Ελλαδα

Συμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου για την ΑΟΖ - Γιατί είναι σημαντική

Πώς απομονώνει την Τουρκία που υπέγραψε το «παράνομο» και «άκυρο» μνημόνιο για τις θαλάσσιες ζώνες με την Τρίπολη - Τι αναφέρουν διπλωματικές πηγές

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Γιατί η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου για την ΑΟΖ είναι «ιστορική» - Πώς επιβεβαιώνει την πάγια θέση της χώρας ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα.

Νέα δεδομένα δημιουργεί η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου για την ΑΟΖ, που υπεγράφη στο Κάιρο το μεσημέρι της Πέμπτης 6 Αυγούστου 2020.

Διπλωματικές πηγές στην Ελλάδα ξεκαθαρίζουν ότι η συμφωνία για την ΑΟΖ μεταξύ Αθήνας και Καΐρου αφαιρεί εκ νέου διπλωματικά εργαλεία από την Τουρκία, η οποία επιχειρεί με μονομερείς και παράνομες ενέργειες να ενισχύσει τη θέση της στην ενεργειακή σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου.

Η συμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου για την ΑΟΖ εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική διευθέτησης διμερών εκκρεμοτήτων, οικοδόμησης συμμαχιών με τρίτους με τρόπο που προωθεί τα εθνικά συμφέροντα, στη βάση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου. Πρόκειται για μια «ισορροπημένη» συμφωνία. Είναι απολύτως σύμφωνη με το Δίκαιο της Θάλασσας όπως έχει εφαρμοστεί σε πρακτική και σε νομολογία.

Παράλληλα, με τη συμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου για την ΑΟΖ, επιβεβαιώνεται πανηγυρικά η πάγια θέση της Ελλάδας ότι τα νησιά έχουν κυριαρχικά δικαιώματα υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ -κάτι που η Τουρκία αρνείται και ζητά επίμονα διαπραγματεύσεις με την Αθήνα. Επιπλέον, κατοχυρώνεται η επήρεια των νησιών μας σε θαλάσσιες ζώνες. 

Όπως εξηγούν οι διπλωματικές πηγές, στις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία, βασικά κριτήρια αποτέλεσαν οι πρόνοιες του Δικαίου της Θάλασσας και κυρίως το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες 

 

 

Πώς φθάσαμε στη συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου για την ΑΟΖ - Τι μηνύματα στέλνει στην Τουρκία

Το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση που στέλνει η συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου για την ΑΟΖ είναι πως «η Ελλάδα δεν κάνει παράνομες συμφωνίες, ούτε εξαναγκάζει άλλες χώρες σε λεόντειες συμφωνίες».

Ο χάρτης με τις ΑΟΖ Ελλάδας και Αιγύπτου μετά την υπογραφή της συμφωνίας στο Κάιρο

Οι διπλωματικές πηγές διευκρινίζουν: «Διαπραγματεύεται και προβαίνει σε οριοθετήσεις με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας και η ορθότητα της πολιτικής μας έναντι παράνομων ενεργειών, όπως το τουρκολιβυκό μνημόνιο, αποδεικνύεται από το ότι το Κάιρο οριοθέτησε με την Ελλάδα, παρά τις μάταιες προσπάθειες της Τουρκίας να πλειοδοτήσει προσφέροντας στην Αίγυπτο μεγαλύτερη ΑΟΖ».

Πώς βγαίνει κερδισμένη η Ελλάδα από τη συμφωνία για την ΑΟΖ με την Αίγυπτο 

  1. «Από κάθε άποψη είναι μία μεγάλη εθνική επιτυχία που έρχεται μετά τη συμφωνία με την Ιταλία και κλείνει μία περίοδο αδράνειας και δισταγμών στην εξωτερική πολιτική.
  2. Η χώρα μας αυξάνει σημαντικά το κυριαρχικό της αποτύπωμα και κατοχυρώνει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και τη δικαιοδοσία της.
  3. Η χώρα υλοποιεί μια στρατηγική εθνικής ολοκλήρωσης, κατοχυρώνοντας τον απόλυτο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών στην Ανατολική Μεσόγειο.
  4. Η χώρα δημιουργεί στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου ένα κεκτημένο που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν. Δρέπει τους καρπούς (στην πράξη και όχι στα λόγια) μιας πολιτικής αρχών που στηρίζεται στη συνεργασία και το Διεθνές Δίκαιο.
  5. Είναι μία συμφωνία μεταξύ χωρών που δεν αμφισβητούν η μία τα δικαιώματα της άλλης, δεν εκβιάζουν, δεν απειλούν.
  6. Επιβεβαιώνει την ακυρότητα του Τουρκο-Λιβυκού Μνημονίου.
  7. Αποτελεσματική ενέργεια που "ενταφιάζει" το τουρκολιβυκό σύμφωνο.
  8. Η συμφωνία συνομολογήθηκε με το Κάιρο μετά από 13 γύρους διαπραγματεύσεων και 15 χρόνια μετά την έναρξη τους καθώς και 8 μήνες μετά τη συμφωνία Άγκυρας-Τρίπολης.
  9. Πλέον, πέραν της έμπρακτης επιβεβαίωσης της ακυρότητας του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, κατοχυρώνουμε τα νόμιμα δικαιώματά μας, σε συμφωνία με μια γειτονική χώρα. Ενισχύεται ακόμη περισσότερο η διπλωματική μας θέση, αναδεικνύοντας με απόλυτη σαφήνεια ότι οι τουρκικές αξιώσεις είναι απολύτως παράνομες και ανεδαφικές.
  10. Η Λιβύη πλέον βρίσκεται μεταξύ δύο απολύτως νόμιμων οριοθετήσεων (Ελλάδα-Ιταλία και Ελλάδα-Αίγυπτος). Η κυβέρνηση της Λιβύης δεν έχει καμμία απολύτως νόμιμη βάση να απορρίπτει τη συζήτηση με την Ελλάδα για να ολοκληρωθεί με νόμιμο τρόπο  η οριοθετηση μεταξύ μας ΑΟΖ στην περιοχή νοτίως της Κρήτης. Η οριοθέτηση αυτή είναι η μόνη νόμιμη και εξυπηρετεί το συμφέρον αμφοτέρων των χωρών μας.
  11. Επιβεβαιώθηκε ότι η τήρηση του δικαίου της θάλασσας αποτελεί ικανή και αναγκαία συνθήκη για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών των χωρών στην περιοχή.
  12. Ευχόμαστε η Τουρκία και η Λιβύη να αντιληφθούν και να εναρμονιστούν με αυτήν την πραγματικότητα ώστε να καταστεί δυνατή η διευθέτηση όλων των συναφών εκκρεμοτήτων.
  13. Αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά η παράνομη απόπειρα της Τουρκίας να οριοθετήσει ΑΟΖ απευθείας με την Αίγυπτο, παραβιάζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα των ελληνικών νησιών σε θαλάσσιες ζώνες.
  14. Η παρούσα οριοθέτηση είναι τμηματική, δηλαδή, αποτελεί τμήμα συνολικής μεταγενέστερης οριοθέτησης μεταξύ των δύο χωρών.
  15. Τέλος, εμβαθύνθηκαν και ενισχύθηκαν έτι περαιτέρω οι σχέσεις με τη μεγαλύτερη αραβική χώρα του κόσμου, την Αίγυπτο» καταλήγουν οι διπλωματικές πηγές για τη συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Καΐρου για την ΑΟΖ.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ