Ελλαδα

Στη Χίο αντιπροσωπεία της επιτροπής «Ελλάδα 2021»

Στην αντιπροσωπεία συμμετείχε και η πρόεδρος της Επιτροπής Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη

1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
xios-epitropi-2021.jpg
Μαστιχοχώρια Χίου © ΕΠΙΤΡΟΠΗ 2021

Αντιπροσωπεία της επιτροπής Ελλάδα 2021 επισκέπτεται τη Χίο και τα Ψαρρά - Τί δήλωσε η πρόεδρος της επιτροπής Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη

Επίσκεψη σε Χίο και Ψαρά πραγματοποιεί η πρόεδρος της επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου- Δασκαλάκη και αντιπροσωπεία της επιτροπής στο πλαίσιο της διοργάνωσης επετειακών εκδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα για τα 200 χρόνια από την Εθνική παλιγγενεσία.

«Σε αυτόν εδώ τον τόπο, οι πρόγονοί σας πλήρωσαν έναν βαρύ, έναν ασύλληπτο για τον 
ανθρώπινο νου, φόρο αίματος. Έγιναν τα θύματα μιας πρωτοφανούς βαρβαρότητας» είπε η Πρόεδρος της Επιτροπής Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη αναφερόμενη στη σφαγή της Χίου το 1822.

«Και όμως η θυσία των Χιωτών δεν έγινε εις μάτην. Μαζί με τους θρήνους για τη σφαγή φούντωσε η πίστη στα ιδανικά του Αγώνα και ο φιλελληνισμός. Η Ευρώπη συγκλονίστηκε» πρόσθεσε. 
 
Στην επίσκεψη συμμετείχαν επίσης τα μέλη της Ολομέλειας, Καθηγητές, Νίκος Κανελλόπουλος, Πασχάλης Κιτρομηλίδης και Δέσποινα Μουζάκη. 


Η σφαγή της Χίου που συγκίνησε όλη την Ευρώπη 

Όπως επεσήμανε η αντιπροσωπεία της Επιτροπής, η σφαγή της Χίου έγινε ο μοχλός μεταστροφής της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης υπέρ του ελληνικού σκοπού και ενέπνευσε εμβληματικές μορφές του ρομαντικού κινήματος, όπως ο Ευγένιος Ντελακρουά στη ζωγραφική και ο Βίκτωρ Ουγκώ στη λογοτεχνία.

xios-epitropi-2021-2.jpg


Ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή της περιοδείας ήταν η επίσκεψη της αντιπροσωπείας της Επιτροπής στη Νέα Μονή, ένα από τα σπουδαιότερα Βυζαντινά μνημεία της χώρας, το οποίο έχει 
χαρακτηριστεί από την Unesco «Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς». Στον εμβληματικό ναι
γράφτηκε ένα από τα αιματηρά κεφάλαια της καταστροφής της Χίου, όταν χιλιάδες γυναικόπαιδα που είχαν βρει εκεί καταφύγιο, σφαγιάστηκαν από τους Οθωμανούς. Σήμερα, στο ναό 
φυλάσσονται όσα οστά σφαγιασθέντων Χιωτών περισώθηκαν. 
 
«Οι σπόροι του παρελθόντος, ο σπόροι που έβαλαν οι πρόγονοί μας με τα ανδραγαθήματα και τις πράξεις ηρωισμού τους, έπιασαν τόπο. Δημιούργησαν μια Ελλάδα, που σήμερα έχει ρίζες βαθιές στην ιστορία και ανθεκτικότητα στο χρόνο. Που αντιμετωπίζει τις προκλήσεις των καιρών με νηφαλιότητα και αυτοπεποίθηση. Που επενδύει στο μέλλον για να αφήσει μια κληρονομιά στις επόμενες γενιές. Μια χώρα που μπαίνοντας στον τρίτο αιώνα της σύγχρονης ζωής της ετοιμάζεται να δρέψει τους καρπούς αυτής της πορείας και να συνεχίσει να γράφει μια σπουδαία ιστορία. 

xios-epitropis-2021.jpg

Αυτό το μήνυμα θα στείλει η επέτειος των 200 χρόνων μετά την Επανάσταση σε όλο τον κόσμο» , ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής.  

 Η αντιπροσωπεία της Επιτροπής επισκέφθηκε επίσης ένα από τα Μαστιχοχώρια της Χίου, τα Θυμιανά, όπου είχε την ευκαιρία να δει από κοντά πώς συλλέγεται και πώς παράγεται ο «λευκός χρυσός της Χίου», όπως αποκαλούν τη μαστίχα οι κάτοικοι του νησιού. Η Πρόεδρος και τα Μέλη της Επιτροπής συνομίλησαν με τον Γιώργο Τούμπο, Πρόεδρο της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών, Χίου, η οποία «στέλνει» τη μαστίχα στα πέρατα του κόσμου, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο στον κλάδο των τροφίμων και των ποτών, αλλά και στην φαρμακευτική και την χημική βιομηχανία, καθώς και στα καλλυντικά και τα αρώματα.  
 
 
Την Παρασκευή η αντιπροσωπεία θα μεταβεί στα Ψαρά όπου θα επισκεφτεί το μνημείο της Μαύρης Ράχης, το σπίτι του Κανάρη και το Μνημείο του Ολοκαυτώματος, ενώ θα συμμετέχει σε σύσκεψη στο δημαρχείο υπό τον δήμαρχο Κώστα Βρατσάνο.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ