Ελλαδα

Βουλή: Στην αρμόδια Επιτροπή το νομοσχέδιο με τα Rafale

Με τη διαδικασία του επείγοντος

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βουλή
Η Βουλή των Ελλήνων © EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Με τη διαδικασία του επείγοντος θα βρεθεί στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο για την απόκτηση των γαλλικών Rafale.

Το νομοσχέδιο με τίτλο «Έγκριση σχεδίων συμβάσεων στον τομέα της άμυνας», στο οποίο συμπεριλαμβάνονται όλες οι σχετικές συμβάσεις απόκτησης των 6 καινούργιων και των 12 μεταχειρισμένων μαχητικών Rafale από τη Γαλλία, εισάγεται σήμερα στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων με τη διαδικασία του «επείγοντος».

Αυτό το σχέδιο νόμου κατατέθηκε στη Βουλή χθες, Δευτέρα, και – σύμφωνα με τον προγραμματισμό - η συνεδρίαση της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων θα ξεκινήσει σήμερα το μεσημέρι, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης συνεδρίασης της ίδιας κοινοβουλευτικής Επιτροπής που θα επεξεργαστεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών για την επέκταση των χωρικών μας υδάτων στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια.

Ακόμα, το νομοσχέδιο θα εισαχθεί στην Ολομέλεια για συζήτηση και ψήφιση την Πέμπτη 15 Ιανουαρίου, αναφέρει το ΑΠΕ.

Η Συμφωνία

Ως προς τη συμφωνία, αυτή ορίζει την απόκτηση συνολικά 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale, με το συνολικό κόστος να ανέρχεται σε 2,32 δισ. ευρώ. Σε αυτό το ποσό συμπεριλαμβάνονται 1,92 δισ. ευρώ, χωρίς κρατήσεις, για τα αεροσκάφη και επιπλέον 400 εκατ. ευρώ, χωρίς κρατήσεις, για τα όπλα που φέρουν.

Να σημειωθεί πως το «παρών» στην Ολομέλεια θα δώσουν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υφυπουργός Αλκιβιάδης Στεφανής, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος καθώς και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ) Γεώργιος Μπλιούμης.

Από την πλευρά της, η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας, Φλοράνς Παρλί, αναμένεται στην Αθήνα το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα για να πέσουν οι οριστικές υπογραφές και στόχος της κυβέρνησης είναι να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες έως τότε.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ