Ελλαδα

Πυροβολισμοί στα σύνορα του Έβρου

Νέα περιστατικά με Τούρκους στρατιώτες και αστυνομικούς

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νέα περιστατικά με πυροβολισμούς στον αέρα από τουρκικά περίπολα στον Έβρο
Νέα περιστατικά με πυροβολισμούς στον αέρα από τουρκικά περίπολα στον Έβρο/ EUROKINISSI/POOL ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΛΕΞΟΥΔΗΣ

Νέα ένταση στον Έβρο - Πυροβολισμοί από Τούρκους στρατιώτες και αστυνομικούς.

Νέα περιστατικά με πυροβολισμούς στον αέρα από τουρκικά περίπολα στον Έβρο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στην «Καθημερινή», τα νέα περιστατικά με πυροβολισμούς στα σύνορα του Έβρου καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο.

Το πρώτο έγινε στις 8 το βράδυ της Τρίτης 5 Μαΐου 2020 κοντά στο χωριό Μαράσια, όταν στελέχη της τουρκικής στρατοχωροφυλακής που συμμετείχαν σε ενέδρα σε χέρσο τμήμα της ελληνοτουρκικής μεθορίου, πυροβόλησαν στον αέρα για εκφοβισμό. Τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης 6 Μαΐου 2020 νέο, παρόμοιο περιστατικό σημειώθηκε κοντά στο χωριό Τυχερό.

Πρωταγωνιστές αυτήν τη φορά ήταν Τούρκοι αστυνομικοί που άνοιξαν πυρ στον αέρα, ενώ περιπολούσαν με βάρκα κατά μήκος του ποταμού.

Αξιωματούχοι των ελληνικών υπηρεσιών ασφαλείας αποδίδουν τα περιστατικά στην προσπάθεια της Τουρκίας να διατηρήσει την ένταση στην περιοχή, ενώ σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, στόχευση των τουρκικών δυνάμεων είναι να ελέγξουν συγκεκριμένα περάσματα κατά μήκος των ποτάμιων συνόρων, στον Έβρο.

Άμεση η απάντηση ΥΠΕΞ σε Τσαβούσογλου για νησίδες στο Αιγαίο

Εν τω μεταξύ, άμεση ήταν η απάντηση του Υπουργείου Εξωτερικών στις νέες σημερινές προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Οι προκλητικές παραβιάσεις της κυριαρχίας μας στον αέρα ή τη θάλασσα δεν νομιμοποιούνται επειδή επαναλαμβάνονται ή επενδύονται τον χαρακτηρισμό "ρουτίνας"» διαμήνυσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις σημερινές δηλώσεις του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

Επιπλέον, ο κ. Γεννηματάς κατέστησε σαφές πως «παραμένουν παράνομες, σε πλήρη αντίθεση με το διεθνές δίκαιο και τις ανειλημμένες υποχρεώσεις μιας χώρας που δηλώνει ότι θέλει να γίνει μέλος της ΕΕ και υπονομεύουν την ειρήνη και ασφάλεια της περιοχής».

Μεβλούτ Τσαβούσογλου
Μεβλούτ Τσαβούσογλου/ © EPA/FRIEDEMANN VOGEL

Σημειώνεται ότι νωρίτερα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έθεσε θέμα αμφισβήτησης κυριαρχίας νησιών στο Αιγαίο.

Στη συνέντευξη του στο τηλεοπτικό δίκτυο TV100 ο Τουρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε: «Στο Αιγαίο, όπως ξέρετε, υπάρχουν προβλήματα με την Ελλάδα τα οποία δεν έχουν επιλυθεί... Υπάρχει η υφαλοκρηπίδα, ο έλεγχος του FIR και των πτήσεων πολιτικής αεροπορίας. Όπως υπάρχουν νησιά και νησίδες που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους».

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ