Ελλαδα

Ζεστό φαΐ από την Προεδρία της Δημοκρατίας σε όσους έχουν ανάγκη

Τρεις φορές την εβδομάδα, 150 μερίδες παρασκευασμένες από τον αρχιμάγειρα

tonia-zaravela.jpg
Τόνια Ζαραβέλα
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο αρχιμάγειρας της Προεδρίας της Δημοκρατίας Βασίλης Μπέκας επιμελείται τη διανομή φαγητού στα συσίτια της κοινωνικής κουζίνας «Ο άλλος άνθρωπος»
Ο αρχιμάγειρας της Προεδρίας της Δημοκρατίας Βασίλης Μπέκας

H Προεδρία της Δημοκρατίας δίνει τρεις φορές τη βδομάδα 150 μερίδες φαγητού στην κοινωνική κουζίνα «Άλλος Άνθρωπος». Τι λέει ο αρχιμάγειρας στην Athens Voice

Νωρίς-νωρίς κάθε πρωί ο αρχιμάγειρας της Προεδρίας της Δημοκρατίας, Βασίλης Μπέκας, περνά τις πύλες του Προεδρικού Μεγάρου. Φορά την ποδιά του, μιλά με τους συνεργάτες του και ανάβει τη φωτιά στην κουζίνα της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Σήμερα είναι Δευτέρα και θα ρίξει στην κατσαρόλα ρεβίθια. Λίγο αργότερα θα ετοιμάσει και τα χόρτα. Έχει υπολογίσει να «βγάλει» 151 μερίδες. Μόνο μία εξ αυτών θα γευτεί η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και οι άλλες 150 θα φροντίσει ο ίδιος να φτάσουν ζεστές στο Μεταξουργείο. Εκεί θα συναντήσει έναν άνθρωπο στο έργο του οποίου υποκλίνεται. Είναι ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος, η «ψυχή» της κοινωνικής κουζίνας «Ο άλλος άνθρωπος»

Μία πρωτοβουλία της Προέδρου της Δημοκρατίας

Πριν από περίπου τρεις εβδομάδες η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε τον Βασίλη Μπέκα στο γραφείο της, όχι για να συζητήσουν με όλο το επιτελείο το μενού κάποιας δεξίωσης, όπως συνήθιζαν στις προ κορωνοϊού εποχές, αλλά για να του ζητήσει να «ζυγίσει» τις δυνάμεις της κουζίνας ώστε και το Προεδρικό Μέγαρο να σταθεί στην πράξη δίπλα στους συνανθρώπους μας που καθημερινά δοκιμάζονται. «Τρεις φορές την εβδομάδα, κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή μαγειρεύουμε 150 μερίδες για την κοινωνική κουζίνα του Κωνσταντίνου. Ήταν μία πρωτοβουλία της Προέδρου. Με κάλεσε στο γραφείο της και μου το ανακοίνωσε. Είναι μία πράξη ανθρωπιάς», λέει στην ATHENS VOICE ο αρχιμάγειρας της Προεδρίας της Δημοκρατίας, Βασίλης Μπέκας, και συνεχίζει: «Την πρώτη ημέρα της δράσης φτιάξαμε φασολάδα. Η κ. Σακελλαροπούλου ήρθε στην κουζίνα, παρακολούθησε την προετοιμασία, τις ετοιμασίες για την αποστολή και δοκίμασε. Είναι μία τεράστια ευθύνη για εμένα γιατί εκπροσωπώ την Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά και γιατί θέλω το φαγητό να πάει ασφαλές στο σημείο διανομής, να μοιραστεί ζεστό στους ανθρώπους που αναμένουν να λάβουν τη μερίδα τους. Κάθε φορά συνοδεύω το φαγητό. Στο Μεταξουργείο, εκεί δίπλα στον Κωνσταντίνο, βλέπω πολλά ευλογημένα χέρια». 

Μπορεί ο κορωνοϊός να ανάγκασε τους ανθρώπους να κρατούν αποστάσεις, όμως, ο Βασίλης Μπέκας ξέρει και νιώθει ότι το «ευχαριστώ» των πολιτών που παίρνουν καθημερινά το φαγητό τους από την κοινωνική κουζίνα, τους φέρνει όλους κοντά. «Μας κοιτούν κατάματα και βλέπω τι θέλουν να πουν. Σε αφοπλίζει αυτή η ματιά, σε κάνει να παραβλέπεις όποια κούραση κι αν έχεις και να θέλεις να πας και πάλι στην κουζίνα σου για να φτιάξεις ένα νόστιμο, ζεστό φαγητό, για όλους αυτούς τους συνανθρώπους μας που ενδεχομένως δεν έχουν ρεύμα, νερό ή ακόμη και σπίτι. Βάζουν τη γροθιά τους στο στήθος τους στο ύψος της καρδιάς και χωρίς λόγια μάς λένε “ευχαριστώ”. Ξεκουράζεσαι όταν τους βλέπεις να τρώνε. Αν εμείς οι μάγειρες θεωρούμε ότι η κουζίνα είναι το σπίτι μας, τότε εγώ, ναι, νιώθω ότι για δύο και τρεις ώρες όλους αυτούς τους ανθρώπους τους φιλοξενώ στο σπίτι μου. Μία κατσαρόλα, μία κουτάλα και πέντε προϊόντα είναι που μας φέρνουν κοντά όλους. Ο καθένας από την πλευρά του, ο άλλος από αλληλεγγύη, ο άλλος από συμπόνια, προσφέρει στο συνάνθρωπό του. Το φαγητό ενώνει τους λαούς και ο Κωνσταντίνος έχει μία τεράστια αγκαλιά για όλους. Κάνει το καλύτερο με τα διαθέσιμα μέσα που έχει». 

Τα συσίτια της κοινωνικής κουζίνας «Ο άλλος άνθρωπος»
Τα συσίτια της κοινωνικής κουζίνας «Ο άλλος άνθρωπος»©«Ο άλλος άνθρωπος»

1.500 μερίδες την ημέρα από την κοινωνική κουζίνα «Ο άλλος άνθρωπος»

Από το τσουκάλι του Κωνσταντίνου Πολυχρονόπουλου και της κοινωνικής κουζίνας «Ο άλλος άνθρωπος» βγαίνουν καθημερινά περίπου 1.500 μερίδες φαγητό. Οι 800 με 1.000 μερίδες μοιράζονται στη Μεγάλου Αλεξάνδρου στο Μεταξουργείο και οι υπόλοιπες 500 μεταφέρονται με την ίδια αγάπη και φροντίδα στα σπίτια ανθρώπων που έχουν ανάγκη. Όπως λέει κ. Πολυχρονόπουλος στην ATHENS VOICE, η πρωτοβουλία της Προέδρου ήταν η πρώτη έμπρακτη βοήθεια από  το επίσημο κράτος. «Με κάλεσαν στο τηλέφωνο και μου μίλησαν για την πρωτοβουλία της Προέδρου. Η κ. Σακελλαροπούλου είναι γειτόνισσα εδώ στο Μεταξουργείο. Τους απάντησα "με μεγάλη μας χαρά". Ο θεσμός του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι ακομμάτιστος, δεν έχει να κερδίσει για παράδειγμα ψήφους από αυτήν την κίνηση. Ήθελε να προσφέρει και εμείς δεν μπορούμε να αρνηθούμε την προσφορά σε κανέναν. Στην προσφορά είμαστε όλοι ίδιοι. Όπως ήρθε με την κατσαρόλα της η κ. Μαρία από το Αιγάλεω, που έχασε πρόσφατα τον άνδρα της, έτσι αισθάνομαι και την προσφορά των ανθρώπων της Προεδρίας. Είμαστε φίλοι με τον Βασίλη. Έρχονται κάθε φορά εδώ στην Μεγάλου Αλεξάνδρου. Δεν έρχονται και φεύγουν και λένε ότι έκαναν τη φιλανθρωπική τους πράξη. Φεύγουν μόνο αφού έχει τελειώσει η διανομή και αφού πλύνουμε τα σκεύη. Η Αλληλεγγύη βγαίνει από την καρδιά. Είναι πολύ μεγάλη ικανοποίηση να βλέπεις ότι και ο άλλος το δέχεται με την καρδιά του. Ο “Άλλος Άνθρωπος”  έχει πρόσχημα το φαγητό για να επικοινωνεί με τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, για να τρώμε όλοι μαζί». 

Τα συσίτια της κοινωνικής κουζίνας «Ο άλλος άνθρωπος»
Τα συσίτια της κοινωνικής κουζίνας «Ο άλλος άνθρωπος»©«Ο άλλος άνθρωπος»

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε την κοινωνική κουζίνα «Ο άλλος άνθρωπος»

Οι ανάγκες της κοινωνικής κουζίνας είναι διαρκείς. Ακόμη και ένα πακέτο μακαρόνια είναι πολύτιμο. 

Δείτε πώς μπορείτε να βοηθήσετε

Με προσφορά χρημάτων:

 • PayPal Account: paypal.me/oallosanthropos
 • ΑΡΙΘΜΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ 084/609402-35 και
 • IBAN GR7801100840000008460940235 Παναγούλα Πολυχρονοπούλου του Μιχαήλ
 • SWIFT/BIC: ETHNGRAA.

Με προσφορά τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης:

 • Μπαχαρικά, μέλι, καφέδες (ελληνικός, φραπέ, γαλλικός),γάλατα εβαπορέ, πάνες.
 • Χαρτί κουζίνας, χαρτοπετσέτες, πλαστικά πηρούνια και κουτάλια, μπολ μίας χρήσεως για τη συσκευασία του φαγητού, γάντια μιας χρήσεως. αλουμινόχαρτο 
 • Απορρυπαντικά, σφουγγαράκια.
 • Γκάζι και γκαζιέρα.
 • Μαρμίτα. 150 ΛΙΤΡΩΝ

Αν είστε εστιάτορας και έχετε περίσσευμα φαγητού, επικοινωνήστε με τον "Άλλο άνθρωπο" στο 6940882355 (Κωνσταντίνος) για να κανονιστεί η παραλαβή.

Μπορείτε να προσφέρετε τρόφιμα για μαγείρεμα. 

Επίσης, μπορείτε να συμμετέχετε στην πρωτοβουλία πιο ενεργά, βοηθώντας στο επί τόπου μαγείρεμα και τη διανομή.

Τέλος, μπορείτε να προσφέρετε ως ακτιβιστές:

 • Με αυτοκίνητα για τη μεταφορά. 
 • Στο μαγείρεμα και το σερβίρισμα.
 • Στη συγκέντρωση υλικού/προμηθειών.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ