Ελλαδα

Κορωνοϊός: Προβληματισμός με τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη

Προβληματισμός για το αν αντιμετωπίζεται από το εμβόλιο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κορωνοϊός
Κορωνοϊός © UNSPLASH/ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Σε κατάσταση αυξημένου συναγερμού ειδικοί και κυβέρνηση για τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη του κορωνοϊού, που επιβεβαιώθηκε την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη.

Συναγερμός έχει σημάνει σε ολόκληρη τη χώρα μετά τον εντοπισμό νοτιοαφρικανικού στελέχους στη Θεσσαλονίκη την Κυριακή.

Συγκεκριμένα, το κρούσμα της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης εντοπίστηκε σε ιερέα της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και παραμένει άγνωστη η πηγή της μόλυνσης. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος μετέβη εκτάκτως στη Θεσσαλονίκη – μαζί με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα – γνωστοποίησε πως αναμένεται η ιχνηλάτηση. Αξίζει να τονιστεί πως ο ιερέας δεν έχει εμφανίσει σοβαρά συμπτώματα και παραμένει σε κατ' οίκον καραντίνα, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Οι ειδικοί, από την πλευρά τους, προκρίνουν δύο λύσεις για την αντιμετώπιση της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης:

  1. αυξημένο εμβολιασμό σε περιοχές όπου εντοπίζεται το εν λόγω στέλεχος
  2. ισχυρό lockdown για να σταματήσει η διασπορά σε συνδυασμό με αυξημένο εμβολιασμό

Σημειώνεται πως στη Θεσσαλονίκη νοσηλεύονται έξι άτομα στο νοσοκομείο Παπανικολάου με μετάλλαξη από τη Βρετανία. Χθες έγινε, μάλιστα, γνωστό πως τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης στη χώρα μας είναι συνολικά 173. 

Κατά την παρουσία του στη Θεσσαλονίκη, όπου έλαβε μέρος σε διευρυμένη σύσκεψη με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, ο Νίκος Χαρδαλιάς έστειλε μήνυμα για την ανάγκη αποφυγής πανικού.

«Η πρώτη ανίχνευση του νοτιοαφρικανικού στελέχους είναι εδώ στην περιοχή. Δεν χρειάζεται κανένας λόγος πανικού, χρειάζεται ψυχραιμία και νηφαλιότητα. Αφορά σε στέλεχος της εκκλησίας, δεν αφορά σε ενδοεκκλησιαστική διασπορά» είπε ο υφυπουργός και προσέθεσε: 

«Σε κάθε περίπτωση και με την εξαιρετική συνεργασία και της μητρόπολης και των ενοριών που εμπλέκονται από την ιχνηλασία προχωράμε σε σαρωτικούς ελέγχους με μοριακούς ελέγχους και rapid test στην ευρύτερη περιοχή. Ακολουθούμε το μονοπάτι των στενών επαφών high και low risk και νομίζω ότι όλα θα πάνε καλά. Κάνω έκκληση σε όλους τους κατοίκους για προσοχή, για τήρηση των μέτρων. Έχει κάνει μια τεράστια προσπάθεια η Θεσσαλονίκη και θα πρέπει να παραμείνουν τα δεδομένα όπως τα γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ