Ελλαδα

Κορωνοϊός: Δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε Πειραιά και Ραφήνα

Κλιμάκια γιατρών και νοσηλευτών βρίσκονται στα δύο λιμάνια από το πρωί της Κυριακής

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κορωνοϊός: Δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε Πειραιά και Ραφήνα
Το λιμάνι του Πειραιά © EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Δειγματοληπτικά τεστ για κορωνοϊό στα λιμάνι του Πειραιά και της Ραφήνας κάνει κλιμάκιο γιατρών και νοσηλευτών από την Περιφέρεια Αττικής και τον Ι.Σ.Α.

Στα μεγαλύτερα λιμάνια της Αττικής, τον Πειραιά και τη Ραφήνα βρίσκονται από το πρωί της Κυριακής 16 Αυγούστου, κλιμάκια γιατρών και νοσηλευτών από την Περιφέρεια Αττικής και τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών προκειμένου να πραγματοποιήσουν δειγματοληπτικά τεστ κορωνοϊού στους ταξιδιώτες που επιστρέφουν στην Αθήνα από τα νησιά του Αιγαίου.

Συγκεκριμένα, τα δυο συνεργεία της Περιφέρειας και του ΙΣΑ στον Πειραιά και ένα στη Ραφήνα, μοιράζουν στους ταξιδιώτες έντυπο υλικό, προχωρούν σε θερμομετρήσεις αλλά και σε επιλεκτική λήψη δειγμάτων για μοριακό έλεγχο σε όσους το επιθυμούν.

Όπως τόνισε ο περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Αττικής, Γιώργος Πατούλης, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, στόχος είναι να καταγραφούν τα επιδημιολογικά στοιχεία, αλλά και να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες.

Τα αποτελέσματα από τα τεστ αναμένονται απόψε και αύριο το πρωί και αναλόγως θα κριθεί εάν οι έλεγχοι θα συνεχιστούν έως και το τέλος του τρέχοντος μήνα.

«Πρέπει να είμαστε όλοι σε εγρήγορση για να δημιουργήσουμε τις συνθήκες που θα ελαχιστοποιήσουν τη μεταδοτικότητα», τόνισε ο κ. Πατούλης.

Κορωνοϊός: Δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε Πειραιά και Ραφήνα
Το λιμάνι του Πειραιά © EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Προβληματισμός στις Αρχές

Η επιστροφή των εκδρομέων είναι πηγή ιδιαίτερης ανησυχίας για τις Αρχές.

Στα τελευταία μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, συμπεριελήφθη και μία ισχυρή σύσταση προς όσους επιστρέφουν από διακοπές σε περιοχές με επιβαρυμένο ιικό φορτίο να φορούν μάσκα σε όλους τους χώρους για επτά ημέρες.

Οι ειδικοί, άλλωστε, εδώ και ημέρες κρούουν των κώδωνα του κινδύνου για τους εκδρομείς, ζητώντας ειδικότερα από τους νέους να μην έχουν επαφές με ευπαθείς ομάδες για το εν λόγω διάστημα.

Κορωνοϊός: Δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε Πειραιά και Ραφήνα
Το λιμάνι του Πειραιά © EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Η κινητικότητα σε τουριστικούς προορισμούς και η επιστροφή των εκδρομέων

Έντονο προβληματισμό προκαλεί και η μεγάλη πληθυσμιακή επιβάρυνση των νησιών, στα οποία κυριαρχεί ο συνωστισμός. Επιστρέφοντας, ωστόσο, οι εκδρομείς από τα νησιά όπου έχουν συγχρωτιστεί με χιλιάδες κόσμου και έχοντας κολλήσει κορωνοϊό, αποτελούν εστία διασποράς.

«Πολλοί φεύγουν από τα τουριστικά κέντρα πηγαίνουν σε τουριστικούς προορισμούς κυρίως στα νησιά και επιστρέφουν στις πόλεις έχοντας κολλήσει τον κορωνοϊο. Αυτοί μετά αποτελούν εστία διασποράς .

»Έτσι αυτές οι ζώνες που βλέπετε στο κόκκινο είναι οι κύριες εστίες όχι τόσο στο αριθμητικό δεδομένο αλλά στο ποιοτικό δεδομένο δηλαδή από εκεί έρχονται οι περισσότεροι, εκεί υπάρχουν τα περισσότερα κρούσματα και γι αυτό τον λόγο υπάρχει αυτός ο περιοχικός περιορισμός που έχετε δει μέχρι τώρα γιατί έτσι δεν θα μπούμε σε μια διαδικασία οριζοντίωσης των μέτρων και καραντίνα», σημειώνει ο κ. Γώγος.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ