Ελλαδα

Κοινωνικό μέρισμα: Τα σενάρια που εξετάζει το υπ. Οικονομικών

Ποια κριτήρια εξετάζεται να ληφθούν υπόψιν

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Χρήματα - Ευρώ
Χρήματα - Ευρώ © UNSPLASH/ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ως τα τέλη Νοεμβρίου θα καθορίσει το οικονομικό επιτελείο τα κριτήρια για τους δικαιούχους Κοινωνικού Μερίσματος για το 2020.

Στη λήψη αποφάσεων σχετικά με το κοινωνικό μέρισμα θα προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών ως το τέλος του Νοεμβρίου.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου, ανάμεσα στους δικαιούχους θα είναι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες χωρίς να έχουν γνωστοποιηθεί τα ακριβή κριτήρια.

Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει τα εξής ενδεχόμενα για τους δικαιούχους του μερίσματος:

  • Να δοθεί στους χαμηλοσυνταξιούχους, δηλαδή αυτούς με συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ, οι οποίοι έχουν αποκλειστεί από τα αναδρομικά της περιόδου Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016.
  • Να δοθεί σε εργαζόμενους που επλήγησαν και εξακολουθούν να πλήττονται από την πανδημία του κορωνοϊού και τις οικονομικές τις επιπτώσεις, καθώς και σε άνεργους.

Υπενθυμίζεται πως οι δικαιούχοι του 2019 ήταν:

  • Οικογένειες με 4 ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα και με ετήσιο φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έτους 2018 έως 20.000 ευρώ.
  • Νοικοκυριά με έναν γονέα μακροχρόνια άνεργο και τουλάχιστον ένα ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα και με ετήσιο φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως και 15.000 ευρώ. Στην κατηγορία αυτή εντάχθηκαν και οι μονογονεϊκές οικογένειες που πληρούσαν τις προϋποθέσεις.
  • Νοικοκυριά στα οποία και οι δύο σύζυγοι ή και τα δύο μέρη συμφώνου συμβίωσης ήταν βραχυχρόνια άνεργοι και είχαν συνολικό ετήσιο φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 15.000 ευρώ.
  • Οικογένειες στις οποίες ένα τουλάχιστον μέλος ενήλικο ή ανήλικο είναι άτομο με αναπηρία (ΑΜΕΑ). Θυμίζουμε ότι πέρυσι τα κριτήρια κάλυψαν ελάχιστους πολίτες που δεν ξεπέρασαν τις 180.000 ευάλωτους συμπολίτες μας.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ