Ελλαδα

Το Σύνταγμα μπήκε στον «Μεγάλο Περίπατο της Αθήνας» (εικόνες)

Γέμισαν φυτά τα μεγάλα στρογγυλά παγκάκια, άνοιξε ο δημόσιος χώρος

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μεγάλος Περίπατος της Αθήνας
Ο Μεγάλος Περίπατος της Αθήνας από ψηλά © EUROKINISSI/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

Πρώτες εικόνες της πλατείας Συντάγματος μετά την ολοκλήρωση των έργων επέκτασης του «Μεγάλου Περιπάτου της Αθήνας».

Ολοκληρώθηκαν τα έργα επέκτασης του «Μεγάλου Περιπάτου της Αθήνας» γύρω από την πλατεία Συντάγματος και σήμερα κάποιοι δοκίμασαν τα νέα στρογγυλά παγκάκια η περπάτησαν στον νέο βαμμένο με κόκκινο χρώμα οδόστρωμα για τους πεζούς.

Οι στάσεις των λεωφορείων έχουν μεταφερθεί πιο μπροστά στο οδόστρωμα, ενώ η πιάτσα των ταξί, η οποία ξεκινούσε από την αρχή της Καραγεώργη Σερβίας μέχρι και τη Μητροπόλεως πλέον καταργείται. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα ενεργοποιηθούν άλλες 12 νόμιμες πιάτσες ταξί. Μία από αυτές θα είναι και στην Καραγεώργη Σερβίας ώστε να μπορούν οι επιβάτες των ταξί να εξυπηρετούνται και εκεί.

«Με αυτές τις ρυθμίσεις, η κυκλοφοριακή λειτουργία δεν μεταβάλλεται, ενώ διασφαλίζεται η ροή των οχημάτων που εισέρχονται από τις οδούς Σταδίου και Βασ. Γεωργίου Α’, προς την οδό Φιλελλήνων, με δυνατότητα δεξιάς στροφής προς την οδό Μητροπόλεως και αριστερής στροφής προς την οδό Όθωνος, όπως ακριβώς και σήμερα» διαβεβαιώνει ο δήμος Αθηναίων, σε ανακοίνωσή του.

peripatos-2.jpg
Τα νέα παγκάκια © EUROINISSI/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

Εξαιτίας της παρέμβασης στην κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος στο εξής θα απομείνουν τρεις λωρίδες ελεύθερης κυκλοφορίας για όλα τα οχήματα και μία λωρίδα αποκλειστικά για τα λεωφορεία. Ειδικά για αυτά στο τμήμα μεταξύ των οδών Ερμού και Μητροπόλεως, θα δημιουργηθεί εσοχή για την στάση τους.

peripatos-3.jpg
Ο Μεγάλος Περίπατος της Αθήνας από ψηλά © EUROINISSI/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

Εναλλακτικές διαδρομές μετακίνησης για όλους

Για την αποφυγή των καθυστερήσεων που ενδέχεται να προκληθούν τις πρώτες ημέρες των αλλαγών, οι συγκοινωνιολόγοι προτείνουν εναλλακτικές διαδρομές που θα διευκολύνουν την μετακίνηση των οδηγών:

Από βορειοδυτικές περιοχές και Ομόνοια, Πατήσια, Κυψέλη

  • Μέσω Ακαδημίας
  • Μέσω Πειραιώς - Χαμοστέρνας - Καλλιρόης
  • Μέσω Λ. Αλεξάνδρας

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις του Μεγάλου Περιπάτου της Αθήνας στοχεύουν στη μείωση της διερχόμενης κυκλοφορίας από το κέντρο της Αθήνας (οχήματα που τόσο η προέλευση όσο και ο προορισμός τους δεν έχουν σχέση με το κέντρο) και για το λόγο αυτό προτείνεται η κίνηση σε περιφερειακούς του κέντρου άξονες.

Επίσης προτείνονται εναλλακτικά μέσα και συνδυασμοί μετακινήσεων:

Για την είσοδο στο κέντρο από τα προάστια προτείνεται και η μετεπιβίβαση, τηρώντας όλους τους προβλεπόμενους κανόνες υγιεινής, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στις παρυφές των κεντρικών περιοχών, όπως στο μετρό (π.χ. στον μεγάλο υπόγειο χώρο στάθμευσης στο μετρό Συγγρού-Φιξ) και στα λεωφορεία και τρόλεϊ.

peripatos-4.jpg
Νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις © EUROKINISSI/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

Για τις κοντινές μετακινήσεις στο κέντρο προτείνεται, όπου είναι δυνατόν, το περπάτημα και το ποδήλατο.

Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι οι ώρες κυκλοφοριακής αιχμής στο κέντρο είναι 8:30-10:00 το πρωί και 2:00-4:00 το απόγευμα.

Στην παρούσα φάση σταδιακής εφαρμογής των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων του Μεγάλου Περιπάτου, δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμα η αποκλειστική χρήση των ΜΜΜ στις νέες λωρίδες κυκλοφορίας τους, που διαμορφώνονται στο κέντρο της πόλης έπειτα από πολλά χρόνια (Πανεπιστημίου, Ακαδημίας, Βασ.Σοφίας, Φιλελλήνων και στο κάτω μέρος της πλατείας Συντάγματος).

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ