Ελλαδα

Βύρωνας: Γονείς μετατρέπουν τις μάσκες των παιδιών σε έργα τέχνης

Πώς οργανώθηκαν για να σχεδιάσουν εύχρηστες και ελκυστικές μάσκες για τους μικρούς μαθητές

Κατερίνα Καμπόσου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μια ομάδα γονέων στον Βύρωνα οργανώθηκε ώστε να σχεδιάσουν εύχρηστες και ελκυστικές μάσκες εμπνευσμένες από έργα τέχνης για τους μικρούς μαθητές

Η καινούργια σχολική πραγματικότητα δεν θυμίζει σε τίποτα τις προηγούμενες χρονιές αφού ορίζει την επιστροφή στα θρανία από τις καλοκαιρινές διακοπές με υποχρεωτική χρήση μάσκας στις τάξεις ως μέτρο προστασίας κατά της διασποράς του κορωνοϊού. Με αφορμή αυτό και μόλις μερικές εβδομάδες πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, χωρίς να έχουν φανταστεί το αλαλούμ στα σχολεία με την άφιξη των μασκών του υπουργείου ή τις αντιδράσεις, μια ομάδα από δραστήριους γονείς έκαναν τις πρώτες σκέψεις για τον σχεδιασμό μασκών προκειμένου να τις χρησιμοποιήσουν οι μαθητές του 6ου Δημοτικού Βύρωνα.  

Οι γονείς εμπνεύστηκαν απο Kandinsky, Klee, Miro, Picasso κα.

Μέσα σε λίγα 24ωρα από την απόφασή τους, τα μέλη του συλλόγου προμηθεύτηκαν τις μάσκες, τις έλεγξαν και μοίρασαν στα παιδιά. Η ταχύτητα στην οργάνωσή τους σε συνδυασμό με τη γενική δραστηριότητα του συλλόγου στα social media και τη συνεχή ενημέρωση των γονέων - δημοτών Βύρωνα πάνω σε θέματα που αφορούν στον κορωνοϊό, δείχνει ότι στάθηκαν στο θέμα εγκαίρως και με υπευθυνότητα.

«H επιστροφή των παιδιών για τη νέα σχολική χρονιά μάς απασχόλησε από την επόμενη κιόλας ημέρα που ολοκληρώθηκε η προηγούμενη, στο τέλος του Ιουνίου. Δεν κάναμε κάτι περισσότερο από το να παρακολουθούμε ως γονείς τις εξελίξεις και να ακούμε τις ανακοινώσεις των ειδικών. Η διαφορά είναι ότι, ως μέλη του Συλλόγου Γονέων, εκτός από τα δικά μας παιδιά είχαμε να σκεφτούμε και άλλα 200. Υπό αυτό το πρίσμα, τόσο στην τελευταία μας περσινή συνάντηση όσο και στην πρώτη φετινή το επίκεντρο ήταν ο κορωνοϊός και η νέα σχολική πραγματικότητα» εξηγεί στην ATHENS VOICE o Γιάννης Πούλλος, γραμματέας του Συλλόγου Γονέων 6ου Δημοτικού Βύρωνα και συμπληρώνει. «Οταν έγινε γνωστό ότι τα σχολεία ανοίγουν κανονικά με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, βασικό μας μέλημα ήταν να συνδράμουμε με όποιον τρόπο μπορούσαμε ώστε να μη λείπει τίποτα. Από ένα ρολό χαρτί και ένα αντισηπτικό σπρέι σε κάθε τάξη να μπορείς να προσφέρεις, είναι σημαντικό. Ήταν κάτι που σκεφτήκαμε όταν είδαμε τις παλινωδίες σχετικά με τη διανομή των μασκών στους μαθητές. Όταν δε ειπώθηκε ότι οι μάσκες είναι "προσωπικό αξεσουάρ και οι γονείς θα πρέπει να μεριμνήσουν" αρχίσαμε να ψαχνόμαστε και φυσικά δεν σταματήσαμε ούτε όταν ανακοινώθηκε ότι κάθε μαθητής θα πάρει δωρεάν μάσκες».

Τα παιδιά αποφροτίζονται από το άγχος της μάσκας και κατανοούν με έναν πιο δημιουργικό τρόπο την χρησιμότητά της.

Οι μάσκες για τα παιδιά έπρεπε να είναι εύχρηστες, στα μέτρα τους, εγκεκριμένες για την προστατευτική τους κάλυψη και να μοιραστούν εγκαίρως προκειμένου να προλάβουν οι εκπαιδευτικοί κάποια πιθανή έλλειψη ή καθυστέρηση στην άφιξη των μασκών του Υπουργείου. Η ιδέα των γονιών όμως πήγε ένα βήμα παρακάτω όταν αποφάσισαν να τις κάνουν ταυτόχρονα ελκυστικές για τους μικρούς μαθητές και να τους δημιουργήσουν μια ευχάριστη αίσθηση επιστροφής στην τάξη, ζωγραφίζοντας πάνω σε αυτές σχέδια που παραπέμπουν σε έργα σπουδαίων ζωγράφων.

Kandinsky, Klee, Miro, Picasso, Calder, Sonia Delaunay, Βασιλείου και Φασιανός, Matisse, Britto και Ηaring κοσμούν εκατοντάδες μάσκες που σχεδιάστηκαν στο χέρι μέσα σε λίγες μέρες από την εικαστικό Ελένη Φέζου. Έτσι, σύμφωνα με τον Γιάννη Πούλλο, τα παιδιά αποφροτίζονται από το άγχος της μάσκας και κατανοούν με έναν πιο δημιουργικό τρόπο τη χρησιμότητά της.

«Το θέμα μας ήταν, εφόσον μιλάμε για παιδιά δημοτικού, να κάνουμε την επιστροφή τους στο σχολείο πιο ευχάριστη. Αυτό που κάποιοι μπορεί να έβλεπαν ως αναγκαίο και ενοχλητικό,εμείς καταφέραμε να το βάλουμε σε ένα άλλο πλαίσιο, κάτι σαν παιχνίδι. Τα παιδιά έχουν ενθουσιαστεί. Είναι πολύ όμορφο να διακρίνεις το χαμόγελο και τη χαρά τους κάτω από τη μάσκα. Σε ό,τι αφορά στο κλίμα στο σχολείο υπάρχει γενικά πολύ καλή διάθεση για συνεργασία και ανταπόκριση από όλους, ακόμα και από εκείνους που αντιμετωπίζουν την όλη κατάσταση με κάποια επιφύλαξη. Μέχρι στιγμής δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή μας ούτε έχει γίνει κάποια αναφορά στα "πηγαδάκια" για ακραίες καταστάσεις ή αντιδράσεις».

Η εικαστικός του δημοτικού Ε.Φέζου επιμελήθηκε τα σχέδια

Με τη κίνησή τους αυτή αλλά και με τις γενικότερες δράσεις τους σε διαφορετικά σχολικά θέματα πέραν του κορωνοιού, ομάδες σαν αυτή των γονέων του 6ου Δημοτικού Βύρωνα αποδεικνύουν πως το σχολείο μπορεί να αυτο-οργανωθεί χάρη στους ενεργούς πολίτες και να συμβάλει σε πολλούς τομείς, ανάμεσά τους και η προστασία της υγείας των παιδιών, κι όχι απλώς να περιμένει από το κράτος.

«Τα τελευταία χρόνια, αν δεν υπήρχαν οι δραστήριοι Σύλλογοι Γονέων, εκείνοι που λειτουργούν με ανιδιοτέλεια και μοναδικό κριτήριο το καλό των παιδιών, πολλά σχολεία θα μαράζωναν. Κανονικά θα έπρεπε να λειτουργούμε συμπληρωματικά, αλλά έχουμε φτάσει να γίνονται πράγματα επειδή κινητοποιούμαστε και πιέζουμε εμείς, πάντα βέβαια σε συνεργασία και συνεννόηση με τον διευθυντή και τον σύλλογο διδασκόντων».