epeteios-oxi-mixani-tou-xronou.jpg
Ελλαδα

Αφιέρωμα: Πού ακούστηκε το πρώτο ΟΧΙ;

3 ιστορίες από τη Μηχανή του Χρόνου για το Έπος του 1940

mixani-tou-xronou.jpg
Μηχανή Του Χρόνου
ΤΕΥΧΟΣ 759
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Στο σχολείο διδασκόμαστε το ΟΧΙ της 28ης Οκτωβρίου και συνήθως αποστηθίζουμε εγκυκλοπαιδικές πληροφορίες γύρω από το έπος του ’40. Στις εκδηλώσεις ακούμε μεγαλοστομίες, επικολυρικές αναφορές και γενικότητες. Συχνά οι ομιλίες των τοπικών «αρχόντων» περιέχουν λάθη και ανακρίβειες. Δεν είναι άσχημη επίκληση του συναισθήματος σε μία τόσο έντονη καμπή της νεοελληνικής ιστορίας, αλλά η επανάληψη τυποποιημένων φράσεων, αντί να ενισχύουν την ιστορική μνήμη, συχνά απομακρύνουν κάθε ενδιαφερόμενο από την αναζήτηση ουσιαστικών πληροφοριών για τον αγώνα στα βουνά της Αλβανίας και το έπος του άγνωστου στρατιώτη.

Η Μηχανή του Χρόνου τόσο στην τηλεόραση όσο και στο διαδίκτυο προσπαθεί όλα αυτά τα χρόνια να τεκμηριώσει τη μικροϊστορία και να καταγράψει με συστηματικό τρόπο τη μεγάλη ιστορία. Η περιπέτεια της αναζήτησης ξεκίνησε στα βουνά της Ηπείρου, στα φαράγγια της Ελλάδας και της Αλβανίας, στα γεφύρια που γκρέμισε ο πόλεμος, στις πλαγιές με τα κρυφά ορύγματα, στους ελαιώνες με τους πρόχειρα θαμμένους στρατιώτες, τις οροσειρές όπου στήθηκαν τα πυροβόλα και στα φυλάκια της μεθορίου.

Οι απαντήσεις που πήραμε σε κάποιες περιπτώσεις είναι εντυπωσιακές. Και σε κάποιες περιπτώσεις ανατρέπουν την «επίσημη» ιστορία που ξέραμε.

Πού ακούστηκε το πρώτο όχι; Ποιος στρατηγός παράκουσε τις εντολές του επιτελείου και κέρδισε; Ήταν δειλοί οι Ιταλοί;

Ποιος λόχος σταμάτησε τους αλπινιστές που κόντευαν να φτάσουν στο Μέτσοβο;

Σε αντίθεση με την ανόητη εντύπωση που κάποιοι ηθελημένα καλλιεργούν ότι τα ιστορικά θέματα δήθεν δεν «πουλάνε», εμείς σας καταθέτουμε τρεις ιστορίες από τη Μηχανή του Χρόνου. Τις αφιερώνουμε στους παππούδες μας και στη μνήμη του αγνώστου στρατιώτη.


Η Μηχανή του Χρόνου εγκαινιάζει τη συνεργασία με την ATHENS VOICE. Διαβάστε το αφιέρωμα «Πού ακούστηκε το πρώτο ΟΧΙ;» από τον Χρίστο Βασιλόπουλο και τον Δημήτρη Πετρόπουλο.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ

Δειτε περισσοτερα