Ελλαδα

Μεταλλάξεις κορωνοϊού: Τι ανησυχεί τους ειδικούς

Τι εξετάζει η κυβέρνηση

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τεστ κορωνοϊού
Τεστ κορωνοϊού © EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Τα κρούσματα των μεταλλάξεων του κορωνοϊού αυξάνονται στην Ελλάδα με πολλές περιοχές να κινδυνεύουν να μπουν στο «κόκκινο».

Έντονη ανησυχία προκαλεί στους ειδικούς η αύξηση των κρουσμάτων των μεταλλάξεων του κορωνοϊού στη χώρα μας το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Συγκεκριμένα, ειδικά ως προς τη βρετανική μετάλλαξη, τα κρούσματα αυξάνονται ολοένα και περισσότερο, πράγμα, που έχει ηχήσει πολλά «καμπανάκια» στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων αλλά και την ίδια την Κυβέρνηση.

Όπως ανακοινώθηκε από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), την Πέμπτη (18/02), 281 νέα μεταλλαγμένα κρούσματα εντοπίστηκαν στην Ελλάδα, την περίοδο από τις 7 Ιανουαρίου έως και 9 Φεβρουαρίου, ανάμεσα σε 454 νέα επιλεγμένα δείγματα.

Αναλυτικότερα, τα δείγματα προέρχονται από τις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης και Αττικής και τις Π.Ε. Ιωαννίνων, Θάσου, Θεσπρωτίας, Λευκάδας, Κέρκυρας, Αιτωλοακαρνανίας και Βοιωτίας.

Από τα 281 στελέχη, η συντριπτική πλειονότητα και, συγκεκριμένα, τα 269 αφορούν στη «βρετανική» μετάλλαξη Β.1.1.7/UK Lineage (VariantVOC_202012), ενώ 8 στελέχη εντοπίστηκαν με τη νοτιοαφρικανική που ονομάζεται LineageB.1.351/South Africa (Variant501V2).

Επισημαίνεται ότι έχουν ταυτοποιηθεί συνολικά 764 θετικά κρούσματα της «βρετανικής» μετάλλαξης και 15 της «νοτιοαφρικανικής» από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2 έως σήμερα.

Τα 15 θετικά κρούσματα της «νοτιοαφρικανικής» μετάλλαξης είναι όλα εγχώρια, ενώ τα 11 προέρχονται από την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, τα 2 από την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων και τα 2 από την Περιφερειακή Ενότητα του Βόρειου Τομέα Αθηνών. 

Η εξάπλωση των κρουσμάτων των μεταλλάξεων του κορωνοϊού σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, έχει κάνει την Κυβέρνηση να σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο να τις τοποθετήσει στο «κόκκινο» επίπεδο και να αυστηροποιήσει τα μέτρα.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ