Ελλαδα

ΤΕΕ: Άδικα πρόστιμα σε μηχανικούς που εργάζονται

«Ή να κλείσουν όλα, ή να μπορούμε να δουλέψουμε»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΤΕΕ: Άδικα πρόστιμα σε μηχανικούς που εργάζονται
Για πρόστιμα σε εργαζόμενους κάνει λόγο το ΤΕΕ © EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Ανακοίνωση του ΤΕΕ για πρόστιμα σε μηχανικούς που εργάζονται, παρότι διέθεταν και επιδείκνυαν την απαραίτητη φόρμα για τη μετακίνησή τους

Άμεση λύση και απαντήσεις για την κυκλοφορία και την εργασία των μηχανικών ζητά το ΤΕΕ από την πολιτεία, καθώς, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, σημειώνονται επαναλαμβανόμενα κρούσματα επιβολής προστίμων ανά την επικράτεια σε εργαζόμενους. «Η πολιτεία οφείλει να αποφασίσει τι και πώς επιτρέπεται να λειτουργεί και να δώσει σαφείς εντολές επιτήρησης της απαγόρευσης κυκλοφορίας (και των εξαιρέσεων) στα όργανα της τάξης και στους πολίτες», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Γιώργος Στασινός, «είτε κινδυνεύουμε όλοι, παντού, άμεσα, από τη διάδοση του κορωνοϊού και η πολιτεία πρέπει να κλείσει όλες τις επιχειρήσεις, είτε όσοι καλούνται να δουλέψουν μέσα σε αυτές τις συνθήκες πρέπει να έχουν την αρωγή και βοήθεια των οργάνων της τάξης». «Δυστυχώς», λέει ο κ. Στασινός, «σήμερα συμβαίνει το αντίθετο. Αντί η Πολιτεία να επαινεί και να αναγνωρίζει όσους προσπαθούν να κάνουν τη δουλειά τους, λαμβάνοντας πρωτοφανή και δύσκολα μέτρα ασφαλείας, τους τιμωρεί με μια αδιανόητη υπέρβαση των διαταγών που ανακοίνωσε η Πολιτεία από αστυνομικά όργανα. Ζητάμε ξεκάθαρες κουβέντες, γραπτές οδηγίες και απαντήσεις τώρα».

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή του το ΤΕΕ, «μετά την απαγόρευση κυκλοφορίας που επέβαλε η Πολιτεία και παρά τις συγκεκριμένες, διαυγείς και κατανοητές οδηγίες που έχει δώσει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, όπως περιγράφονται και στην ιστοσελίδα forma.gov.gr, τα όργανα επιτήρησης των μέτρων φαίνεται να επιβάλλουν πρόστιμα σε ελεύθερους επαγγελματίες και μισθωτούς μηχανικούς που προσπαθούν, υπό αντίξοες συνθήκες, να κάνουν τη δουλειά τους. Και αυτό την ώρα που δεν έχει απαγορεύσει ακόμη η Πολιτεία τις εργασίες».

Σύμφωνα με το ΤΕΕ, «σήμερα Πέμπτη 26/3, υπάρχουν ήδη επαναλαμβανόμενα κρούσματα επιβολής προστίμων, τόσο στην Αττική όσο και στην Περιφέρεια, όπου σε επιβλέποντες έργων μηχανικούς, στο δρόμο προς εργοτάξια ή οικοδομές, τα οποία επιβλέπουν -και δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς τη δική τους ευθύνη και για λόγους ασφαλείας- επιβάλλονται πρόστιμα κατά την κίνησή τους, ενώ διαθέτουν τόσο τη φόρμα μετακίνησης εργαζόμενου, όπως προβλέπεται, όσο ακόμη και αποδεικτικά των έργων στα οποία κατευθύνονται».

Επίσης, συνεχίζει, «συνεργεία έργων και οικοδομών, με ποικίλες ειδικότητες μηχανικών και άλλων επαγγελματιών, δυσκολεύονται στις μετακινήσεις τους από Περιφέρεια σε περιφέρεια και ειδικά στη μετακίνηση από και προς τη νησιωτική χώρα».

Τέλος, σύμφωνα πάντα με το Επιμελητήριο, «πληροφορίες από την περιφέρεια, τις οποίες το ΤΕΕ προσπαθεί να ελέγξει, κάνουν λόγο ακόμη και για συλλήψεις».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ