Ελλαδα

«Ζω Δημιουργικά» από τον Όμιλο Ελληνικά Πετρέλαια

2.500 παιδιά και γονείς συμμετείχαν στην πρωτότυπη ψηφιακή εκπαιδευτική πλατφόρμα

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 758
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη: Ένα πρωτότυπο ψηφιακό πρόγραμμα για παιδιά από τον Όμιλο Ελληνικά Πετρέλαια

Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη: Ένα πρωτότυπο ψηφιακό πρόγραμμα για παιδιά από τον Όμιλο Ελληνικά Πετρέλαια

Ένα πρωτότυπο ψηφιακό πρόγραμμα*, με τίτλο «Ζω Δημιουργικά», υλοποίησε τους καλοκαιρινούς μήνες ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, δίνοντας την ευκαιρία στα 2.500 παιδιά και γονείς που συμμετείχαν, ηλικίας 6 έως 12 ετών, να αναπτύξουν τη φαντασία, τη δημιουργικότητά τους και νέες δεξιότητες, καθώς και να διευρύνουν τους μαθησιακούς τους ορίζοντες. 

Ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ σχεδιάζει και υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα εδώ και χρόνια και στο πλαίσιο αυτό υπήρξε και η ιδέα για το «Ζω Δημιουργικά», το οποίο ήρθε σε μια δύσκολη συγκυρία για όλους μας λόγω της πανδημίας. Άλλωστε, το καλοκαίρι που μας πέρασε ήταν αρκετά διαφορετικό για όλους και κυρίως για τα παιδιά, καθώς οι καλοκαιρινοί μήνες σηματοδοτούν το τέλος των σχολικών υποχρεώσεων ενώ παράλληλα χαρακτηρίζονται από ανεμελιά, ξέγνοιαστα παιχνίδια και διακοπές. Έτσι, το «Ζω Δημιουργικά» έδωσε τη δυνατότητα για μια δημιουργική παιδική ενασχόληση.

Το πρόγραμμα είχε στόχο να κινητοποιήσει τα παιδιά να αποκτήσουν τριβή με τις ηλεκτρονικές συσκευές και παράλληλα να λάβουν γνώσεις επιλέγοντας ανάμεσα στις εξής 10 θεματικές κατηγορίες: Καλλιτεχνικά, Άσκηση/Αθλητισμός, Κηπουρική/Κομποστοποίηση, Περιβάλλον, Επιστήμες, Λογοτεχνία - Ιστορία, Θέατρο - Σινεμά, Φύση - Ζώα, Εθελοντές για μία ημέρα και Διατροφή/ Μαγειρική. Έτσι, σχεδιάστηκε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα για παιδιά Δημοτικού μέσα από την οποία τους δόθηκε η δυνατότητα να απασχοληθούν δημιουργικά όχι μόνο στο σπίτι, αλλά και στο μπαλκόνι, την αυλή, τη γειτονιά και την εξοχή. 

Το αποτέλεσμα του «Ζω Δημιουργικά» στα παιδιά 
Τα παιδιά με διασκεδαστικό τρόπο, μέσα από 50 βίντεο επιμορφωτικού και ψυχαγωγικού περιεχομένου, είχαν επαφή με τη γνώση και την εμπειρία επιστημόνων που εξήγησαν τα φυσικά φαινόμενα, καλλιτεχνών που ζωγράφισαν και έπαιξαν μουσική, ειδικών από πολλούς διαφορετικούς τομείς, ενώ γνωστοί συγγραφείς παραμυθιών, όπως ο αγαπημένος Ευγένιος Τριβιζάς και η Σοφία Μαντουβάλου, διάβασαν τα παραμύθια τους. Και καθώς οι δραστηριότητες της πλατφόρμας δεν περιορίζονταν σε δημιουργικά παιχνίδια στο σπίτι, τα παιδιά βγήκαν στη φύση, παρατήρησαν, εξερεύνησαν, εφάρμοσαν όσα έμαθαν και εξοικειώθηκαν με το περιβάλλον στο οποίο ζουν. Επιπλέον, είχαν τη δυνατότητα να πειραματιστούν με καινούργια υλικά, διαφορετικές τεχνικές και να χρησιμοποιήσουν τη φαντασία τους, προωθώντας την ανάληψη ευθυνών και τη μετάδοση γνώσεων και εμπειριών, ορίζοντας την καθημερινότητα τους, επιλέγοντας με ποια θεματική θέλουν να καταπιαστούν και ποιες δραστηριότητες να κάνουν. Έτσι, με έναν ξεχωριστό και πρωτότυπο τρόπο ήρθαν σε επαφή με το φυσικό περιβάλλον, όπως την αυλή του σπιτιού τους, τη γειτονιά, την παραλία, αναπτύσσοντας τις ικανότητες και τις δεξιότητές τους. Να σημειωθεί, ακόμη, ότι το πρόγραμμα, που σχεδιάστηκε από τη Διεύθυνση Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης Ομίλου, συνοδεύτηκε και από την προσφορά 400 Tablets στα παιδιά των όμορων Δήμων, για να τους δώσει τη δυνατότητα πρόσβασης στη ψηφιακή μάθηση, που αποδείχτηκε απαραίτητη τους τελευταίους μήνες. 

Το πρόγραμμα «Ζω Δημιουργικά» απευθύνθηκε τόσο στην τοπική όσο και στην 
ευρύτερη κοινωνία, καθώς και στα παιδιά των εργαζομένων του Ομίλου. Τα παιδιά που συμμετείχαν, φοιτούσαν σε όλες τις τάξεις του δημοτικού στις περιοχές Θριασίου, Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μαγούλας, Μεγάρων, Ν. Περάμου, Μάνδρας Δυτικής 
Θεσσαλονίκης, Δέλτα, Κορδελιού - Ευόσμου. 


*Το εκπαιδευτικό υλικό παραμένει διαθέσιμο για όλα τα παιδιά του Δημοτικού στην  ιστοσελίδα helpedu.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ