Ελλαδα

Ελληνικό: Αδειοδοτείται το πρώτο τμήμα του Μητροπολιτικού Πάρκου

Το πάρκο έχει μελετηθεί από τους διεθνώς βραβευμένους αρχιτέκτονες τοπίου doxiadis+

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μακέτες για τους χώρους αναψυχής στο Ελληνικό
Μακέτες για τους χώρους αναψυχής στο Ελληνικό © Υπουργείο Πολιτισμού

Ελληνικό: Αδειοδοτείται και σύντομα ανοίγει για το κοινό το πρώτο τμήμα του Μητροπολιτικού Πάρκου. Ποιοι υπογράφουν τις μελέτες.

Το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής ενέκρινε πριν από λίγες ημέρες τη μελέτη για τη διαμόρφωση του πρώτου, μικρού, τμήματος του μητροπολιτικού πάρκου στο Ελληνικό.

Πρόκειται για χώρο 75 στρεμμάτων στο σημείο όπου βρίσκονται τα τρία διατηρητέα υπόστεγα της Αεροπορίας. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει πέντε πλατείες δίπλα στα υπόστεγα, τέσσερις χώρους πρασίνου, νέες κτιριακές εγκαταστάσεις (κέντρο υποδοχής – πληροφόρησης, πύργοι – παρατηρητήρια κ.ά.) και την τοποθέτηση αστικού εξοπλισμού (π.χ. παγκάκια, stands ποδηλάτων), δημιουργία στοιχείων νερού (π.χ. κρήνες).

Μακέτες για τους χώρους αναψυχής στο Ελληνικό
Μακέτες για τους χώρους αναψυχής στο Ελληνικό © Υπουργείο Πολιτισμού

Όπως έχει γίνει γνωστό, η αποκατάσταση του πρώτου υπόστεγου της Αεροπορίας έχει μελετηθεί από την BETAPLAN, ενώ το πάρκο από τους διεθνώς βραβευμένους αρχιτέκτονες τοπίου doxiadis+. (Δείτε εδώ το project Green Bang που είχε σχεδιάσει ο αρχιτέκτων Θωμάς Δοξιάδης για το περιοδικό HOME της Athens Voice)

Η μελέτη βασίζεται σε λειτουργικές, αρχιτεκτονικές και οικολογικές αρχές σχεδιασμού (π.χ. επανάχρηση των υλικών αποξήλωσης, ιδιαίτερα των δαπέδων από σκυρόδεμα) και στοχεύει στη δημιουργία ενός πάρκου με εκπαιδευτικό και πολιτιστικό χαρακτήρα και την προστασία και ανάδειξη των υποστέγων του εργοστασίου αεροσκαφών. 

Μακέτες για τους χώρους αναψυχής στο Ελληνικό
Μακέτες για τους χώρους αναψυχής στο Ελληνικό © Υπουργείο Πολιτισμού

Μακέτες για τους χώρους αναψυχής στο Ελληνικό
Μακέτες για τους χώρους αναψυχής στο Ελληνικό © Υπουργείο Πολιτισμού

Στην περιοχή που θα γίνει το Μητροπολιτικό Πάρκο Πρασίνου και Αναψυχής, βρίσκονται 3 υπόστεγα Α, Β, Γ της Πολεμικής Αεροπορίας μαζί με τα προσκτίσματα τους τα οποία ανήκουν στον αρχικό σχεδιασμό του συγκροτήματος και έχουν συνάρτηση με την στατική λειτουργία των κυρίως κτιρίων, τα οποία χαρακτηρίσθηκαν μνημεία βάσει των διατάξεων του αρχαιολογικού νόμου «διότι αποτελούν ειδικές κατασκευές ιδιαίτερης τεχνικής σημασίας με ιδιαίτερα βιομηχανικά και τεχνικά χαρακτηριστικά και είναι σημαντικά για τη μελέτη της ιστορίας της βιομηχανικής αρχιτεκτονικής στη χώρα μας».

Μενδώνη για Ελληνικό: Θετικότατο αποτύπωμα και για τον Πολιτισμό

«Η εμβληματική επένδυση του Ελληνικού προχωρεί απρόσκοπτα, ώστε να υλοποιηθεί, μέσα στο προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα, το μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα το οποίο αναπτύσσεται στον Νότιο Τομέα της Αθήνας. Η προτεραιότητα τόσο της Κυβέρνησης, όσο και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, από την πρώτη στιγμή, είναι η διασφάλιση της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και του σημαντικού πολιτιστικού αποθέματος του Ελληνικού. Οι Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ και τα Κεντρικά Συμβούλια του Υπουργείου που ασχολούνται συστηματικά με όλα τα ζητήματα που αφορούν στην επένδυση του Ελληνικού, συνεργάζονται επαγωγικά  με την εταιρεία για  να μην υπάρξει καμία άσκοπη καθυστέρηση που θα επιβαρύνει, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, το χρονοδιάγραμμα και συνακόλουθα το κόστος του έργου. Το μέγεθος της επένδυσης στο Ελληνικό δεν θα έχει θετικότατο αποτύπωμα μόνο στην Οικονομία, αλλά και στον Πολιτισμό», είχε επισημάνει σε δηλώσεις της η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, λίγο μετά την ανακοίνωση της έγκρισης για τους χώρους αναψυχής.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ