Ελλαδα

Παράταση lockdown σε Αττική, μέτρα και «κόκκινες» περιοχές

Οι νέες ανακοινώσεις - 12.000 τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα - 1.100 στον Πειραιά

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σκληρό lockdown στην Αττική για τον κορωνοϊό - Παρατείνεται μέχρι τις 8 Μαρτίου 2021
Σκληρό lockdown στην Αττική για τον κορωνοϊό - Παρατείνεται μέχρι τις 8 Μαρτίου 2021 © EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ανακοινώθηκε η παράταση του lockdown στην Αττική και οι περιοχές που γίνονται «κόκκινες», καθώς η διασπορά του κορωνοϊού συνεχίζεται.

Η επιδημιολογική κατάσταση με τον κορωνοϊό στην Ελλάδα έχει επιβαρυνθεί ξεκάθαρα την τελευταία εβδομάδα, όπως ανακοινώθηκε στη νέα live ενημέρωση για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα από το Υπουργείο Υγείας.

Σαν σήμερα, 26 Φεβρουαρίου, συμπληρώνεται ένας χρόνος πανδημίας κορωνοϊού στην Ελλάδα. Ειδικότερα, το 2020 είχε εντοπιστεί το πρώτο κρούσμα Covid-19 στη χώρα (38χρονη που επέστρεψε από τη Βόρεια Ιταλία και διαγνώστηκε θετική στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη).

Κατά τη διάρκεια της live ενημέρωσης ανακοινώθηκαν η παράταση του lockdown στην Αττική μέχρι τις 8 Μαρτίου 2021, τα περιοριστικά μέτρα που παραμένουν σε ισχύ και το ποιες περιοχές «κοκκινίζουν». Βάνα Παπαευαγγέλου, Γκίκας Μαγιορκίνης και Νίκος Χαρδαλιάς έκαναν τις ανακοινώσεις για την πανδημία κορωνοϊού στην Ελλάδα. Σημειώνεται ότι νωρίτερα ο ΕΟΔΥ γνωστοποίησε 1.790 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 790 στην Αττική.

Τον λόγο πήρε αρχικά η Βάνα Παπαευαγγέλου. Όπως είπε η καθηγήτρια Παιδιατρικής και μέλος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, υπάρχει έντονος προβληματισμός για το γεγονός ότι το lockdown δεν έχει αποδώσει όσα περίμεναν οι ειδικοί, με την καμπύλη να μην ακολουθεί την πορεία που αναμενόταν.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε, το επιδημιολογικό φορτίο αυξήθηκε στην ελληνική επικράτεια, με τον κυλιόμενο μέσο όρο 7 ημέρων να φθάνει τα 1.500 κρούσματα ανά ημέρα. Εκτιμάται ότι τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα είναι 12.000. Παράλληλα, παρατηρείται αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου στις 56 από τις 74 περιφερειακές ενότητες της χώρας.

Επιπλέον, αυξήθηκαν και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, με τον ημερήσιο αριθμό να διαμορφώνεται σε 260 νέους ασθενείς. Συνολικά 2.500 ασθενείς με κορωνοϊό νοσηλεύονται στην επικράτεια. Το 53% αφορά σε άτομα άνω των 65 ετών, ενώ 1 στους 3 είναι μέσης ηλικίας. Η πίεση στο Σύστημα Υγείας στην Αττική είναι μεγάλη, με την πληρότητα στις ΜΕΘ να φθάνει στο 88%. Μικρή αύξηση παρατηρείται, δυστυχώς, και στους θανάτους, γνωστοποιώντας ότι αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες εβδομάδες.

Κορωνοϊός στον Πειραιά: 1.100 τα ενεργά κρούσματα

Κάνοντας ξεχωριστή αναφορά στον Πειραιά, η κα Παπαευαγγέλου είπε ότι τα ενεργά κρούσματα είναι 1.100 και στον Δυτικό Τομέα περισσότερα από 1.000. Σταθεροποίηση παρατηρείται στους υπόλοιπους τομείς στην Αττική. Όπως είπε, όμως, ο Κεντρικός Τομέας Αθηνών παραμένει μια εξαιρετικά επιβαρυμένη περιοχή στην Αττική.

«Υπάρχουν πολλές μικρές "πυρκαγιές", μικρές εξάρσεις σε αρκετές περιοχές της χώρας. Συναντήσεις σε σπίτια, εργασιακούς χώρους και κλειστές δομές. Με τόσες πολλές μικρές συρροές δεν μπορεί να σβήσει η "φωτιά" και να ξεκινήσει η επανεκκίνηση οικονομίας» τόνισε. Και πρόσθεσε: «Σε αυτό συμβάλλουν εκτός από τον κακό καιρό που επικράτησε και τα μεταλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού».

«Το lockdown δεν μπορεί να αποδώσει όπως την περασμένη Άνοιξη. Παντού ο κόσμος έχει κουραστεί» υπογράμμισε, επισημαίνοντας ότι πρέπει να βρεθούν «"έξυπνες" λύσεις για να πορευτούμε μέχρι την πολυπόθητη ανοσία της κοινότητας».

Βάνα Παπαευαγγέλου: Ο εμβολιασμός για κορωνοϊό αποδίδει στους ηλικιωμένους

Μιλώντας για τους εμβολιασμούς στο Ισραήλ, η κα Παπαευαγγέλου χαρακτήρισε ενθαρρυντικά τα νέα, το οποίο επιστρέφει -όπως είπε- στην κανονικότητα και ήδη πραγματοποίησε την πρώτη υπαίθρια μουσική συναυλία.

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής της τόνισε ότι στο νοσοκομείο «Αττικόν», όπου εργάζεται, έγινε εισαγωγή υπερηλίκων με κορωνοϊό οι οποίοι, όμως, νόσησαν ελαφρά, γιατί είχαν εμβολιαστεί. «Κανείς τους δεν διασωληνώθηκε» γνωστοποίησε.

Από τη μεριά του ο Γκίκας Μαγιορκίνης επανέλαβε ότι η πίεση στο Σύστημα Υγείας αυξάνεται στην Αττική. Όπως είπε, η τάση μείωσης στον αριθμό των διαγνώσεων στην Αττική έδειξε μικρή αναστροφή την τελευταία εβδομάδα.

Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε αύξηση των νέων διαγνώσεων σε ποσοστό 40% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Αναφορικά με τις ΜΕΘ, η επιβάρυνση την τελευταία εβδομάδα έφθασε το 12%.

Νίκος Χαρδαλιάς για κορωνοϊό στην Ελλάδα: Ποιες περιοχές «κοκκινίζουν»

Παίρνοντας τον λόγο στη συνέχεια ο Νίκος Χαρδαλιάς είπε ότι στο «κόκκινο» μπαίνουν οι ακόλουθες περιοχές:

  • Λευκάδα (εκτός από το Μεγανήσι) 
  • Θεσπρωτία (ΠΕ) 
  • Σύρος 
  • Σάμος 
  • Άρτα 
  • Διδυμότειχο 
  • Δήμος Λοκρών 
  • Αμφιλοχία 

Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι παραμένουν «κόκκινες» η Κεφαλονιά, η Ηλεία, η Θεσσαλονίκη, η Χαλκιδική, το Ρέθυμνο, η Θάσος, η Αγιά, ο δήμος Πύδνας Κολινδρού, η Ζίτσα, το Ναύπλιο και η Τανάγρα. Από το «κόκκινο» βγαίνουν τα Τέμπη και η Κάρπαθος. Εμφανίζονται πλέον με «πορτοκαλί» χρώμα στον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας.

Την παράταση του σκληρού lockdown στην Αττική έως τις 8 Μαρτίου 2021 ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς στη live ενημέρωση για τον κορωνοϊό από το Υπουργείο Υγείας
Την παράταση του σκληρού lockdown στην Αττική έως τις 8 Μαρτίου 2021 ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς στη live ενημέρωση για τον κορωνοϊό από το Υπουργείο Υγείας © EUROKINISSI

Κάνοντας ξεχωριστή αναφορά σε Λάρισα και Βόλο, όπου το επιδημιολογικό φορτίο είναι αυξημένο τα τελευταία 24ωρα, κάλεσε τους κατοίκους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Για την Αττική είπε ότι παραμένει σε «βαθύ κόκκινο» (παράταση lockdown), ενώ εμφανίστηκε προβληματισμένος για την επιδημιολογική κατάσταση στον Πειραιά. Στον συγκεκριμένο τομέα της Αττικής, όπως είπε, θα ενταθούν οι έλεγχοι για να περιοριστεί η διασπορά του ιού.

Χαρδαλιάς για κορωνοϊό στην Ελλάδα - Οι νέοι περιορισμοί στα σύνορα - Τι ισχύει σε Κακκαβιά και Ευζώνους

Ο κ. Χαρδαλιάς είπε ακόμα ότι προκειμένου να αποφευχθεί η διασπορά του ιού στην Ελλάδα από την Δευτέρα 1η Μαρτίου έως και τις 15 σε Κακκαβιά και Ευζώνους το ωράριο διαμορφώνεται από τις 07.00 το πρωί μέχρι τις 19.00 το απόγευμα. Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε, «θα μπορούν να εισέρχονται 400 άτομα ημερησίως».

Επίσης, από τη Δευτέρα 1η Μαρτίου οι εργαζόμενοι θα πρέπει να έχουν εφοδιάσει τους εργαζόμενους με νέες βεβαιώσεις έως τις 8 Μαρτίου, ενώ για την Τσικνοπέμπτη ξεκαθάρισε ότι δεν αλλάζει κάτι με τα υφιστάμενα μέτρα, τα οποία ισχύουν κανονικά όπως και τις υπόλοιπες ημέρες. 

Eνημέρωση για τον κορωνοϊό από το Υπουργείο Υγείας

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ