αναμένεται να το συζητήσουν τις επόμενες ημέρες με την κυβέρνηση και να αναλύσουν τα δεδομένα, καθώς και κατά πόσο εφικτή είναι η επανεκκίνηση κάποιων τομέων όπως είναι η αγορά και η εκπαίδευση. Εισήγηση των ειδικών αποτελεί η παράταση του lockdown και μάλιστα η αυστηροποίηση των μέτρων ειδικά ως προς την κυκλοφορία. Οι εικόνες με τις πολυπληθείς πορείες σε διάφορα μέρη της Ελλάδας έχουν θορυβήσει τους ειδικούς, που ανησυχούν για περαιτέρω έξαρση τις επόμενες ημέρες.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ