Ελλαδα

Μπαμπινιώτης για το Black Friday: Ποιος ξέρει τι γιορτάζεται

«Άντε ρώτα οποιονδήποτε, τι σημαίνει και τι γιορτάζεται στο Black Friday»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο καθηγητής Γλωσσολογίας, Γιώργος Μπαμπινιώτης
Ο καθηγητής Γλωσσολογίας, Γιώργος Μπαμπινιώτης © EUROKINISSI / ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Γιώργος Μπαμπινιώτης: Πώς σχολιάζει ο καθηγητής γλωσσολογίας τη χρήση αγγλικών όρων στην καθημερινή μας ζωή, όπως το «Black Friday».

Ο καθηγητής γλωσσολογίας, Γιώργος Μπαμπινιώτης, αναφέρθηκε σήμερα σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, στο ζήτημα της χρήσης αγγλικών όρων στην καθημερινή μας ζωή, όπως το click away και Black Friday, αλλά και στις παρεμβάσεις που είχε κάνει μέσω Facebook για τους ελληνικούς όρους που θα μπορούσαμε να χρησιμοποιούμε αντί των αγγλικών. 

«Άντε ρώτα οποιονδήποτε, τι σημαίνει και τι γιορτάζεται στο Black Friday», είπε ο κ. Μπαμπινιώτης κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του, εξηγώντας ότι για τους Άγγλους, που γιορτάζουν και το Thanksgiving, το Black Friday είναι η επόμενη μέρα που βγαίνουν να ψωνίσουν με πολύ χαμηλές τιμές. «“Μαύρη” ονομάζεται η Παρασκευή εκείνη επειδή οι τιμές από κόκκινες που είναι γίνονται μαύρες, δηλαδή από υψηλές γίνονται χαμηλές. Άρα γι’ αυτούς έχει ένα νόημα». Όμως, όπως είπε για την Ελλάδα αυτή η ημέρα δεν σημαίνει κάτι. 

«Παλαιότερα δεν θα μπορούσαν να περάσουν οι λέξεις lockdown και delivery από τα δημόσια μέσα. Υπήρχε μία ευαισθησία να αποδοθούν δημόσια λέξεις. Όχι να φτάσουμε στα άκρα, όχι εμμονές, μην τυχόν και έχουμε ξένες λέξεις. Μιλάω για ένα αίσθημα υπεροχής της αγγλικής γλώσσας, έναντι της μητρικής», σχολίασε ο καθηγητής και προσέθεσε: «Ευαισθητοποιώ και προβληματίζω. Πες το με μια καλύτερη λέξη να σε καταλαβαίνει ο Έλληνας. Το απαγορευτικό, επειδή έχει σχέση με την απαγόρευση, το καταλαβαίνει ο άλλος. Το θέμα είναι να έχουμε την ευαισθησία να χρησιμοποιούμε για τον Έλληνα, ελληνικά. Έρχεται ο Τζόνσον και χρησιμοποιεί τη λέξη πανάκεια». 

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΗΣ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΟΥ ΣΚΑΪ 100,3 FM

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ