Ελλαδα

Έρευνα: 70% των Ελλήνων ανησυχούν για τις σχέσεις με την Τουρκία

Το 84,1% θα επεδίωκε καλή γειτονία και συνεργασία

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Δημοσκόπηση έδειξε τι φοβούνται περισσότερο οι Έλληνες αναφορικά με τις σχέσεις της χώρας με την Τουρκία - Τι ποσοστό ανησυχεί για πολεμική σύγκρουση.

Κατά πόσο ανησυχούν οι Έλληνες πολίτες για τυχόν θερμό επεισόδιο με την Τουρκία, πώς θα επιτευχθεί η καλή γειτονία αλλά και τους λόγους στους οποίους πιστεύουν οτι  οφείλονται οι συγκρούσεις Ελλάδας-Τουρκίας κατέγραψε μεγάλη δημοσκόπηση της aboutpeople.

Συγκεκριμένα, ποσοστό 70,2% των ερωτηθέντων εξέφρασε την ανησυχία του για τα όσα συμβαίνουν το τελευταίο χρονικό διάστημα ανάμεσα στις δύο χώρες ενώ αυτές που εκφράζουν μεγαλύτερη ανησυχία είναι οι γυναίκες άνω των 35 ετών.

Στο ίδιο ποσοστό (7 στους 10) θεωρούν πως συγκριτικά με το ίδιο διάστημα της περσινής χρονιάς, οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν χειροτερέψει. Μόλις 0,7% θεωρεί ότι έχουν βελτιωθεί και 28,1% πιστεύει ότι παραμένουν στάσιμες.

Φυσιολογική έκρινε αυτή την ανησυχία ο διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης, που υπογράμμισε πως «δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως αντιφατικά τα στοιχεία της ωριμότητας-αισιοδοξίας και της ανησυχίας. Φαίνεται από την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα έρευνα ότι η ελληνική κοινωνία παρά το γεγονός ότι βομβαρδίζεται καθημερινά με πληροφορίες και αναλύσεις περί θερμού επεισοδίου και πολέμου με την Τουρκία έχει αποθέματα ωριμότητας.

»Επίσης, είναι σαφές ότι δεν υπάρχει φοβία ότι η Τουρκία μπορεί να διεξάγει και να κερδίσει έναν πόλεμο κόντρα στην Ελλάδα αν και ο ο γείτονας είναι δύστροπος, αναθεωρητικός και διεκδικητικός. Η ελληνική κοινωνία διαθέτει την ωριμότητα να ισχυρίζεται ότι ο καλύτερος τρόπος να διευθετήσουμε τις διαφορές μας είναι ο ειρηνικός και αυτός της διαπραγμάτευσης. Πρέπει να σας πω ότι από αυτό το στοιχείο είμαι ενθαρρυμένος από την έρευνα». είπε και πρόσθεσε ότι:

«Δεν χρειάζονται ούτε υπερβολές ούτε φοβίες. Πρέπει, πάση θυσία, να αποφύγουμε τη φοβία που καλλιεργείται από ορισμενους ότι η Τουρκία μπορεί να κερδίσει έναν πιθανό ελληνοτουρκικό πόλεμο. Η Τουρκία ούτε πόλεμο θέλει να κάνει και δεν είναι σε θέση να τον κερδίσει.

»Επιπρόσθετα, είναι χρήσιμο να τονιστεί ότι η Ελλάδα δεν έχει υποχωρήσει σε κάτι που έχει σχέση με τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Θα έπρεπε να ασκήσει επίσης τα κυριαρχικά της δικαιώματα σε ορισμένες περιπτώσεις αλλά γι' αυτό χρειάζονται συμφωνίες με γειτονικά κράτη.

»Η Τουρκία έχει γκριζάρει κάποιες περιοχές. Αλλά αν η διαπραγμάτευση μπορεί να μας οδηγήσει στο δικαστήριο της Χάγης η Ελλάδα δεν μπορεί να χάσει κάτι σε σχέση με αυτά που της αναλογούν από το Δίκαιο της θάλασσας. Η μάχη στη Χάγη θεωρείται χαμένη μόνο στο μυαλό κάποιων μαξιμαλιστών. Στο δικό μου μυαλό η Ελλάδα δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Αρκεί να τεθούν τα σωστά θέματα, υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο».

Σημαντικό ποσοστό που αγγίζει το 40% των ερωτηθέντων ανησυχούν για το ενδεχόμενο πολεμικής σύγκρουσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Το 31,7% ανησυχεί αρκετά και το 8,9% πολύ. Το μεγαλύτερο φόβο εξέφρασαν οι γυναίκες από 35 ως 54 ετών καθώς και οι κάτοικοι εκτός Αττικής.

Καλή γειτονία και συνεργασία με τους Τούρκους

Άξιο αναφοράς είναι πως το 84,1% θα επιδίωκε καλή γειτονία και συνεργασία με την Τουρκία ενώ μόλις το 13,7% εξέφρασε τη διαφωνία του.

Από τους ερωτηθέντες, ωστόσο, μόλις το 15,3% θεωρεί πιθανό ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Για την επίτευξη μίας καλής σχέσης με την Τουρκία, το 62,6% θεωρεί ότι η τελευταία θα πρέπει να πραγματοποιήσει σειρά ενεργειών καλής θέλησης ενώ μόλις το 29,7% πιστεύει πως αυτό θα προέλθει από αμοιβαίες υποχωρήσεις.

Γυναίκες, νέοι, κάτοικοι Αττικής, ανώτερου μορφωτικού επιπέδου και ψηφοφόροι ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ έχουν τα σχετικά ψηλότερα ποσοστά υπέρ των αμοιβαίων υποχωρήσεων.

Όσον αφορά τα προβλήματα που προκύπτουν ανάμεσα στις δύο χώρες, σε ποσοστό 53,3% οι ερωτηθέντες ανέφεραν τις μεταναστευτικές ροές, το 41,5% τις παραβιάσεις στο Αιγαίο, το 33,5% την ελληνική ΑΟΖ ενώ ακολουθούν το κυπριακό (23,1%), ο Έβρος (16,5%) και η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη (5,8%).

Οι εορτασμοί των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση

Σε σχέση με την επέτειο για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης, 2 στους 3 προτιμούν να δοθεί βάρος στην προβολή των αξιών της, και της προβολής τους στο παρόν και στο μέλλον της χώρας, 43,5% στην ανάδειξη των ιστορικών γεγονότων της εποχής, 38,3% στη διεθνή προβολή της χώρας και της επανάστασης και το 7% σε εορταστικές εκδηλώσεις. Το 11,8% των ερωτώμενων προτιμούν να μη γίνει κανείς εορτασμός το 2021.

Το 75,7% υπέδειξε τον Κολοκοτρώνη ως τον κύριο παράγοντα επίτευξης των στόχων της Επανάστασης, το 36,9% τον Καποδίστρια και το 33,5% τον Γεώργιο Καραϊσκάκη.

Τέλος,  το 83,2% των ερωτώμενων γνώριζε την ημερομηνία έναρξης της Επανάστασης. Περισσότεροι γνώστες οι άντρες, οι ηλικίες άνω των 55 ετών και όσοι είναι ανώτερου μορφωτικού επιπέδου.