Ελλαδα

Λαζανάς: Φοβάμαι για εικόνες Αγγλίας με το άνοιγμα της αγοράς

«Και αύξηση κρουσμάτων»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
londino-2.jpg
Στιγμιότυπο στο Λονδίνο χθες © EPA

Τι είπε ο λοιμωξιολόγος, Μάριος Λαζανάς, για το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού και ενδεχόμενη άρση του lockdown

Προβληματισμό προκαλεί η χαμηλή καμπή μείωσης των κρουσμάτων στη χώρα μας, ενώ παραμένει ασφυκτική η κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Σύμφωνα με τον Μάριο Λαζανά, παθολόγο λοιμωξιολόγο και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Υπουργείου Υγείας, δύο είναι οι βασικοί λόγοι που δεν απέδωσαν τα μέτρα στον επιθυμητό βαθμό.
 
Όπως είπε μιλώντας στον ρ/σ ΘΕΜΑ 104,6, «το τωρινό lockdown, ήταν πιο χαλαρό από το πρώτο, με πολλές ουσιαστικές διαφορές, για παράδειγμα λειτουργούν περισσότερες υπηρεσίες».
 
Επίσης, η πειθαρχία των πολιτών δεν είναι η ίδια. Δεν τηρούνται στον ίδιο βαθμό τα μέτρα και αυτό οφείλεται πιθανόν στην κόπωση των πολιτών και την ψυχολογική επιβάρυνση. Αλλά και σε πρακτικά άγχη βιοπορισμού, που αφορούν την εργασία για παράδειγμα.
 
«Αν συναθροιζόμαστε  χωρίς κανόνες θα έχουμε μεγαλύτερα προβλήματα με τη νέα χρόνια», επισήμανε μιλώντας για το άνοιγμα της οικονομίας. «Αν ανοίξουν όπως είπε τα καταστήματα, υπάρχει ο φόβος να δούμε εικόνες όπως στη Γαλλία και τη Βρετανία. Για τον λόγο αυτό πρέπει το άνοιγμα της οικονομίας, να γίνει με μεγάλη προσοχή».

Ακόμα, επισήμανε ότι η πίεση που δέχεται το σύστημα Υγείας στη χώρα μας είναι μεγάλο, μπορεί να υπάρχει μικρή μείωση κρουσμάτων, όμως η κατάσταση παραμένει δύσκολη. Παράλληλα σημείωσε ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στις περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας και στη Βόρεια Ελλάδα, όπου ακόμη υπάρχει συρροή κρουσμάτων. 
 
Τάχθηκε δε υπέρ των εκτεταμένων ελέγχων, κατά το πρότυπο της Σλοβακίας, ή και πόλεων της Γαλλία, όπου τις επόμενες ημέρες οργανώνονται μαζικά τεστ, ώστε με την ιχνηλάτηση και την απομόνωση των κρουσμάτων να αντιμετωπιστεί η πανδημία. 

Ο κ. Λαζανάς, υπογράμμισε ότι με την έλευση του εμβολίου και τη χορήγηση του, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι και τότε, θα πρέπει να τηρούνται τα μέτρα και να προστατευόμαστε. «Μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα θα μπορέσουμε να βρεθούμε σε σχετική κανονικότητα», τόνισε χαρακτηριστικά.
 
Επίσης, έδωσε ένα τέλος στις όποιες θεωρίες κυκλοφορούν για το εμβόλιο και τη τεχνολογία του (RNA), ξεκαθαρίζοντας, ότι δεν πρόκειται να επηρεάσει τα κύτταρα του σώματος και πόσο μάλλον να αλλάξει το DNA.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ