Ελλαδα

Βατόπουλος: Κοντά στο καλοκαίρι θα πετάξουμε τις μάσκες

«Πρέπει ο καθένας να προφυλάσσει τον εαυτό του μέχρι να λήξει αυτή η ιστορία»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στιγμιότυπο από το lockdown - Κοπέλα περπατά φορώντας μάσκα
Στιγμιότυπο από το lockdown - Κοπέλα περπατά φορώντας μάσκα © EUROKINISSI/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

Αλκιβιάδης Βατόπουλος: Τι δήλωσε ο καθηγητής για τον εμβολιασμό των πολιτών, το άνοιγμα της αγοράς και το πότε θα πετάξουμε τις μάσκες.

O καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, εκτίμησε ότι «λογικά κοντά στο καλοκαίρι θα μπορέσουμε να πετάξουμε τις μάσκες», καθώς θα χρειαστούν κάποιοι μήνες για να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού. 

«Οι πανδημίες αντιμετωπίζονται με εμβολιασμό τόνισε στην ΕΡΤ ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ενώ αναφερόμενος στην περίοδο των εορτών και το «γιορτινό τραπέζι» σημείωσε ότι θα πρέπει να γίνει με όρια και προσοχή, καθώς «είναι μια ασθένεια που μεταδίδεται με τα σταγονίδια. Αν μαζευτούμε σε ένα σπίτι πενήντα άτομα, κακό του κεφαλιού μας».

Παράλληλα επεσήμανε ότι η έναρξη των εμβολιασμών θα εξαρτηθεί από την έγκριση του ΠΟΥ, ο οποίος έχει ανακοινώσει ότι μέχρι τις 29 Δεκέμβρη θα έχει ολοκληρώσει την αξιολόγηση του φακέλου της εταιρείας. «Οι πανδημίες αντιμετωπίζονται με εμβολιασμό. Συνεπώς θα έρθει και άδεια από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς θα έρθει και το εμβόλιο, χρειάζεται υπομονή θα χρειαστούν μερικοί μήνες μέχρι να εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός. Πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αύριο το πρωί θα πετάξουμε τις μάσκες», σημείωσε ο κ. Βατόπουλος και προσέθεσε: «Λογικά κοντά στο καλοκαίρι θα μπορέσουμε να πετάξουμε τις μάσκες. Ωστόσο δεν πρέπει να χαλαρώσουμε, πρέπει ο καθένας να προφυλάσσει τον εαυτό του μέχρι να λήξει αυτή η ιστορία».

«Δεν ξέρω κατά πόσο εφαρμόστηκε το lockdown του Οκτωβρίου όπως του Μαρτίου. Ίσως δεν το πήραμε τόσο σοβαρά σαν κοινωνία όπως τον Μάρτιο», υπογράμμισε ο κ. Βατόπουλος, ερωτηθείς σχετικά με την παρατηρούμενη αργή πτώση των κρουσμάτων. 

Όσον αφορά το άνοιγμα όλων των τομέων ο καθηγητής ανέφερε: «Δεν πρόκειται να ανοίξουν όλα. Αυτό είναι μια απόφαση που παίρνουμε χρόνο με το χρόνο. Είναι ένας συμβιβασμός ανάμεσα στο υγειονομικό ασφαλές και στην πραγματικότητα που είναι κατανοητή. Τα πράγματα ακόμη είναι πολύ δύσκολα. Αν η κατάσταση ξεφύγει στις γιορτές θα έχουμε πολλά θύματα και πολλούς νεκρούς μετά τη γιορτή. Φως στο τούνελ ήδη βλέπουμε το θέμα είναι πότε θα βγούμε από το τούνελ. Από το τούνελ θα βγούμε όταν ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός και όταν δούμε ανοσία στο 60-70% του πληθυσμού», καταλήγει ο κ. Βατόπουλος.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ