Ελλαδα

Εμβολιασμοί: Σήμερα η «πρεμιέρα» για τους 60-64 ετών

Τα ραντεβού κλείνονταν από την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εμβολιασμοί Ελλάδα
Εμβολιασμοί Ελλάδα © EUROKINISSI

Σήμερα, 15 Φεβρουαρίου κάνουν «πρεμιέρα» οι εμβολιασμοί στην ηλικιακή ομάδα των πολιτών από 60 έως 64 ετών, όπως έκανε γνωστό τη Δευτέρα ο Μάριος Θεμιστοκλέους.

«Πρεμιέρα» θα κάνουν οι εμβολιασμοί για στους πολίτες 60 ως 64 ετών στις 15 Φεβρουαρίου, όπως γνωστοποίησε ο Μάριος Θεμιστοκλέους. 

Το άνοιγμα των ραντεβού ήταν προγραμματισμένο για τις 12 Φεβρουαρίου, ωστόσο η διαδικασία επιταχύνεται και οι πολίτες 60-64 είχαν τη δυνατότητα να κλείσουν τα ραντεβού για τις δύο δόσεις του εμβολίου από την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου. Δύο ημέρες αργότερα, στις 12 Φεβρουαρίου, άνοιξε και η πλατφόρμα των ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα από 75 έως 79.

Να σημειωθεί πως οι 60-64 θα λάβουν το εμβόλιο της AstraZeneca, καθώς κρίθηκε πως τα δεδομένα που έχει δώσει η εταιρεία από τις κλινικές μελέτες σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας δεν είναι επαρκή για να δοθεί το «πράσινο φως» στον εμβολιασμό ατόμων άνω των 65.

Από την πλευρά της, ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, διαβεβαίωσε προ ημερών πως το εν λόγω εμβόλιο «έχει πολύ καλά χαρακτηριστικά ασφάλειας, ικανότητας δημιουργίας ανοσίας και αποτελεσματικότητας».

«Είναι ασφαλές, γίνεται καλά ανεκτό από τα άτομα που το λαμβάνουν και οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι στην πλειονότητα ήπιες  και τοπικές. Προστατεύει το σύνολο σχεδόν των εμβολιασμένων από σοβαρή νόσηση και από ανάγκη εισαγωγής στο νοσοκομείο, ενώ προστατεύει μεγάλο μέρος των εμβολιασμένων και από ήπια νόσο. Δημιουργεί υψηλούς τίτλους αντισωμάτων σε άτομα όλων των ηλικιών, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων μεγάλης ηλικίας, και επιπλέον προκαλεί ισχυρή διέγερση της κυτταρικής ανοσίας, που αποτελεί ουσιαστικό μέρος της ανοσοποίησης. Τέλος, φαίνεται να μειώνει την ιοφορία στα εμβολιασμένα άτομα που τυχόν θα μολυνθούν από το περιβάλλον τους και ως εκ τούτου, συμβάλλει στον περιορισμό της διασποράς του ιού» είπε, χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ